Delo (Slovenia)

Ko motocikle pospravimo v garažo

Motocikliz­em in zima Skuterje pogosto vozimo tudi pozimi, večje motocikle redkeje

- Blaž Kondža Aljaž Vrabec

Primorski motoristi imajo po svoje srečo, saj se lahko, če jim jo le burja ne zagode preveč, vozijo skoraj celo leto. Drugače pa je v drugih delih Slovenije, kjer zima bolj pokaže zobe, in takrat je bolje, da motocikle pospravimo v garažo in počakamo na prve spomladans­ke dni. Po drugi strani so v zimske pnevmatike obuti skuterji kos tudi vožnji v zimskih razmerah. Nenazadnje se s takimi skuterji vozijo poštarji. Dodajmo še, da zakonodaja za motorna kolesa ne predvideva zimske opreme.

Nekoč so bili kolesa in motocikli osnovno prevozno sredstvo ne glede na letni čas, po razvoju sodobne elektronik­e so današnji motocikli varnejši od svojih prednikov. Ali to velja tudi pozimi, smo vprašali Vojka Safrana, inštruktor­ja varne vožnje in nosilca programov varne vožnje za motoriste v centru varne vožnje AMZS na Vranskem. V poslabšani­h voznih razmerah, nam je odgovoril, je zaviranje z zavornim sistemom ABS, s katerim morajo biti od leta 2017 serijsko opremljena vsa motorna kolesa s prostornin­o nad 125 kubičnih centimetro­v, bistveno lažje in bolj varno. »Zelo priporočlj­iv je tudi sistem, ki preprečuje zdrs pogonskega kolesa (običajno ga označuje kratica TCS). V poslabšani­h voznih razmerah se lahko pogonsko kolo pri pospeševan­ju hitro zavrti v prazno in vozniku povzroči veliko nevšečnost­i,« pravi Safran in dodaja: »Tehnološko gledano so motorna kolesa precej varnejša, ne smemo pa pozabiti, da imajo tudi precej več moči, kar zahteva od voznika več znanja, občutka za vožnjo, predvsem pa strpnosti. Pričakujem­o lahko, da bo pozimi na cestah največ ravno motornih koles s prostornin­o motorja do 125 kubičnih centimetro­v, ki ne bodo opremljena z najnovejšo varnostno tehnologij­o. Tudi razvoj pnevmatik je močno napredoval. Motoristi imajo bogato izbiro, glede na potrebe in tip motornega kolesa.«

Zimske pnevmatike za skuterje

Za skuterje so na voljo celo prave zimske pnevmatike z oznako M+S, ki so izdelane iz podobne gumene mešanice kot avtomobils­ke pnevmatike in imajo po tekalni površini zimske lamele. »Zimske pnevmatike so za zimski čas primernejš­e, vožnja pa bo varnejša in prijetnejš­a. Malo za šalo, veliko pa zares: tudi pozimi naši zvesti pismonoše dostavljaj­o pošto na svojih motociklih in sami lahko preverite, kakšna je videti zimska pnevmatika,« pravi Safran.

Kot še poudarja, ne smemo pozabiti, da ima motorno kolo ne glede na varnostna pomagala samo dve kolesi in za dve bančni kartici stika s podlago. »Vožnja po snegu s primernim motorjem v primernem okolju je lahko zelo zabavna in celo dober trening. Toda vožnjo z običajnim motorjem, ki ima klasične pnevmatike, v prometu odsvetujem­o, saj se prej ali slej lahko slabo konča. Tudi poledica je zelo neprijetna za vožnjo z motorjem. Zavedati se moramo, da že v običajnih okoliščina­h drugi udeleženci v prometu motorista hitro spregledaj­o, pozimi pa je velikokrat slaba vidljivost, kar vse samo še poslabša,« sklene Safran.

Da bo spomladi motor vžgal, ga pozimi občasno priklopimo na polnilnik akumulator­ja.

Inštruktor varne vožnje pri AMZS in izkušen motorist Vojko Safran vožnjo motocikla v prometu v zimskih razmerah odsvetuje.

Priprava na zimovanje

Če smo se odločili, da motocikla v mrzlih in mokrih mesecih ne bomo vozili, pa bi radi, da nas bo po zimskem spanju pričakal v dobri formi, ga najprej skrbno očistimo in posušimo. Vse kromirane dele namažemo ali nabrizgamo s protikoroz­ivnim sprejem, gumirane pa je najbolje nama

Za pnevmatike je najbolje, da motocikel prezimuje s kolesi, dvignjenim­i od tal. zati z glicerinom ali primernim sredstvom za zaščito gumiranih delov. Bočnic pnevmatik raje ne mažimo, saj sredstvo lahko pride na kotalno površino, kar pa povzroči slabši oprijem pnevmatike. Namažemo še vse gibljive dele, ročke sklopke, stopalke zavor in podobno. Pri vodno hlajenih motorjih preverimo raven hladilne tekočine. Ne pozabimo očistiti in namazati pogonske verige.

Da se pnevmatike ne bodo poškodoval­e, je najbolje, da motocikel prezimuje s kolesi, dvignjenim­i od tal. Za to potrebujem­o posebna stojala, ki so na voljo v specializi­ranih trgovinah. Če takšen dvig ni možen, ga postavimo vsaj na glavno stojalo, kar bo razbremeni­lo pnevmatike. Če nimamo glavnega stojala, pa je priporočlj­ivo, da enkrat na teden malo obrnemo kolesi.

Skrbno z akumulator­jem

Motoristi se spomladi najpogoste­je srečujejo s težavico, da motorno kolo zaradi opešanega akumulator­ja ne zažene. Motocikel, predvsem tisti novejšega letnika, namreč tudi v mirovanju porablja energijo iz akumulator­ja – sicer zanemarlji­vo, a če stoji več mesecev, bo akumulator izgubil toliko energije, da ne bo več zagnal motorja. Da ne bomo na začetku prihodnje motoristič­ne sezone slabe volje, poskrbimo za zimsko nego akumulator­ja. Tega lahko odklopimo, odstranimo z motocikla in damo v suh in topel prostor ter ga občasno priključim­o na polnilnik akumulator­jev. Lahko pa ga pustimo na motociklu in ga občasno polnimo z namenskim polnilniko­m.

Po naših izkušnjah se splača investirat­i v »pametni« polnilnik akumulator­ja, ki bo preprečil prenapolnj­enje in omogočil vzdrževanj­e napetosti čez celo zimo – takšen polnilnik je lahko stalno priključen na motor. Serviserji motociklov še svetujejo, da motor med zimovanjem občasno zaženemo. Morda bomo ob občasnem zagonu lažje pričakali naslednjo sezono.

Bencin natočimo do vrha

Pred zimovanjem se motoristi pogosto sprašujejo, ali naj posodo z gorivom napolnijo do vrha ali morda celoten sistem celo izpraznijo. In kakšna težava je staranje goriva. Strokovnja­ki pravijo, da nekajmeseč­no mirovanje ne bi smelo privesti do bistvenih sprememb v gorivu, ki bi spomladi zahtevale posebne ukrepe za ponovni zagon. Svetujejo še, da motocikel prezimi s polno posodo za gorivo, s čimer med drugim preprečimo pretirano nabiranje kondenzira­ne vlage v njej, ki lahko škodljivo vpliva na delovanje vbrizgalne­ga sistema.

Pri Mercedes-Benzu nadaljujej­o elektrifik­acijo, zato so tudi v Sloveniji pokazali svoj sedmi povsem električni model. To je limuzina srednjega razreda EQE, ki že z imenom pove, da gre za električno različico limuzine E.

Limuzina EQE je narejena na povsem samostojni platformi za električne modele in ni zgolj predelana limuzina E. Pristop je enak kot pri najbolj luksuzni limuzini EQS. Mercedes EQE je za približno trideset centimetro­v krajši kot EQS, je pa medosna razdalja krajša le za devet centimetro­v. Spredaj ni velikega motorja, zato je pokrov precej krajši, hkrati ga uporabnik niti ne more odpreti sam, to lahko naredijo samo na servisu. Odprtina za tekočino za čiščenje stekel je zato blizu voznikovih vrat, vse kljuke pa so pogrezljiv­e. Zaradi krajšega prednjega pokrova je več prostora za potnike.

Na voljo je sedem različic. Razdelimo jih lahko po zmogljivos­ti baterije, pri čemer imata dve različici 89 kWh, pet pa 90,6 kWh. Prav tako jih je mogoče razdeliti glede na pogon, saj imajo tri različice pogon na zadnja kolesa, preostale pa štirikoles­nega, najmočnejš­a ima oznako AMG. Najšibkejš­i EQE 300 (z dvokolesni pogonom) ima tako 245 konjskih moči (180 kW), najmočnejš­i pa kar 686 (505 kW). Uradni doseg glede na WLTP je pri najmočnejš­i različici, ki tudi pora

V notranjost­i je v marsičem podoben modelu EQS. bi največ energije, 526 kilometrov, pri najbolj varčni 672 kilometrov. Vendar v realnosti, še posebno pozimi, lahko pričakujem­o manjši doseg, še vedno pa ga bo verjetno dovolj za precej brezskrbno električno potovanje. Garancija za baterijo sicer velja deset let ali 250.000 kilometrov. S polnilno močjo 170 kW se baterija od 10 do 80 odstotkov napolni v 32 minutah, na polnilnica­h z 11 kW pa v osmih urah in četrt.

Če nam je vsaj na zunaj bolj všeč oblika tradiciona­lnih Mercedesov­ih limuzin z motorji na notranje zgorevanje, je v notranjost­i vsekakor vse vrhunsko. Materiali so na najvišji ravni, veliko je digitalnih rešitev, zaslon pa sega vse do sovoznika. Ta kljub vsemu ni enoten, ampak se pred sovoznikom vključi le, ko dejansko kdo sedi na tem sedežu. Na voljo je precej barv notranjost­i, prav tako kombinacij različnih barv sedežev in armaturne plošče.

Poudarimo lahko še krmiljenje zadnjih koles in celo vrsto varnostnih sistemov. Med njimi je tudi sistem, ki nenehno analizira premikanje voznikovih vek, in če ugotovi, da je ta zaspan, avtomobil predlaga postanek.

Kot smo pri mercedesih vajeni, vse to nekaj stane. Za najcenejše­ga EQE 300 bo treba odšteti najmanj 77.400 evrov in za najmočnejš­ega AMG najmanj 121.400. Pričakujej­o, da bodo prihodnje leto v Sloveniji prodaji petdeset primerkov limuzine EQE, prihaja pa še več drugih električni­h modelov, med drugim EQE kot športni terenec.

 ?? Foto BMW ?? Motorna kolesa je priporočlj­ivo pripraviti na zimsko spanje.
Foto BMW Motorna kolesa je priporočlj­ivo pripraviti na zimsko spanje.
 ?? Foto Mercedes-Benz ??
Foto Mercedes-Benz
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia