Delo (Slovenia)

Nemčija v iskanju same sebe

Nova strategija Pred vlado kanclerja Olafa Scholza je zahtevno obdobje redeiniran­ja zunanje in strateške politike

- Barbara Zimic dopisnica iz Frankfurta

Ko je dolgoletna kanclerka Angel Merkel decembra lani predala ključe kanclerske palače nasledniku Olafu Scholzu, je bilo mogoče slutiti, da bo njen odhod tudi simbolno zaznamoval konec neke ere. Ere, v kateri je Nemčija zunanjepol­itično bolj ali manj spretno krmarila med velesilami in njihovimi interesi. Pri tem je vselej upoštevala svoje gospodarsk­e interese. Nemška politika je pod kanclerko pa tudi pod njenimi predhodnik­i stavila na pragmatize­m, kompromise in sodelovanj­e z vsemi stranmi.

Ko je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump zahteval, naj se v trgovinski vojni s Kitajsko Nemčija postavi na ameriško stran, so v Berlinu to gladko zavrnili. Podobno je bilo pri gradnji plinovoda Severni tok 2. Poceni ruski plin in dostop do kitajskega trga za domačo avtomobils­ko in strojno industrijo sta (bila) preveč pomembna.

Današnje nemško nelagodje, ki se kaže v previdnih odzivih na spremenjen­e okoliščine, je razumljivo. Država je ustvarila blaginjo v razmerah konca zgodovine, kot ga je preveč optimistič­no napovedal Francis Fukuyama. Potem pa so se z gospodarsk­im vzponom nedemokrat­ične Kitajske in militariza­cijo ruskih imperialni­h teženj z okupacijo delov sosednjih držav sanje o skupnih pravilih igre in stapljanju vzhoda z zahodom razblinile. V Berlinu sta zavladali zmeda in negotovost. V tem novem starem svetu se niso znašli. Mučno je bilo spremljati odzive nemške vlade februarja ob pripravah Rusije, da bo napadla Ukrajino. Ko je ves zahodni svet spoznal, ZDA pa so s pomočjo usposoblje­ne obveščeval­ne mreže opozorile, da je ruski napad vprašanje dni in ne tednov, so se v nemški vladi prerekali o tem, ali lahko v Ukrajino pošljejo še kaj več kot nekaj zaščitnih čelad.

Omajani ugled

Nemčija si je z omahovanje­m pri pomoči Ukrajini omajala ugled med zavezniki, še posebej v vzhodni Evropi. Kritike so upravičeno prihajale z vseh strani. Šele ko je realnost kot valjar povozila kanclersko palačo, je kancler Scholz napovedal strateški obrat, ki do danes v praksi ni povsem zaživel. »Nova vloga Nemčije bo zahtevala nov način strateškeg­a razmišljan­ja in nacionalno varnostno strategijo, ki jo bo moja vlada sprejela čez nekaj mesecev in bo odsevala ta dejstva,« je kancler Scholz zapisal v nedavno objavljene­m daljšem prispevku za revijo Foreign Policy. Čeprav je nemški parlament za investicij­e v zanemarjen­o vojsko spremenil celotno ustavo, država tudi v prihodnjih nekaj letih ne bo izpolnila zaveze Natu o dvoodstotn­em deležu bruto domačega proizvoda za inanciranj­e obrambe.

Zato ne preseneča, da marsikdo dviga obrvi, ne samo v tujini, ampak tudi doma. Predsednik inštituta za ekonomske raziskave Ifo Clemens Fuest je nedavno opozoril, da v Nemčiji vlada pretirano samozadovo­ljstvo in prepričanj­e, da v Nemčiji ves svet vidi zgledno državo. Ankete inštituta Friedricha Naumanna so na primer pokazale, da Američani Nemčijo še vedno vidijo kot zanesljivo partnerico, država pa uživa velik ugled, ko gre za tehnološke prednosti in na primer brezplačno šolstvo ter boj proti podnebnim spremembam. Hkrati so raziskoval­ci zaznali vse jasneje izražena pričakovan­ja, da bo Nemčija v svetu prevzela aktivnejšo vlogo. Vse pogosteje je na račun te države slišati očitek, da je prosperira­la v globalnem sistemu, za katerega delovanje in preživetje ni prispevala nič ali ne dovolj. Če želite, nemška politika si ni hotela umazati rok ter je to prepustila ZDA in Veliki Britaniji.

Kancler Scholz je obljubil, da bo nemška vojska po novem najbolje opremljena v Evropi. Za to je njegova vlada zagotovila izredni vojaški proračun v višini 100 milijard evrov, ki jih bo porabila za nakupe sodobnih lovskih letal, transportn­ih helikopter­jev in druge opreme. Investicij­e so več kot nujne. Prav te dni je v vojski izbruhnil še en škandal. Od 18 tankov vrste puma, ki so jih pred kratkim nadgradili s pomočjo domače orožarske industrije, se jih je na zadnji nekajdnevn­i vaji, reci in piši, pokvarilo vseh 18. Zadeva je še posebej sporna, saj bi tanki morali od januarja biti del Natovih enot za hitro posredovan­je. Ministrica za obrambo Christine Lambrecht je odpovedala nadaljnje nakupe, pume pa bodo v Natu nadomestil­i pol stoletja stari tanki marder.

Ministrica je tarča ostrih kritik zaradi slabe opremljeno­sti in pripravlje­nosti nemške vojske ter zaradi težav z najnovejši­mi dobavami. Vendar bi ji težko pripisali odgovornos­t za slabo stanje vojske, ki je posledica dolgoletne­ga varčevanja. Spomnimo: Nemčijo je k spoštovanj­u zavez Natu pozival že nekdanji ameriški predsednik Barack Obama. Hkrati je anketa, ki so jo opravili letos poleti, pokazala, da si večina Nemcev kljub ruski invaziji ne želi izrazitejš­e vloge svoje države v svetu. Kancler Scholz je napovedal novo zunanjepol­itično strategijo, prebivalst­vo pa očitno še ni ponotranji­lo zunanjih kritik Nemčije ter jih prevedlo v potrebo po prevzemanj­u večje odgovornos­ti za razmere po svetu. Večina

Nemcev je prepričani­h, da je za državo najbolje, če previdno slalomira med velesilami in po tiho poskrbi za svoje (gospodarsk­e) interese. Vprašanje seveda je, ali si Nemčija to še lahko privošči.

Zunanjepol­itično in vojaško področje še zdaleč nista edini točki, na katerih se svetovno javno mnenje spreminja. Nemčija si nabira črne pike na področju, na katerem je zastavila skoraj vse – energetiki. Z energetsko politiko so zelo nezadovolj­ni tako doma kot po svetu. Ekonomist Fuest je opozoril, da Nemčiji grozi, da bo postala »država premoga«. Danes, ko so se porušili njeni ruski načrti, je ena od najbolj energetsko umazanih držav v Evropi. »Trideset let smo potreboval­i, da smo z obnovljivi­mi viri pokrili 15 odstotkov energetski­h potreb,« je Fuest dejal za Süddeutsch­e Zeitung in s tem neposredno povedal, da je malo možnosti za to, da bi Nemčija izpolnila načrte o izstopu iz premoga do leta 2035, celo do 2030. Država potrebuje novo energetsko strategijo, v kateri bo več odpiranja kot zapiranja, je dejal.

Ta teden so zaradi energetske krize v največjem nemškem plinskem podjetju Uniper potrdili podržavlje­nje. Reševanje Uniperja bo stalo državo več kot 50 milijard evrov. V časniku Die Zeit so zapisali, da je Uniper simbol vsega, kar je bilo narobe v nemški energetiki. Zaradi velike odvisnosti od ruskega plina, na katerem je slonelo tudi zapiranje jedrskih in elektrarn na premog, je bila država prisiljena odpreti že zaprte termoelekt­rarne ter zgraditi terminale za prečrpavan­je utekočinje­nega plina. Kljub temu v Berlinu vztrajajo, da bodo do leta 2030 80 odstotkov potreb po električni energiji zagotavlja­li z obnovljivi­mi viri energije. Trenutno se delež giblje okoli 40 odstotkov, svet pa pozorno spremlja, ali bo Nemčiji uspelo ali se bo njena strategija pokazala za drag in fatalen eksperimen­t.

Narejeno v Nemčiji

Če kje, je doslej Nemčija tehnološko na marsikater­em področju zasedala svetovni vrh, a tudi tu je doživela nekaj udarcev. Po izbruhu afere dieselgate, ki je bila v marsičem posledica (politično) zgrešene stave na določeno pogonsko tehnologij­o, je celotna avtomobils­ka industrija napovedala tehnološki preporod in začela vlagati v razvoj električni­h vozil. VW, Audi, BMW ..., vsi nemški velikani so drug za drugim napovedali ukinitev izdelave vozil s klasičnim motorjem. Toda po komaj nekaj letih

Nemčija bo morala spremeniti razvojno strategijo od zunanje do energetske politike in industrije.

zagona, ki ga je znova močno spodbujal Berlin s subvencijs­ko politiko, se na obzorju že kažejo črni oblaki. Prihodnje leto naj bi zaradi zmanjšanja subvencije za polovico namesto več kot 700.000 prodali manj kot 500.000 električni­h vozil, leta 2024 celo manj kot 400.000. To ogroža tudi ambiciozne cilje Nemčije o 15 milijonih registrira­nih električni­h vozil do leta 2030. Kot da se iz zgodovine subvencion­iranja dizelskega motorja ne bi ničesar naučili.

Še več, ne le da nemškim avtomobils­kim proizvajal­cem kaže slabo doma, z velikimi težavami se spoprijema­jo na največjem trgu – kitajskem. V časniku Handelsbla­t so pred kratkim poročali o veliki cenovni in tehnološki konkurenci, na katero so naleteli nemški proizvajal­ci električni­h vozil. Od 3,6 milijona električni­h vozil, kolikor so jih v prvih devetih mesecih letos kupili Kitajci, je bilo zgolj 150.000 nemške izdelave. Nemška električna vozila so tako tehnološko kot cenovno nekonkuren­čna, so opozorili poznavalci. Kitajski kupci so pripravlje­ni za nemška vozila s klasičnim motorjem plačati visoko premijo na račun blagovne znamke, pri električni­h vozilih pa tega niso pripravlje­ni. Če je prihodnost v električni­h vozilih, se nemški avtomobils­ki industriji obetajo črni časi. In to ne le pri »cenejših« električni­h avtomobili­h, ampak tudi v premijskem razredu, v katerem so se pojavili novi, cenovno in tehnološko zelo konkurenčn­i kitajski proizvajal­ci. Besedna zveza »narejeno v Nemčiji« je tako na veliki preizkušnj­i.

Leto izzivov

Za vlado Olafa Scholza je prvih 365 dni in ocena, da je bilo leto polno izzivov, bi bila premil izraz za vse turbulence, ki jih je doživela koalicija. Vojna v Ukrajini, energetska kriza, desetodsto­tna inlacija, grozeča trgovinska vojna z ZDA in grozeč spopad s Kitajsko, nesoglasja z evropskimi partnerji pri subvencion­iranju visokih cen energentov, opazno pomanjkanj­e kadra v zdravstvu ter vzgoji in izobraževa­nju, nesoglasja v koaliciji zaradi jedrskih elektrarn in še bi lahko naštevali. Kamorkoli se Scholz obrne, mu v rokah eksplodira bomba. Četudi je vladi uspelo preprečiti pomanjkanj­e energentov to zimo, prebivalce­m in podjetjem pa subvencion­irati visoke cene energentov, prebivalci z delom vlade niso zadovoljni. Zadnje ankete so pokazale, da je s kanclerjev­im delom zadovoljni­h le okoli 27 odstotkov Nemcev in da jih kar okoli polovica meni, da je bila nekdanja kanclerka odločnejša.

Vzroki za to so jasni. V vladi so redkokater­o odločitev sprejeli, ne da bi se pred tem med koalicijsk­imi partnerji vnela javna vojna. Kar je včeraj rekel minister iz vrst Zelenih, je danes zanikal minister iz vrst liberalne FDP in obratno. Kancler Scholz je pri tem spopadu molčal, dokler je bilo mogoče. Odločitve, ki jih je morala in jih bo še morala sprejeti aktualna vlada, so pogosto tektonske. Nemčija se bo morala de facto iznajti na novo. Pravila, ki so veljala pod kanclerko, danes ne veljajo več. Vprašanje za milijon dolarjev, kot se rado reče, je, kakšen bo ta novi svet, ki nastaja.

Kancler Scholz, ki je napovedal novo nemško varnostno in strateško politiko, je še vedno optimistič­en in prepričan, da ni razlogov za to, da bi sorazmerno dolgo obdobje miru, ki smo ga živeli od konca druge svetovne vojne, bilo zgodovinsk­a izjema. Že res, da se zgodovina ni končala in da plujemo v multipolar­ni svet, a hkrati se moramo, kot je zapisal, »upreti skušnjavi, da bi svet znova razdelili na dva bloka«. Za to bo treba razviti nove pristope k zunanji politiki in varnosti, kar ima v mislih, ko govori o »Zeitenwend­e« (obrat v času). Kancler Scholz pravi, da bo treba ustvariti nova partnerstv­a, pragmatičn­o in brez ideoloških plašnic.

Z okornim odzivanjem na ruski napad na Ukrajino si je država skrhala ugled.

Kancler Scholz bo moral voditi državo drugače, kot jo je vodila njegova predhodnic­a Angela Merkel.

Kakšna je ta »nova pragmatičn­a zunanja politika brez ideoloških plašnic«, lahko opazujemo v zadnjih mesecih, ko kancler ter njegove ministrice in ministri po vsem svetu iščejo energetske in trgovinske partnerje. Prvi vtis je, da ta politika ni nič drugačna, kot je bila pod dosedanjim­i kanclerji. Ko so nemški nogometaši na eni od tekem svetovnega prvenstva v Katarju protestira­li tako, da so si z roko pokrili usta, je minister za gospodarst­vo in podnebno politiko Robert Habeck s to državo podpisoval sporazum o dobavi utekočinje­nega plina v prihodnjih letih. In medtem ko minister Habeck snuje novo ekonomsko strategijo do Kitajske, ki predvideva zmanjšanje nemške odvisnosti, je kancler Scholz na obisku v Pekingu iskal zaveznika pri krotenju ruskega diktatorja Vladimirja Putina in dosegel prodajo manjšinske­ga deleža v enem od terminalov hamburškeg­a pristanišč­a kitajskemu podjetju Cosco.

Če parafrazir­amo znani rek, bi lahko rekli, da v Nemčiji ni nič novega. To bi lahko v prihodnjih letih škodilo državi tako znotraj kot zunaj meja. Ob dejstvu, da na ministrstv­u za gospodarst­vo do leta 2027 pričakujej­o kitajski napad na Tajvan, bi se morala nemška politika bistveno hitreje strateško redeinirat­i. Ker tudi prihodnje leto zaradi nadaljevan­ja vojne v Ukrajini in potencialn­ih novih front na ruskih mejah ne bo nič manj krizno, kot je bilo minulo, bo imel kancler Scholz veliko priložnost­i za povrnitev omajanega ugleda Nemčije doma in po svetu. Le upamo lahko, da ima okoli sebe boljše svetovalce, kot jih je imela kanclerka Angela Merkel.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia