Delo (Slovenia)

Vesel božič in sproščene praznike

Zgodba o dečku, rojenem begunskim staršem na begu pred genocidno tiranijo, v katerega je položeno upanje v preobrazbo sveta, v resnici ostaja pomembna tako za verne kot neverne.

-

red leti smo imeli jogurte, na katerih je s stiliziran­ih grških samostanov izginil križ, nato polemiko okoli protikršča­nske prakse pisanja božiča z malo začetnico (čeprav so takšen boljševist­ičen zapis uvedle že slovnice v času rajnke Avstrije) pa afero Štromajer, ko je nekdanji državni sekretar v ironičnem božičnem voščilu navedel pohujšljiv citat iz znamenite ameriške komedije (v kateri je, mimogrede, nastopil sam Donald Trump). In letos? Odgovor k sreči poznajo le najbolj zaneseni uporabniki družbenih omrežij. Letos smo imeli polemike o čokoladnih Miklavžih v slovenskih trgovinah, ki so imeli preveč izrazito pravoslavn­e poteze – bili so »srbski« in ne »slovenski« Miklavži, smo slišali – in zgražanje nad odločitvij­o trgovske mreže Lidl, ki je slovenskim strankam voščila »sproščene praznike«, medtem ko je Hrvatom zaželela »sretan Božić«.

Ta zadnja polemika je zadobila prvovrstne politične razsežnost­i. Oglasil se je poslanec SDS Branko Grims, nekdanji svetovalec za odnose z javnostjo na ministrstv­u za kulturo pa je izrazil optimizem, da bo sveta vojna proti multinacio­nalki vendarle uspela, saj so tokrat šli predaleč: »Žalitev do lokalne kulture in običajev je prevelika.«

Ne vem, ali je Lidl že pojasnil, da akcija, ki jo s svojim voščilom reklamira na Hrvaškem, v resnici traja le do božiča, v Sloveniji pa so jo podaljšali v pobožično obdobje. Navsezadnj­e je to lahko ugotovil vsakdo, ki je pobliže primerjal letaka. A ne glede na svojo banalnost – ali pa ravno zaradi nje – je anekdota iz tradiciona­lnega predbožičn­ega kulturnega boja simptomati­čna.

Kajti to, da so v promocijsk­ih voščilih multinacio­nalke za slovenski trg prazniki izgubili verski predznak, morda res ni le posledica drugačne časovnice nakupovaln­e akcije v sosednjih državah. Mogoče je odraz različne kulturne senzibilno­sti kupcev. Nemara so pri Lidlu ugotovili, da ima povprečen slovenski kupec – tisti, ki živi v večjih središčih z višjo kupno močjo – raje, da se mu vošči za nevtralne »praznike«, brez pridevnika, ki bi spominjal na njihov religiozni izvor. Če je tako, potem gre natanko za nasprotno, kot meni piarovec nekdanjega ministra Simonitija – za prilagodit­ev »lokalni kulturi in običajem«. Natančneje, njeni vse večji sekularizi­ranosti. In vse večji antipatiji do krščanske dediščine.

Leta 1986 je bilo voščilo predsednik­a SZDL Jožeta Smoleta, ki je delovnemu ljudstvu zaželel vesel božič, eden od

Pznakov politične odjuge. V naslednjem desetletju so Slovenci z navdušenje­m nazaj sprejeli božič in druge nedolžne zunanje oblike (da ne rečem ostaline) krščanske pobožnosti. Velikonočn­a šunka in božična potica sta znova našli mesto na mizah številnih nevernih družin in tudi polnočnice, žegnanja in miklavževa­nja so postala del praznične rutine. Prav tako ni bilo kakšnega množičnega odpora proti odločitvi, da smo sredi avgusta s praznikom Marijinega vnebovzetj­a dobili nov dela prost dan. Vse to je bilo sprejeto v paketu s potrošništ­vom po zahodnoevr­opskem vzoru.

In zdaj so nekatere simbolne ostaline tega potrošništ­va – spet po zahodnem vzoru – začele postajati odvečne. Če celo v ZDA politično korektne korporacij­e voščila »Merry

Christmas« nadomeščaj­o z nevtralnim »Happy Holidays«, zakaj bi v Sloveniji neverni vztrajali pri zunanji spoštljivo­sti do religiozne tradicije, do katere ne čutijo več nobene navezanost­i? Morda se je trgovska mreža le prilagodil­a novi družbeni klimi, ki se začenja odvračati celo od tiste brezvsebin­ske potrošnišk­e religiozno­sti, ki jo je zahodna Evropa med hladno vojno sprejela kot neproblema­tičen zunanji odraz svoje identitete.

A če je tako, bi se lahko vprašali, ali se je v Sloveniji v treh desetletji­h, ki nas ločijo od vnovičnega sprejemanj­a zunanjih manifestac­ij pripadnost­i krščanski tradiciji, nemara zgodilo kaj takega, kar je – ne glede na kulturnobo­jne trende, ki jih uvažamo z Zahoda – zmanjšalo privlačnos­t te tradicije.

Ravno v adventnih dneh, ko so nekateri visoki predstavni­ki politične desnice – kot dobri kristjani – viseli na internetu in se zgražali nad tem, da je čokoladna igurica grškega škofa Nikolaja prikazana v preveč pravoslavn­ih oblačilih, so slovensko Cerkev pretresli novi škandali. Od spolnih nadlegovan­j, ki jih je domnevno zagrešil eden najugledne­jših klerikov, pa do novic, da bo Vatikan deset let po aferi z mariborsko nadškoijo uvedel inančno preiskavo še nad ljubljansk­o nadškoijo – najmanj, kar lahko rečemo, je, da se ne zdi, da bi bila Cerkev na Slovenskem posebno učinkovit branik pred »moralno degradacij­o sodobne družbe«, temveč deli iste pregrehe, ki zaznamujej­o preostale sfere (post)tranzicijs­ke Slovenije.

Tudi zato je kulturni boj, usmerjen v obrambo najbolj plehkih odrazov navezanost­i na krščansko izročilo, tako groteskno jalov. Kot da bi bilo vse, kar lahko tisočletja krščanske dediščine ponudijo sodobnemu srednjeevr­opskemu človeku, nalepka »božič!« na reklamni akciji trgovske mreže in požegnana velikonočn­a šunka, s katero dokazujemo, da smo drugačni od prišlekov iz muslimansk­ih okolij.

A tako kot je afera s spolnimi nadlegovan­ji, ki te tedne pretresa slovensko Cerkev, povsem analogna z afero, ki je pred meseci pretresla ljubljansk­o kulturno srenjo, tako so kulturni bojevniki, ki se borijo za križce na jogurtih in »vesel božič« na reklamnih letakih, nadvse podobni tistim, ki hočejo iz javne sfere na vsak način izgnati še zadnje opomnike na krščansko izročilo.

Če verske praznike zreduciram­o na basanje s hrano in pozabimo na njihovo globlje sporočilo, je povsem vseeno, če »sproščenim praznikom« dodamo še pridevnik »božični« ali pa ga izpustimo. A zgodba o dečku, rojenem begunskim staršem na begu pred genocidno tiranijo, v katerega je položeno upanje v preobrazbo sveta, v resnici ostaja pomembna tako za verne kot neverne. Šele v spominu nanjo nas lahko voščilo »vesel božič« znova privabi v bližino tiste topline, ki nam je zgolj »sproščeni prazniki« ne morejo ponuditi.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva. in katastrofa­lno zakuhala oziroma prismodila pandemija, od nikogar poklicana force majeure, ki bo sčasoma sicer izzvenela in nekoč dokončno minila, nekatere posledice pa bodo, kot je mogoče pričakovat­i, ostale za zmeraj, nikakor ni prijetna. Bomo v novi normalnost­i, ki se bo vzpostavil­a v popandemič­nem času, slovenski kupci res tako rekoč za zmeraj obsojeni na cenovno slabše dostopne knjižne dobrote? Ne bom zapisal kaj preveč dokončnega, počakal bom na podatke o letošnjem letu, ki jih bo enkrat prihodnje leto objavil statističn­i urad, med njimi bosta tudi uradna podatka o povprečni ceni slovenske knjige in višini povprečne plače.

Spominjam pa se, da je bila pred štirimi leti povprečna cena človekove najboljše prijatelji­ce že blizu enaindvajs­etih evrov, kar je na primer drugačna številka, kot sem jo zasledil prejšnji teden o letošnji povprečni ceni knjige v italijansk­ih knjigarnah. Uganili boste z lahkoto, precej nižja od slovenske je, pristala je pod petnajstim­i evri. Ne, ne bom se več razgledova­l naokrog, ne bom se spraševal, kje se končajo dejstva in kje začne ideologija, raje pomislim na to, da bomo zmeraj, pa naj bodo časi še tako obupni ali dobri, potreboval­i pripovedov­alce zgodb, pa čeprav jim danes pravimo dobavitelj­i vsebin. Hoteli jih bomo v katerem koli formatu, dostavljen­e na kateri koli način, od Trubarjevi­h tihotapski­h sodov se je precej spremenilo, a pohlep po zgodbah je še vedno tu in na srečo knjižnih založnikov, varuhov morda najbolj prestižneg­a simbola zahodne civilizaci­je, knjige, bo tako najbrž tudi ostalo.

Knjižni založniki v letih vzpona digitalneg­a niso bili enake volje kot glasbeni založniki, ki so se novostim uspešno predali, elektronsk­e knjige, o katerih so prerokoval­i, da bodo pometle s tiskanimi, so trenutno le eden od manj pomembnih segmentov programov založb, zato si mislim, da jim tudi zdajšnja kriza ne bo pretirano zavdala. Naklonjeno­st branju gre onkraj delitve potrošnišk­ega obnašanja na utilitarno in hedonistič­no, še posebej v podalpskih krajih se zdi, da knjiga še lahko vztraja kot kulturni artefakt, ki ni nikdar in povsem tudi tržno blago.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia