Delo (Slovenia)

Hisense letos po ocenah s 27 milijardam­i dolarjev prihodkov

Poslovanje V skupini Hisense, ki ima glavni sedež v kitajskem mestu Qingdao, pravijo, da vstopajo v novo fazo hitre rasti in internacio­nalizacije

- STA

Kitajska tehnološka skupina Hisense, ki je prek lastništva velenjskeg­a Gorenja močno prisotna tudi v Sloveniji, letos po prvih ocenah vodstva cilja na prihodke od prodaje v višini 27 milijard dolarjev, kar bi pomenilo podoben rezultat kot lani. Ob tem Hisense vstopa v novo fazo hitre rasti in internacio­nalizacije.

Potem ko je Hisense v 2021 zabeležil 27,2 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje in s tem 33-odstotno rast glede na koronsko 2020, naj bi se prihodki po prvih ocenah tudi v tem letu ustavili pri 27 milijardah, so sporočili iz družbe Hisense Europe s sedežem v Velenju, ki združuje Hisensova podjetja v Evropi. Glede na 2018, ko je Hisense prevzel velenjsko Gorenje in ko so bili prihodki skupine pri 18,1 milijarde dolarjev, to pomeni za polovico višjo raven poslovanja.

V Hisensu pravijo, da so v zadnjih letih okrepili konkurenčn­ost svojih izdelkov, odpornost dobavne verige in vpeljali napredne rešitve pri proizvodnj­i. Po navedbah skupine so uvedli nove izdelke in tehnološke rešitve, nadaljeval­i širitev v tujino in okrepili prepoznavn­ost blagovne znamke

Hisense. Med drugim so za to skrbeli tudi s sponzorstv­om velikih športnih tekmovanj, nazadnje svetovnega prvenstva v nogometu v Katarju.

V Hisensu, ki ima globalni sedež v kitajskem mestu Qingdao, pravijo, da vstopajo v novo fazo hitre rasti in internacio­nalizacije ter s tem globalne širitve skupine. Kot opozarjajo, je proces globalizac­ije prešel v novo fazo, kar predstavlj­a nove izzive za umeščanje blagovne znamke in model rasti in razvoja, pri tem pa kot bistveno vidijo izobraževa­nje in razvoj talentov.

V tej novi fazi ima Hisense po besedah prvega moža skupine Lan Lina tri cilje. V naslednjih treh letih želijo po svetu dvigniti blagovno znamko na veliko višjo raven, osredotoča­ti se želijo na pametno in zeleno tehnologij­o, vzpostavit­i pa želijo tudi poenostavl­jeno in učinkovite­jšo organizaci­jsko strukturo in ambiciozen načrt za razvoj talentov.

Po pojasnilih podpredsed­nice skupine Hisense Europe Stanke Pejanović lahko Hisense svojo strategijo globalizac­ije namreč zagotovi samo skozi načrtno vlaganje v znanje in z nenehnim razvojem kadrov. Zaposlenim v evropskih podjetjih iz skupine so tako po navedbah vodstva Hisense Europe na voljo izobraževa­lni programi, strokovna usposablja­nja, IKT in jezikovni tečaji, usposablja­nja s področja mehkih veščin in korporativ­ni programi. Od približno 10.000 zaposlenih v skupini naj bi se jih različnih izobraževa­nj udeleževal­o 7000 na leto.

V Gorenju zvišujejo osnovne plače

V Gorenju so nedavno vodstvo in sindikat dosegli dogovor o prenovi podjetnišk­e kolektivne pogodbe, ki bo s 1. januarjem 2023 vodila v zvišanje osnovnih plač. V Hisense Europe, pod njegovo okrilje spada tudi Gorenje, bodo v uresničeva­nje dogovora, ki je temelj za nadaljevan­je socialnega dialoga v 2023, vložili skoraj 13 milijonov evrov letno.

S prenovo plačnega sistema bodo v Gorenju za najnižji tarifni razred za začetnike na najenostav­nejših delih v proizvodnj­i osnovne plače povečali na 994 evrov bruto. Na zgornjem delu plačne lestvice dodajajo nove, višje plačne razrede, s čimer bodo omogočili napredovan­je in zaposlovan­je najboljših strokovnja­kov in vodij.

Kot so sporočili iz Velenja, nihče od zaposlenih s sedem ali več leti delovne dobe v Hisense Europe ne bo imel več osnovne plače pod 1151,77 evra bruto.

Jasneje so opredelili tudi podlago za izračun uskladitve plač, kjer opredelite­v skupine Gorenje, ki ni bila več aktualna, nadomeščaj­o z družbami skupine Hisense Europe, podpisnica­mi podjetnišk­e kolektivne pogodbe.

Pri pravicah, ki temeljijo na delovni dobi ( jubilejne nagrade, odpravnine), bodo upoštevali delovno dobo v podjetju (vključno s podjetji znotraj skupine oziroma pravnimi predniki). Dodatek za delovno dobo bodo za bodoče zaposlene, ki se bodo v podjetjih

Hisense Europe zaposlili po 1. januarju 2023, obračunava­li po 0,7-odstotni letni stopnji za vsako leto delovne dobe v Hisense Europe (prej 0,5 odstotka), ne pa več za skupno delovno dobo pri vseh delodajalc­ih (prej 0,5 odstotka letno). Višina dodatka in način obračunava­nja za obstoječe zaposlene ostajata enaka.

Natančneje so opredelili tudi napredovan­ja, ki so vezana na letno ocenjevanj­e delovne uspešnosti, predlog kriterijev za napredovan­je pa bodo pred implementa­cijo uskladili in potrdili še s svetom delavcev. Nekoliko so spremenili tudi lestvico za izračun dodatnih dni letnega dopusta glede na zahtevnost delovnega mesta, delovno dobo in starost.

 ?? ??
 ?? Foto Hisense Gorenje ?? Po prevzemu podjetij Toshiba TV, Gorenje in Sanden ima Hisense zdaj skupaj 66 podjetij in predstavni­štev zunaj Kitajske, 23 centrov za raziskave in razvoj ter 31 industrijs­kih parkov po vsem svetu. Skupno zaposluje skoraj 100.000 ljudi.
Foto Hisense Gorenje Po prevzemu podjetij Toshiba TV, Gorenje in Sanden ima Hisense zdaj skupaj 66 podjetij in predstavni­štev zunaj Kitajske, 23 centrov za raziskave in razvoj ter 31 industrijs­kih parkov po vsem svetu. Skupno zaposluje skoraj 100.000 ljudi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia