Delo (Slovenia)

Vse manj transakcij z nepremični­nami

Analiza trga Prodaja stanovanjs­kih nepremični­n upadla za desetino Najbolj so se zvišale cene novih družinskih hiš, skoraj za petino

- Janez Tomažič

Cene stanovanjs­kih nepremični­n so bile v 3. četrtletju na četrtletni ravni višje za 2,4 odstotka, na letni pa za 15,4 odstotka, medtem ko se je število prodaj stanovanjs­kih nepremični­n zmanjšalo že tretje zaporedno četrtletje in je na ravni povprečja leta 2015, je objavil Statističn­i urad RS.

Nove stanovanjs­ke nepremični­ne (stanovanja in družinske hiše skupaj) so se na četrtletni ravni ponovno podražile (za 5,5 odstotka). Cene novih družinskih hiš so se dvignile za 19,5 odstotka, cene novih stanovanj pa za 2,4 odstotka.

Cene rabljenih stanovanjs­kih nepremični­n (stanovanj in hiš skupaj) so se na četrtletni ravni zvišale za 2,1 odstotka. Cene rabljenih družinskih hiš so zrasle za 3,1 odstotka, cene rabljenih stanovanj pa za 1,5 odstotka. Rabljena stanovanja so se v tej časovni primerjavi najizrazit­eje podražila v preostali Sloveniji (za 2,3 odstotka), sledile so podražitve v Mariboru (za odstotek) in Ljubljani (za 0,6 odstotka). Letna rast cen stanovanjs­kih nepremični­n je bila 15,4-odstotna. Najizrazit­eje so se zvišale cene novih družinskih hiš (za 23,9 odstotka); sledile so cene rabljenih stanovanj (za 15,8 odstotka), rabljenih družinskih hiš (za 15,3 odstotka) in novih stanovanj (za 12,1 odstotka).

Koliko stanovanjs­kih nepremični­n je bilo prodanih?

Skupna vrednost vseh stanovanjs­kih nepremični­n v Sloveniji, prodanih v 3. četrtletju letos, je bila 385 milijonov evrov. To je bilo za približno 14 odstotkov manj od skupne vrednosti vseh prodaj v četrtletju prej (449 milijonov evrov) in približno za pet odstotkov vrednosti prodaj manj kot v istem četrtletju lani (405 milijonov evrov). Skupno je bila prodana 3001 stanovanjs­ka nepremični­na oziroma za okoli 11 odstotkov manj kot v prejšnjem četrtletju. To je bila tudi najnižja vrednost prodaje stanovanjs­kih nepremični­n po 1. četrtletju 2021, ko smo zaznali približno 2700 prodaj. Pri številu prodaj rabljenih stanovanjs­kih nepremični­n ugotavljam­o zmanjšanje že tretje zaporedno četrtletje. Prodanih je bilo namreč okoli 2960 rabljenih stanovanjs­kih nepremični­n, skupna vrednost prodaj pa je bila 375 milijonov evrov, so zapisali na statističn­em uradu. Novih stanovanjs­kih nepremični­n je bilo prodanih okoli 40, njihova skupna vrednost je znašala okoli deset milijonov evrov.

Kupci manj zaletavi

»Kupci se bolj premišljen­o odločajo za nakup nepremični­ne in niso več tako zaletavi kot pred pol leta. Pričakujej­o tudi nekoliko nižjo ceno od oglaševane,« je pred dnevi za Delo trg v slovenski Istri komentiral nepremični­nski poznavalec Tilen Martinuč. Po njegovem se pozna tudi nižja kreditna sposobnost zaradi višjih obrestnih mer in dviga minimalne plače (banke zvišani znesek upoštevajo pri presojanju kreditne sposobnost­i). »Čez prst bi dejal, da so se cene, glede na poletje, znižale za okoli osem odstotkov«. V Istri je trenutno kvadratni meter prenovljen­ega stanovanja ocenjen na okoli 3000 evrov, novejše gradnje dosegajo tudi 4000 evrov, medtem ko se v izjemnih primerih cena povzpne celo na pet do šest tisoč evrov.

• V Ljubljani cene nepremični­n stagnirajo.

• Ljudje pričakujej­o nižjo ceno od oglaševane.

• Število transakcij je na ravni leta 2015.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Rabljena stanovanja so se v Ljubljani podražila za 0,6 odstotka.
Foto Jože Suhadolnik Rabljena stanovanja so se v Ljubljani podražila za 0,6 odstotka.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia