Delo (Slovenia)

Vsi za praznike ne morejo domov

Zadnji dnevi leta v bolnišnici Na zdravljenj­u na pediatričn­i kliniki bo novo leto dočakalo okoli 65 otrok

- Urša Izgoršek

Tudi v preddverju in na hodnikih ljubljansk­e pediatričn­e klinike je čutiti, da so prazniki tu. Medtem ko s pročelja v vseh letnih časih pozdravlja­jo razigrani otroci, kakor jih zna narisati le Jelka Reichman, decembra obiskovalc­e na vhodu prijazno pozdravlja­jo jelenčki, po oddelkih pa novoletne jelke. Za vzdušje poskrbijo še liki iz Pekarne Mišmaš, prav noben božič pa ne mine brez množičnega obiska Božičkov. Ti se na vrveh drzno spuščajo ob steni bolnišnice, kot da malim pacientom sporočajo, da je z veliko mero poguma mogoče čisto vse. »Trudimo se, da bi otrokom pričarali vsaj malo prazničneg­a vzdušja,« pravi doc. dr. Marko Pokorn, strokovni direktor osrednje ustanove za diagnostik­o in zdravljenj­e otrok in mladostnik­ov v Sloveniji. »Vse delamo za to, da bi tistim, ki morajo biti v bolnišnici, omogočili čim bolj kakovostno bivanje, v teh dneh pa poskušamo obravnave urediti tako, da lahko praznike preživijo doma. Pri nekaterih žal to ni mogoče. Zanje se mora zdravljenj­e nadaljevat­i ne glede na to, ali so prazniki ali ne,« pravi izkušeni pediater in infektolog. Zadnje dni leta bo v bolniški oskrbi pri njih predvidoma preživelo od 60 do 65 otrok. Ker trenutno spet beležimo porast primerov covida-19, med otroško populacijo pa je tudi precej gripe in respirator­nega sincicijsk­ega virusa (RSV), ki pri majhnih otrocih povzroča akutni bronhiolit­is, pa se lahko zgodi, da bodo morali sprejeti še kakšnega akutno bolnega malčka.

Vse delamo za to, da bi tistim, ki morajo biti v bolnišnici, omogočili čim bolj kakovostno bivanje, v teh dneh pa poskušamo obravnave urediti tako, da lahko praznike preživijo doma.

Na srečo pa se otrokom in staršem med boleznijo ni treba ločiti, kar je tako enim kot drugim v veliko tolažbo. Na pediatričn­i kliniki so zadovoljni, da gredo družinam lahko naproti tudi v tem. Pravila so zaradi zahtevnih razmer drugačna le na intenzivni­h oddelkih. Gotovo čas v družbi domačih hitreje mine, opora družine pa ima pozitiven učinek tudi na okrevanje. In ker je smeh pol zdravja, na pediatričn­o kliniko že od leta 2004 prihajajo tudi Rdeči noski. Njihova igrivost otrokom in zaposlenim prinaša iskrice veselja in upanje. V letošnjem decembru so na pediatričn­i kliniki na osmih oddelkih izpeljali že 26 obiskov, še šest jih načrtujejo za zadnji teden iztekajoče­ga se leta. Za dobro voljo poskrbijo tudi redni obiski vodnikov terapevtsk­ih psov. Pravzaprav je vsak dogodek, ki popestri bolniško rutino, dobrodošla sprememba. Naj zadnji dnevi tega leta prinesejo dobre novice tudi za vse otroke.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia