Delo (Slovenia)

Koristna zmernost pri ekranih na dotik

Preizkusil­i smo V limuzinski podobi je mazda 3 precej koristen in dobro vozen avtomobil

- Aljaž Vrabec Zastopnik: Mazda Motor Slovenija Cena: 25.890 evrov (testni 28.040 evrov) Euro NCAP (2019): Izpust CO : 123 g/100 km

V ljudski zavesti je mazda 3 precej zasidran avtomobil, tokrat pa smo vozili limuzinsko različico. Prtljažnik je zato večji, vozne lastnosti enako dobre kot kombilimuz­ina, ugodna je tudi cena. Marsikomu bo všeč, da niso pretiraval­i z digitaliza­cijo.

Mazda 3 v tej podobi takoj nakaže, da premore večji prtljažnik. Zadaj je za 450 litrov prostora, pri čemer zadnja vrata odpirajo le prtljažnik, potniška kabina pa ostane ves čas pokrita. Prtljažni prostor ima zato nekoliko manjšo odprtino, a gre vanj kar nekaj kovčkov ali športne opreme. Kljub takšni limuzinski različici lahko podrete sedeže v drugi vrsti in dobite za 1138 litrov prostora, se pa ta bistveno bolj odpira po dolžini kot po višini.

Kar zadeva potniško kabino, vsaj spredaj ni težav niti za visokorasl­e. Takoj najdejo pravi položaj za volanom, sedeži so udobni tudi za daljše razdalje. Bolj na tesno sedijo višjerasli potniki na zadnji klopi, kjer se najbolje počutijo otroci.

Vsi potniki hitro opazijo vrhunski izbor materialov. Vse je prijetno na otip, armaturna plošča pa v prečiščeni izvedbi deluje zelo uglajeno. V času, ko skoraj vsi razvojniki v avtomobile vstavljajo velikanske zaslone na dotik, je pri Mazdi opazen nasproten trend – zaslon s podatki je majhen, voznik ga upravlja na vrtljivem stikalu ob prestavni ročici. Ravno ta avtomobil dokazuje, da takšen pristop ni prav nič zgrešen, voznik namreč še vedno dobi vse podatke, do njih pa pride bolj varno, saj je vrtljivo stikalo bolj priročno za upravljanj­e kot zaslon na dotik. Dodatna prednost tega avtomobila je, da je meni pregleden in preprost.

Mazda 3 e-skyactiv G122 plus ST

V 4,66 metra dolgem avtomobilu je dvolitrski bencinski motor (moč 90 kW, pogon na prednji kolesi) z blagim hibridnim sistemom, ki med zaviranjem shranjuje energijo. Poraba v obdobju testnih voženj je znašala 6,7 litra na sto kilometrov. Z mesta do stotice se požene v 10,4 sekunde, najhitreje se pelje pri 202 kilometrih na uro.

Mazda se na srečo izogiba pretirani digitaliza­ciji.

Voznik razporeja moč prek šeststopen­jskega ročnega menjalnika, ki ima zelo kratke in natančne gibe, prav tako je zelo natančen volan, kar cenijo vsi potniki, ne samo voznik. In še nekaj: pri Mazdi so se zelo potrudili pri zvočni izolaciji, zato v notranjost pride izredno malo nadležnih zunanjih zvokov. Posebnost avtomobila je, da se zelo hitro zaklene, kar se zgodi takoj, ko izstopite iz kabine. Če greste stran, to niti ni moteče, toda če voznik hoče kaj vzeti z zadnje klopi ali iz prtljažnik­a, mora avtomobil spet odkleniti. Sicer je to dobro opremljen model s številnimi varnostnim­i sistemi, vsekakor je vedno koristna 360-stopinjska kamera, prav tako sistem za nadzor voznikove zbranosti.

Z opremskim paketom plus ta avtomobil stane 25.890 evrov, zraven pa je še nekaj doplačljiv­e opreme, denimo boljši zvočni sistem, zatemnjena stekla, LED žarometi, obvolanski prestavni ročici … Z vsem tem mazda 3 velja 28.040 evrov, kar je dostojen znesek glede na trenutne razmere na trgu.

 ?? ??
 ?? Fotografij­i Aljaž Vrabec ?? Limuzinska mazda 3 ima nekaj adutov, na katere smo že malce pozabili.
Fotografij­i Aljaž Vrabec Limuzinska mazda 3 ima nekaj adutov, na katere smo že malce pozabili.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia