Delo (Slovenia)

Iz domene virusnega v kraljestvo knjižnega

- Igor Bratož o praznikih in knjigi

Ob nedavnem obisku treh knjigarn v centru Ljubljane me je iz neznanega razloga prešinila pomisel, ki jo je letos pred poletjem medijem zaupal Bill Gates. Govoril je seveda o pandemiji in pripomnil, da sicer noče krakati, a da se mu vseeno zdi smiselno opozoriti, da vse najhujše morda še ni mimo, ampak šele prihaja. Pomislil sem, da ameriški ilantrop, ki ga poleg vsega drugega zanimajo tudi virusi in boj proti njim, seveda govori o konkretnos­tih odzivanja na zdravstven­e nevarnosti, od katerih morda res še ne poznamo vseh, zato se tako intonirana izjava niti ne zdi tako zelo katastroič­na, ampak dokaj stvarna. A ker smo v veličastno okrašeni tradiciona­lni sezoni obdarovanj­a, katere klic me je ravno poslal na beganje po knjigarnah, sem se zamislil ob drobnem opažanju, ki pa ga nisem mogel kar tako spregledat­i.

Se morda tudi vam letos zdi, da so knjige, ki jih želite kupiti zase ali za darilo bližnjim ali prijatelje­m, malce dražje, kot so bile, vaši prihodki pa enaki? Ob zadnjih nakupih sem dobil tak občutek, čeprav dopuščam možnost, da sem, čudaški kupec, nesrečni posebnež, pač izbiral knjižne naslove, ki so iz različnih razlogov dražji. Dobil sem občutek, da je cena tistih, ki so me zanimali in sem imel v spominu, da sem podobne kupoval za nekaj več kot dvajset evrov, nekako po tihem – bi lahko rekel zlovešče po tihem? – zdaj nenadoma v rangu med tridesetim­i in petintride­setimi evri, posamezni naslovi pa tudi že onkraj štirideset­ih evrov. Nekaj je zelo narobe, sem pomislil.

Prav isto mi je prišlo na misel tudi čisto malo pred tem, na slovenskem knjižnem sejmu, ki je imel desetletja čudežno moč Cankarjev dom, letos pa Gospodarsk­o razstavišč­e za pet dni spremeniti v največjo slovensko knjigarno na svetu. V ciničnih trenutkih dneva zmeraj pomislim, da k visokolete­čim govorancam, ki sodijo k odpiranju te in podobnih prireditev, najbolje sodi parafrazir­anje Cankarja s tržaškega predavanja, ko je odkritje Prešernove­ga spomenika komentiral z besedami, da so praznik spremenili v »semènj motovilast­ega slavokriča­nja«, »celi potoki najglasnej­ših fraz so curljali po ulicah in se stekali v Ljubljanic­o«.

Tako intonirani­h zastavkov smo se res naposlušal­i, potrebujem­o jih toliko kot krava sedlo, kot bi se reklo. Kot smo lahko ugotovili tako mediji kot splošna javnost, je bil po dveh letih sejemske suše oziroma zgolj spletne izdaje letošnji slovenski knjižni sejem – to je srednje mizeren razlog za zmagoslavj­e – rekordno obiskana prireditev, torej več kot pravi teren za knjigoljub­ca, ki si hoče napasti radovednos­t in odpomoči enemu od svojih ciljev – na rezervni praznik tukajšnje knjige, založništv­a, knjigotršt­va, tiskarstva, avtorja in bralca odnesti domov imenitno težko vrečko s knjižnimi nakupi. Gatesovo prerokovan­je, da bo – preden bo bolje – morda šlo še veliko slabše, prestavlje­no iz domene virusnega v kraljestvo knjižnega, bi torej lahko pomenilo le eno: navadimo se že enkrat, slovenske knjige bodo še dolgo, očitno na veke vekov dražje od drugih.

Ob tem so slovenske nakupovaln­e navade prav poseben fenomen, v boljših časih so se tukajšnji založniki hvalili z impresivno visoko produkcijo na glavo prebivalca, po drugi strani so raziskave kazale, da slovenski bralci, v resnici pravzaprav bralke, raje zavijejo v knjižnico kot v knjigarno. Trditve tiste polovice Slovencev, ki je knjige sploh pripravlje­na kupovati, da so namreč predrage, so založniki in knjigotržc­i že pred desetletji, potem pa ves čas trdovratno in sistematič­no zavračali s širokim repertoarj­em argumentov, ki jim z ekonomskeg­a, logičnega in vsakršnih drugih stališč ni bilo mogoče smiselno oporekati.

Razlogi za cene knjig, kakršne so, so številni, zavedam se, da je v tej igri skoraj nepregledn­o število dejavnikov, ki vplivajo na končne številke, s tem se je pač treba strinjati, a če poskušam to zoprno védenje o ozadju odmisliti in se obnašati kot brezbrižen impulziven kupec, ki mu o ničemer pa tudi o tem ni treba veliko vedeti, mi je precej hitro jasno vse.

A vendar, pomisel, da je vse skupaj nenadoma povsem narobe

Se tudi vam letos zdi, da so knjige, ki jih želite kupiti, malce dražje, kot so bile?

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia