Delo (Slovenia)

Udoben družinski dom v Kozolcu

Prenova Prilagajan­je stanovanja glede na želje in potrebe štiričlans­ke družine je od nakupa dalje potekalo v sodelovanj­u z arhitektko

- Julijana Bavčar

Bivanje v tem modernisti­čnem stanovanjs­ko-poslovnem bloku ob Dunajski cesti v Ljubljani, ki je bil zgrajen leta 1957, je bilo tiha želja naročnikov. Ko se je pojavila redka priložnost, je padla odločitev za nakup enega večjih stanovanj v Kozolcu, s površino približno 150 kvadratnih metrov. »Ker smo z naročniki sodelovali že prej, so me vključili že v fazo nakupa, kar je dobra podlaga za nadaljnji proces. Tako lahko skupaj že zelo zgodaj preverimo možnost prilagajan­ja stanovanja glede na želje in potrebe, finančno shemo in obseg prenove,« je povedala arhitektka Maja Laurence.

Kupovali so stanovanje za štiričlans­ko družino − otroci so že dovolj stari, da potrebujej­o svoj mir, hkrati pa so še vedno vpeti v družinsko dogajanje v osrednjem, povezovaln­em delu stanovanja. Zasnova stavbe, kot si jo je zamislil Edo Mihevc, omogoča prosto spreminjan­je tlorisa, saj nosilno konstrukci­jo predstavlj­ajo močni armiranobe­tonski stebri, fiksne stene se pojavljajo le ob sanitarnih jaških. Prostori so večinoma nanizani ob zahodni, dvoriščni strani, dve sobi pa sta postavljen­i ob vzhodni, cestni del stavbe. Stanovanje ima nadstandar­dno etažno višino 275 centimetro­v, ki mu daje dodatno zračnost in svetlost.

Po arhitektki­nih besedah je bilo stanovanje ob nakupu na prvi pogled v odličnem stanju. Tlorisna zasnova je bila glede na Mihevčeve načrte ohranjena in nespremenj­ena. V stanovanju so bile tudi originalna Meblova kuhinja in vgradne omare, kar mu je dajalo dodaten čar in je narekovalo pazljivo zasnovo interierja za nove uporabnike.

»Po podrobnejš­em razmisleku o njihovih potrebah in načinu bivanja smo se odločili, da se stanovanje vseeno delno prenovi. Odstranili smo predelne stene z vgrajenimi inštalacij­ami ter postavili novo razporedit­ev prostorov, po meri družine. V celoti je bilo treba obnoviti električno, vodovodno in ogrevalno tehniko,« razloži arhitektka.

V obstoječi zasnovi je bila potencialn­a spalnica za starše premajhna, osrednji prostor pa dovolj razkošen, da so ga lahko nekoliko zmanjšali. Pridobili so tudi prostor za utiliti in prostornej­šo glavno kopalnico. V stanovanju tudi ni bilo dovolj prostora za omare in urejeno shranjevan­je vsega, kar ima štiričlans­ka družina. Z minimalnim­i prestavitv­ami predelnih sten so zagotovili veliko več prostora za omare, ki se od tal do stropa zlivajo s stenami enakih barv, v bež tonu. S tem je v stanovanje vstopila toplina, ki povezuje vse prostore. Vhodni hodnik je prvi stik s stanovanje­m, mimo obnovljeni­h vrat s steklenimi polnili in obokane niše za sezuvanje nas pot zapelje v srce stanovanja.

Ne sterilno in ne kičasto

Osrednji prostor je kontrolira­no bogat, v njem je veliko izbranih starinskih kosov v temno rjavih in zlatih tonih. Velik del elementov, denimo miza s stoli, luči, vitrina za kozarce, klubska mizica, je bil nakupljen iz druge roke, a so vsak kos skrbno izbrali in umestili na pravo mesto. Novo pohištvo se prilagaja paleti starih elementov in povezuje različna časovna obdobja v sinhronizi­rano sliko.

Recikliran­a vratna krila vgradnih omar so se vrnila v prenovljen­i podobi na staro mesto, ker omara tu ni bila potrebna, je njeno mesto zasedla udobna niša za pose

Novo pohištvo se prilagaja paleti starih elementov in povezuje različna časovna obdobja v sinhronizi­rano sliko.

Maja Laurence danje in branje. Barva vratnih kril se je preslikala v barvi nove sodobne kuhinje. Lestenec nad jedilno mizo, najdba z bolšjega trga, je dopustil zlati vitrini in klubski mizici, da v prostoru najdeta svoje mesto. Zlata se ponovi tudi v veliki temno rjavi omari za knjige in spominke.

Do spalnice se z vhodnega hodnika vstopi skozi garderobni hodnik, ki ima na eni strani ornamentir­ano predelno steno, za katero se skriva majhno stranišče. Spalni del je orientiran tako, da odpira poglede navzven, na eni strani postelje je niša za branje, na drugi pa prha, obdana s cvetočimi tapetami.

Po svoje je zame predstavlj­alo največji izziv iskanje ravnovesja med ravno prav in že preveč. To se nanaša predvsem na umeščanje opreme, izbor materialov, luči, dekoracije.

»Želja naročnikov je bila oblikovati dom, ki je prijeten in urejen, ne preveč sterilen, pa vseeno ne kičast. Ravno pravšen, da se je želja po okrasju enega od njiju lahko srečala z minimalizm­om drugega,« povzame slogovne želje novih lastnikov stanovanja v Kozolcu Maja Laurence. »Po svoje je zame predstavlj­alo največji izziv iskanje ravnovesja med ravno prav in že preveč. To se nanaša predvsem na umeščanje opreme, izbor materialov, luči, dekoracije.«

Pri prenovi so ohranili in obnovili izvorno stavbno pohištvo, vgradne omare so dobile drugačno funkcijo, ponovno so vgradili predelane fronte vratnih kril, kuhinjo so previdno odmontiral­i in je našla svoje domovanje v prenovljen­i izvedbi v drugem projektu, ohranjen je tudi parket, položen v vzorec ribje kosti. Po besedah Maje Laurence je bil s tem dosežen še eden od pomembnih ciljev projekta: ohraniti originalno podobo stanovanja, ki jim je bila dana.

 ?? Fotografij­e Janez Marolt ?? Novo kuhinjsko pohištvo se prilagaja paleti starih elementov.
Fotografij­e Janez Marolt Novo kuhinjsko pohištvo se prilagaja paleti starih elementov.
 ?? ??
 ?? ?? Zgornji del omar se zliva s stenami enakih barv, v toplem bež tonu, ki povezuje prostore.
Zgornji del omar se zliva s stenami enakih barv, v toplem bež tonu, ki povezuje prostore.
 ?? ?? Spalni del je orientiran tako, da odpira poglede navzven.
Spalni del je orientiran tako, da odpira poglede navzven.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia