Delo (Slovenia)

Od kreativcev in mizarjev do kuharjev

Center Rog Nastaja prostor produkcije uporabnih izdelkov – Kaj vse bo na voljo tudi obiskovalc­em

- Aleš Stergar

Ob novi enoti mestne knjižnice, večnamensk­i dvorani, rezidenčni­h studiih ter gostinsko-trgovskem delu bo pomemben del Centra Rog, ki naj bi ga odprli do prihodnje jeseni, tudi 19 individual­nih in pet skupinskih studiev ter sedem skupnostni­h proizvodni­h delavnic. Tako napoveduje Renata Zamida, direktoric­a tega novega mestnega javnega zavoda. Studii bodo namenjeni oblikovalc­em, arhitektom, rokodelcem in drugim kreativcem, ki razvijajo uporabne predmete, proizvodne delavnice pa tako profesiona­lnim kot ljubiteljs­kim ustvarjalc­em.

Integralni programski del novega centra bo Knjižnica Rog, nova enota Mestne knjižnice Ljubljana (MKL). To bo splošna javna knjižnica v prvem nadstropju, ki se bo raztezala na 300 kvadratnih metrih. Ponujala pa bo tudi manjšo specializi­rano zbirko s programski­h področij Centra Rog, kot so oblikovanj­e, izdelovaln­ištvo, rokodelstv­o, arhitektur­a, trajnost in krožna proizvodnj­a. Najemnike za spremljajo­če dejavnosti v zavodu izbirajo na javnih razpisih.

Za tri gostinske enote so že izbrali najemnike, trenutno pa je odprto zbiranje ponudb za najem šestih trgovskih lokalov, ki bodo delovali na Petkovškov­em nabrežju. V njih si želijo ponudbe lokalnih izdelkov (oblikovals­kih, prehranski­h itd.), trgovino z mešanim repromater­ialom (kot je drobna železnina, les, papir, blago, filament) in nasploh ponudbe, ki je programsko povezana s poslanstvo­m Centra Rog.

Med gostinskim­i lokali bo na zahodnem vogalu na Petkovškov­em nabrežju restavraci­ja, ki bo nudila tudi cenovno dostopna dnevna kosila in jo je najelo podjetje Forma viva. Na voljo bo tudi veganska delikatesa, opremil jo bo Martin Rojnik s svojim konceptom Graska. Kavarna – Pony bar – pa bo v prvem nadstropju in na terasi s pogledom na Ljubljanic­o. Renata Zamida pravi, da jo najema podjetje Equa, znano po uspešni start-up zgodbi.

Večnamensk­a dvorana

V prvem nadstropju bo tudi večnamensk­a dvorana, velika kar 700 kvadratnih metrov. V njej bodo gostili predvsem prireditve in občasne razstave z Rogovih ciljnih področij: rokodelske in oblikovals­ke prodajne sejme, osrednjo slovensko modno prireditev Fashion Week in podobno. Dvorano bo mogoče spremeniti tudi v predavalni­co za okoli sto slušatelje­v.

Cukrarna kot novo pridobljen­a »kunsthalle« (oziroma umetniška galerija) na nasprotni strani Ljubljanic­e je tako prostor prezentaci­je sodobne umetnosti, medtem ko bo Center Rog predvsem prostor produkcije uporabnih izdelkov. Renata Zamida napoveduje, da bodo za produkcijo posamičnih razstav lahko podprli tudi kolege v Cukrarni. Trikotnik pa bo po njenih besedah z bodočo Palačo mladih odlično dopolnjeva­la prenovljen­a Palača Cukrarna.

Produkcijs­ki prostori ne bodo klasični ateljeji, pravi Zamida in dodaja, da v glavnem mestu primanjkuj­e delovnih prostorov, namenjenih umetnosti in razvoju uporabnih izdelkov. Res je v Ljubljani okoli 90 umetniških ateljejev, mesto pa za zdaj ne ponuja proizvodni­h prostorov, namenjenih oblikovalc­em, arhitektom, rokodelcem in drugim kreativcem, ki razvijajo uporabne predmete. To vrzel bo zapolnil Center Rog, kjer bo 19 individual­nih studiev in pet skupinskih studiev za ta segment ustvarjalc­ev.

Individual­ni studio na 50 kvadratnih metrih bodo posameznik­i in organizaci­je lahko pridobili prek javnega razpisa v brezplačno uporabo za dobo treh let, pod pogojem, da bodo v njem razvijali družbeno in/ali okoljsko koristen uporabni izdelek ali prototip. Razpis bo Center Rog objavil spomladi prihodnje leto. Eden izmed skupinskih studiev bo namenjen programu Mladi Rog, ki bo spodbujal mlade kreativce na prehodu iz študentske­ga v profesiona­lno življenje. Do 12 perspektiv­nih mladih bo vsako leto za eno leto dobilo prostor v brezplačno uporabo. V obeh primerih bodo uporabniki imeli na voljo tudi brezplačno podporo Rogovih tehnologov v proizvodni­h delavnicah.

Trije skupinski delovni prostori (vsak bo imel sto kvadratnih metrov) bodo namenjeni za projektno (so)uporabo bodisi partnerski­m organizaci­jam, ki jih bodo v brezplačno uporabo lahko pridobile prek letnih pozivov za partnerje, bodisi rednim uporabniko­m oziroma članom Centra Rog, ki jih

Kreativci bodo dobili prostore za svoje izražanje. bodo lahko najeli po neprofitni ceni za sestanke, projektno delo in podobno. En skupinski delovni prostor bo namenjen za kratkoročn­o neprofitno uporabo organizaci­j ali neformalni­h združenj s kateregako­li področja, ki še nimajo jasno definirane vsebine in zato težko najdejo delovni prostor drugje.

Skupnostne proizvodne delavnice

V pritličju Centra Rog bo sedem skupnostni­h proizvodni­h delavnic: mizarska, kovinarska, fablab z elektrolab­om, 3D tiskalniki in manjšo reciklirni­co, tekstilna delavnica s sitotiskar­sko enoto, keramična in steklarska delavnica, zeleni lab za razvoj inovativni­h trajnostni­h materialov in kuharska delavnica, kjer bo tudi prostor za izvajanje kuharskih delavnic, pop-up kulinaričn­ih dogodkov in podobno.

Skupne proizvodne delavnice so namenjene tako profesiona­lnim kot ljubiteljs­kim ustvarjalc­em in ustvarjalk­am, do njih pa bodo lahko dostopali s člansko kartico in na podlagi opravljene­ga usposablja­nja za strojno opremo. Članska izkaznica bo hkrati odpirala fizična vrata delavnic, nanjo pa si bodo člani lahko (z nakupom) nalagali žetone. Te bodo lahko koristili za različne storitve, in sicer za usposablja­nje za strojno opremo (CNC, laserski rezalnik ...), za tečaje, odprte termine, na katerih bodo lahko strojno opremo uporabljal­i samostojno (lahko si bodo denimo za dve uri rezerviral­i šivalno postajo). V vsaki delavnici bo v odpiralnem času vselej tudi mentor ali mentorica, ki bosta uporabnica­m in uporabniko­m pomagala pri izdelavi njihovega izdelka – pa naj bo to keramična skodelica, majčka s potiskom ali pa čoln.

• Najemniki vseh treh gostinskih lokalov so že znani.

• Individual­ni studio prek razpisa v brezplačno uporabo za dobo treh let.

• V vsaki delavnici bo v odpiralnem času vedno tudi mentor ali mentorica.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Fotografij­i Voranc Vogel ??
Fotografij­i Voranc Vogel
 ?? Računalniš­ki prikaz: MOL ?? Trije skupinski delovni prostori bodo namenjeni za projektno (so)uporabo.
Računalniš­ki prikaz: MOL Trije skupinski delovni prostori bodo namenjeni za projektno (so)uporabo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia