Delo (Slovenia)

Lanišek in Kubacki: pritisk, a lahko se vse izplača

Smučarski skoki Novoletna turneja v Nemčiji in Avstriji vse bliže, zaradi obilnih denarnih nagrad se splača tekmovalno potruditi

- Marko Uršič

Oh, ti franki. Pa ne Franki, germansko ljudstvo, ki je živelo na območju današnje Francije, temveč švicarji, tisti šelesteči. Lepo je kakšne bankovce spraviti v denarnico, da je ta debela in nasitna kot kakšna švicarska čokolada, tudi v smučarskih skokih.

Denimo v tej sezoni svetovnega pokala je zmagovalec polovice od osmih doslej izvedenih tekmovanj, Poljak Dawid Kubacki, z nagradami že zaslužil 90.000 švicarskih frankov (91.400 evrov). Kdo je zmagal na treh tekmah? Tri, dva, ena ... seveda je to Slovenec Anže Lanišek! Slednjemu je doslej kapnilo 74.100 švicarjev (75.250 evrov). Ni slabo, a za takšen denar je treba imeti tudi pogum spustiti se po skakalnici in poleteti v globino. Tudi tretji po zaslužkih, Avstrijec Stefan Krat, kakor ga poznamo, zasluženeg­a denarja ne bo vrgel v globel. Na bančni račun je dobil 60.900 švicarskih frankov (61.850 evrov). Dovolj, nismo davčna uprava kakšne od srednjeevr­opskih držav, da bi državljano­m gledali pod prste, koliko zaslužijo, in jim potem nabili dodatno davčno obveznost.

Za ljubitelje smučarskih skokov pa je ogled novoletne turneje obveznost. Poljski navijači bodo prihrumeli na prizorišča v Nemčiji in Avstriji v takšnem številu, da se bo človek počutil kot v Zakopanah ali Visli, tudi slovenskih bo seveda precej. Kajti Anže Lanišek je med favoriti turneje štirih skakalnic! Da ne natrošamo celotnega tekmovalne­ga ceremonial­a, naj omenimo le, da se 71. novoletna turneja z uvodno preizkušnj­o začne v četrtek, 29. decembra, v Oberstdorf­u ob 16.30, 1. januarja se bo ob 14. uri skakalo v Garmisch-Partenkirc­hnu, 4. 1. bo preizkušnj­a v Innsbrucku (13.30), 6. januarja ob 16.30 še v Bischofsho­fnu. Zadnji naslov skupnega zmagovalca brani Japonec Rjoju Kobajaši, a ta v dozdajšnje­m delu sezone ni pokazal takih poletov, da bi denimo upravičeno upal na pristanek v bližini zmagovite trofeje, zlatega orla.

Dvom o višini nagrajevan­ja

Orliček je že v redu, kaj se bo pa našlo dobrega za (navijače) pod zob ali za (skakalce) denarnico? Lani se je nagradni sklad novoletne turneje štirih skakalnic zelo povišal. Letos bo isti. Skupni zmagovalec bo poleg običajnih nagrad, ki so v veljavi za svetovni pokal, prejel še 100.000 švicarskih frankov (približno 101.500 evrov). Še leto pred zadnjo turnejo je za skupni triumf padlo le za 20.000 švicarjev cvenka (20.300 evrov). Letos skupno drugi bo dobil 30.000 evrov, tretji 20 tisoč. Skupen denarni nagradni sklad, razdeljen

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia