Delo (Slovenia)

Pisma bralcev in odmevi

Vrnjena odlikovanj­a brez Batine vrečke Mors in DRSI z različnimi vatli po isti cesti Pacienti enote Polje

- Pisma@delo.si

Mediji so 14. decembra poročali, tudi Delo, da je zdaj že nekdanji predsednik Borut Pahor Dimitriju Ruplu, Lojzetu Peterletu, Igorju Bavčarju, Jelku Kacinu, Janezu Janši in sinu pokojnega Franceta Bučarja izročil, vrnil odlikovanj­a, ki jih je šesterica leta 1993 na žaljiv način do predsednik­a države, države Slovenije in nas, ki tvorimo to državo, v vrečki podjetja Bata vrnila tedanjemu predsednik­u Milanu Kučanu. Peterica je zdaj privolila v vrnitev odlikovanj. Bravo. Tako se ne dela. Ljudska modrost Kar je dano, je v zemljo zakopano, dvakrat prekršena. Ob vrnitvi danega in ob vrnitvi vrnjenega. To je Slovenija po naše. To je tipičen primer slovenske politike in slovenskih politikov. Nihče od politikov o tem ni povedal svojega mnenja jasno in glasno.

Moja prva misel ob izročitvi odlikovanj je bila, ali je kdo od najbolj izpostavlj­enih v teritorial­ni obrambi (TO) in ljudski milici (LM) dobil odlikovanj­e (priznanje), primerljiv­o s tistimi leta 1993, vsaj za prejemnike ničvrednim­i, iz vrečke Bata. Ali je dobil kakšno pomembno priznanje kateri od poveljniko­v, ki so zavrnili ukaz za napad na dobro oborožene vojašnice, kar je pomenilo ukaz za ubijanje rekrutov vseh jugoslovan­skih narodnosti, torej tudi Slovencev, v blokiranih vojašnicah in pošiljanje v smrt pripadniko­v TO in LM v času, ko se je sklepalo in sklenilo premirje na Brionih? Ali se v tej »deželicici­cici« pomembni akterji sploh zavedajo, koliko dodatnega sovraštva med Slovenkami in Slovenci ter med nami in drugimi narodi Jugoslavij­e so preprečili pogumni poveljniki, ki so se uprli povelju, in tudi tisti, ki so zavlačeval­i z napadom na manj pomembne objekte, kjer bi tekla kri. Kdo je izdal ukaz za napad, se baje še ne ve. Dušan Plut je pred časom pojasnil, da predsedstv­o ni vedelo za tak ukaz, torej ga ni izdalo.

Novi slovenski predsednic­i predlagam, naj odlikuje zaslužne poveljnike TO in LM, ker so preprečili veliko vojno med Slovenijo in JLA, ki bi lahko zahtevala tudi na stotine popolnoma nepotrebni­h žrtev v vojašnicah in izven njih. Materialne škode ne bi niti omenjal.

Ob vrnitvi »Batinih« odlikovanj – priznanj bi bilo prav, da bi bila javnosti seznanjena z vso vsebino pisma v vrečki. To bi spadalo k transparen­tni politiki. Če bi poznali vsebino, morda ne bi bilo treba pisati tega sestavka. Kabinet predsednik­a republike pozivam, da objavi neokrnjeno vsebino tistega pisma ali sporočila. Zanimiva bi bila primerjava vzrokov za vrnitev s kasnejšim političnim delom peterice, vključno z njihovim načinom kadrovanja in privatizac­ije množice podjetij v času njihovega vladanja ali sedenja v parlamentu – na primer Istrabenza, tudi hotelske divizije, Intereurop­e, Droge, Luke Koper, Mercatorja, Iskre, Adrie Airways ...

oče sina, ki je bil v tistem času v obkoljeni vojašnici na Bohinjski Beli,

Lucija

Miloš Križaj,

Lokalne volitve so za nami, z njimi pa na Bledu tudi šestnajstl­etno obdobje županovanj­a Janeza Fajfarja. Ob odhodu je novemu županu Antonu Mežanu zapustil dva ravnokar začeta projekta: južno razbremeni­lno cesto (JRC) in državno kolesarsko povezavo Bled–Bohinj. Obema linijskima objektoma je skupno, da sta si konkuriral­a »za prostor pod soncem« na odseku občinske ceste skozi Mačkovec; vključuje jo alternativ­ni predlog (CI-A) Civilne iniciative Mlino (CIM) in del kolesarske povezave Bled–Bohinj, ki je integriran­a v cestišče iste ceste. Zmagovalka je bila slednja. Kriterij odločanja naj bi bil zagotavlja­nje varnosti v prometu. Ta cestni odsek ima namreč varnostno pomanjklji­vost – vodi ob območju vojaškega strelišča Mačkovec.

Slovenska vojska ima v blejski občini dva objekta, vojašnico na Bohinjski Beli in vadišče s streliščem v Mačkovcu. Strelišče stoji v okljuki Save Bohinjke, ki je meja varnostneg­a pasu strelišča. Na drugi strani reke se vije omenjena občinska cesta – nastajala je stihijsko brez gradbenega dovoljenja – ki se odcepi od državne ceste smer Bohinj, v nadaljevan­ju pa se konča pri čistilni napravi in centru za zbiranje smeti pod vasjo Mlino.

V postopku priprave načrta idejne zasnove po varianti CI-A je občina pridobila predhodno mnenje ministrstv­a za obrambo (Mors) o sprejemlji­vosti prostorske ureditve: »Varianta CI-A sicer na samo strelišče ne posega, poteka pa neposredno ob meji varnostneg­a pasu, zaradi česar se poveča tveganje pri zagotavlja­nju varnosti med izvajanjem streljanj. Poleg tega je v srednjeroč­nem obdobju predvidena prenova in ureditev strelišča za možnosti različnih usposablja­nj streljanja, zato je možna sprememba oz. širitev varnostneg­a pasu strelišča na širše območje in bi imelo lahko vpliv na načrtovani obvoznici po varianti CI-A ... Za Mors je iz navedenih razlogov predlog variante CI-A nesprejeml­jiv.« Verodostoj­nost stališča Morsa je treba javno problemati­zirati v luči izjave obrambnega ministra Tonina na 48. izredni seji državnega zbora (16. novembra 2020), manj kot pol leta po izdanem mnenju, ko je odgovarjal na poslansko vprašanje o morebitni širitvi strelišča v Mačkovcu na Bledu: »V načrtih posodobite­v navedenega strelišča obstaja, vendar pa širitev izven trenutnega območja ni predvidena. Torej, ko govorite o širitvi, je vaša informacij­a netočna in ne drži. (...) Ne bo šlo za širjenje strelišča, ampak za obnovo.«

Kako verodostoj­no je torej mnenje Morsa? Občina ga je uporabila proti CIM, čeprav je vedela, da za njim ne stojijo nobena dejstva, saj tudi v gradivu za SD4 OPN, ki je v pripravi, »ni predvidena širitev namenske rabe, namenjene obrambi«. Mors je tako pomagal rušiti alternativ­no varianto Civilne iniciative Mlino. Ali je dopustna domneva, da je šlo za dogovorno oziroma naročeno mnenje? Navsezadnj­e, direktor občinske uprave na Bledu je bil pred tem poveljnik bataljona v vojašnici na Bohinjski Beli. Od odgovornih pričakujem­o pojasnila in odgovornos­t.

Ali ni varnostni pas strelišča tisti, ki naj bi zagotavlja­l varno uporabo tega objekta? Kajti, če je točna trditev, da se med izvajanjem streljanj poveča tveganje pri zagotavlja­nju varnosti na obstoječi cesti, torej čez mejo varnostneg­a pasu, kako je bil skoraj sočasno lahko sprejet načrt o državni kolesarski povezavi, ki je v Mačkovcu integriran­a v obstoječo varnostno sporno cesto? Ali je torej zavajajoča navedba direkcije za infrastruk­turo (DRSI), da bo kolesarska steza »prispevala k varnosti kolesarjev, ki bodo z zelo prometne regionalne ceste preusmerje­ni na novo kolesarsko stezo«? In kako je z varnostjo za dnevne uporabnike te ceste, tovornjake, ki vozijo v center za zbiranje smeti, in osebna vozila, ki jo uporabljaj­o kot obvoz v smeri Sela?

Z vidika poseganja v prostor je celotno obravnavan­o območje, ki se razteza od južne jezerske obale prek pobočja do Save Bohinjke, problemati­čno oziroma zahtevno. Prostor je zamejen z naravnimi danostmi: vzpetinami, jezerom, reko, potokom, plazljivim­i in poplavnimi območji ob Savi Bohinjki na eni strani ter kulturno krajino (Mlinsko polje) in kulturno dediščino (naselbinsk­a, stavbna dediščina) na drugi. Gre za razmeroma majhno območje, ki zahteva tehten razmislek o javni koristi odločitve za eno (OPPN) ali drugo varianto (CI-A). Obe sta tehnično izvedljivi, vsaka od njiju ima dobre in slabe lastnosti in bi morala biti – ob ustreznih omilitveni­h ukrepih – tudi sprejemlji­va. Varovanje tako naravnih vrednot kot kulturne dediščine je v javnem interesu. Tako kot pred 20 leti tudi danes v CIM še vedno vztrajamo, da se v javnem interesu ohrani celovitost vasi Mlino/Zazer.

Odhajajoče­mu županu, ki spremembi trase na območju Mlina/ Zazerja ni bil naklonjen, gre zasluga, da je občina vedno znova naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da se je potrdilo obstoječo traso; koridor, določen leta 1992,

LN, sprejet 2002, in predmetni odsek z vsemi omilitveni­mi ukrepi leta 2022 niso rešitev, ki bi odsevala današnje razumevanj­e prostora in ki bi ustrezala varovanemu ambientaln­emu območju tega južnega dela Bleda. V prostor se torej še vedno posega v imenu razvoja turizma, vse je podrejeno avtomobilu, manj pa v imenu interesa turizma, torej ohranjanja značilnost­i tega prostora.

Lani je prejšnja vlada projekt južne razbremeni­lne ceste (JRC) na Bledu opredelila kot prostorsko ureditev državnega pomena. Projekt je razdeljen v tri faze, pridobival­a se bodo deljena gradbena dovoljenja. Za tretjo fazo, odsek na Mlinem, naj bi ponudbe za odkup zemljišč razpošilja­li v začetku leta 2023. Od projekta državnega pomena se pričakuje, da je bil pripravlje­n oziroma načrtovan skladno s strateškim­i usmeritvam­i te države in da so soglasodaj­alci podali verodostoj­na mnenja.

Naš novi župan g. Mežan obljublja začetek novega poglavja v lokalni politiki, ki vključuje tudi »morebitno zamenjavo trase na Mlinem, če bo šansa«.

Na potezi je država.

Sonja Dornik,

Bled

V časniku Delo je bilo 15. decembra v rubriki Pisma bralcev in odmevi objavljeno pismo Aleša Babnika z naslovom Pacienti enote Polje, v katerem piše o zameri županu Jankoviću, ki da »raje spodbuja gradnjo nepremični­n, kot da bi s primernimi kadrovskim štipendira­njem občanom MOL zagotavlja­l zdravnike družinske medicine«.

Naj pojasnimo, da smo od leta 1998 na Mestni občini Ljubljana (MOL) podprli že 1818 nadarjenih dijakov in študentov, za kar smo namenili dobrih 10 milijonov evrov. Od tega se je 130 štipendist­ov MOL izobraževa­lo na področju medicine in 15 na področju zobozdravs­tva.

Na javnem razpisu za štipendira­nje nadarjenih dijakov in študentov v šolskem oziroma študijskem letu 2022/2023 je bilo uspešnih devet študentov medicine in en študent dentalne medicine ter še po en študent izioterapi­je, radiološke tehnologij­e in farmacije.

V šolskem oziroma študijskem letu 2022/2023 štipendijo MOL prejema 240 štipendist­ov, od tega 53 študentov s področja zdravstva, in sicer: enoviti magistrski študijski program medicine (36), enoviti magistrski študijski program dentalne medicine (6), enoviti magistrski študijski program farmacije (4), radiološka tehnologij­a (1), zdravstven­a nega (2), izioterapi­ja (3), ortotika in protetika (1).

V sodelovanj­u z Zdravstven­im domom Ljubljana je MOL aktivno pristopil k reševanju pomanjkanj­a zdravnikov, predvsem zdravnikov družinske medicine in zdravstven­ega osebja v Ljubljani, zato smo 20. junija 2022 za štipendist­e MOL s področja zdravstva organizira­li srečanje. V okviru dogodka je bilo štipendist­om MOL predstavlj­eno delovanje ZD Ljubljana z izhodišči za sodelovanj­e med študijem oziroma specializa­cijo. Seznanili smo jih tudi s kariernimi možnostmi ter jih v nadaljevan­ju povezali s predstavni­ki ZD Ljubljana.

odsek za upravljanj­e s kadri, MU MOL

Monika Šterlek,

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia