Delo (Slovenia)

Božiček Olimpijo obdaroval, toda dolgovi ostajajo

Nogomet Pri zeleno-belih so se otresli grožnje o prepovedi registraci­je nogometaše­v v dveh prestopnih rokih – Ura resnice bo pridobitev tekmovalne licence za sezono 2023/24

- Gorazd Nejedly

Olimpija gre v novo leto z odlično tekmovalno popotnico prvega mesta z zajetno prednostjo pred tekmeci in brez strahu, da bi prišel v veljavo sklep disciplins­kega sodnika (DS) o prepovedi registraci­je novih igralcev. Komisija za pritožbe pri Nogometni zvezi Slovenije je namreč že konec prejšnjega meseca ugodila njeni pritožbi, zaradi česar so se sklepi DS razveljavi­li in vrnili v ponovno odločanje.

Kot je znano, je disciplins­ki sodnik pri NZS Boštjan Jeglić izrekel kazen prepovedi registraci­je dveh zaporednih prestopnih rokov zaradi dobrih 250.000 evrov neporavnan­ih obveznosti do devetih nogometaše­v in plačila kazni 19.000 evrov. Sklep takrat še ni bil pravnomoče­n, saj je imela Olimpija možnost pritožbe v treh dnevih. Olimpijini pritožbi so nato ugodili, obteževaln­ih ter olajševaln­ih okoliščin pri izbiri kazni«.

Ne glede na prvo Olimpijino zmago, dolgovi do devetih igralcev še niso poravnani in jih bo treba slej ko prej izplačati. K seznamu devetih nogometaše­v, upnikov – Sava Petrov (14.640 evrov), Nino Pungaršek (8895 €), Aljoša Matko (21.900 €), Ivan Banić (7600 €), Nik Prelec (14.125 €), Neven Đurasek (13.700 €), Tomislav Tomić (32.200 €), Nik Kapun (55.979 €) in Uroš Korun (84.820 €) – kaže dodati trenerje Sava Miloševića, Dina Skenderja in Roberta Prosinečke­ga, različne dobavitelj­e, menda tudi bivšega upravitelj­a Milana Mandarića, zaradi česar je celotni Olimpijin dolg še pred dobrima mesecem znašal 1,2 milijona evrov, kot je v pogovoru pred časom za športni dnevnik razkril ljubljansk­i župan Zoran Janković.

Pri Olimpiji ne zanikajo dolgov in, kot je zatrdil glavni operativec Igor Barišić, bodo vse zaostale obveznosti za igralce, ki so nekoč igrali za NK Olimpija, poravnane. Navkljub »okostnjako­m iz omare« je Olimpija trenutna plačilna disciplina »nemška« in so igralci ter trenerji redno plačani. Mesečni stroški so se v nekaj mesecih krepko znižali tudi zaradi zmanjšanja igralskega kadra. Po načrtih naj bi za delovanje prvega moštva skoraj že dosegli načrtovani­h 250.000 € na mesec. Znesek je bistveno nižji, kot je bil ob upravljavs­kem prevzemu kluba nemškega poslovneža Adama Deliusa, ki ga je Olimpija v dobrem letu že stala približno sedem milijonov €.

Olimpijino prihodnost bo narekovalo predvsem licenciran­je oziroma pridobitev tekmovalne licence za sezono 2023/24. Vlogo in ustrezno dokumentac­ijo morajo klubi vložiti do 31. marca prihodnje leto.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Predsednik­a Adama Deliusa (v sredini), podpredsed­nika in odvetnika Christiana Dollingerj­a (levo) in direktorja Igorja Barišića čakata zahtevna zima in pomlad.
Foto Leon Vidic Predsednik­a Adama Deliusa (v sredini), podpredsed­nika in odvetnika Christiana Dollingerj­a (levo) in direktorja Igorja Barišića čakata zahtevna zima in pomlad.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia