Delo (Slovenia)

Pod prazničnim drevescem bo tudi vrhunski nogomet

Tuje lige Do novega leta vrnitev treh najmočnejš­ih prvenstev – Angleži bodo v 10 dneh odigrali kar 30 tekem

- Jan Krstovski

V ponedeljek, zgolj osem dni po inalu svetovnega prvenstva v nogometu, bodo motorje zagnali v angleški premier league. Podobno neučakani so v Franciji in Španiji, medtem ko se bodo Italijani v boj podali šele po novem letu.

Potem ko so v Angliji in Španiji že odigrali prve pokalne tekme, bodo dnevi po božiču že povsem v znamenju ligaškega nogometa. Na spored se namreč vračajo angleška premier league, francoska ligue 1 in španska la liga, samo na Otoku pa bodo med 26. decembrom in 5. januarjem odigrali kar 30 tekem. Božično-novoletni spored je v premier league vedno neusmiljen, v natrpan urnik pa bodo morali umestiti tudi tekme, ki so jih preložili po smrti kraljice Elizabete II. Nihče si ne upa niti pomisliti, kaj bi se zgodilo, če bi jo organizato­rjem v naslednjih dneh zagodlo vreme, glede na to, da so zaradi prihajajoč­ega kronanja Karla III. že ostali brez prve majske sobote.

»Zaradi mundiala je za nami nevsakdanj­e obdobje, ki pa smo ga izkoristil­i za delo s tistimi igralci, ki niso nastopali s svojimi reprezenta­ncami. Naj se že začne, zanimivo bo in intenzivno, res se obiskal Leeds, kjer je norveški orjak leta 2000 privekal na svet. Med večjimi obračuni velja izpostavit­i dvoboj Arsenala in Newcastla (3. januar), srake so pred mundialski­m premorom seveda držale visoko tretje mesto, pa tudi gostovanje ManCityja pri Chelseaju (5. januar).

Mbappe brez počitka

V Franciji se že več let vse vrti okoli Paris Saint-Germaina, letos še toliko bolj, saj so bili Argentinec Lionel Messi, Francoz Kylian Mbappe in Maročan Achraf Hakimi junaki mundiala. Zmagovalcu Lionelu Messiju bodo Parižani verjetno namenil nekaj dodatnega počitka, medtem ko je Mbappe že manj kot 72 ur po porazu z Argentino v inalu začel trenirati s Hakimijem in ostalimi soigralci v Parizu. PSG (41 točk) po uvodni domači preizkušnj­i v sredo proti Strasbourg­u v nedeljo čaka gostovanje pri prvem zasledoval­cu Lensu (36).

Prednovole­tni spored bodo popestrile tudi tekme španskega prvenstva, vodilno Barcelono prav na zadnji dan v letu čaka mestni derbi z Espanyolom, Real Madrid bo dan prej gostoval pri Valladolid­u, medtem ko bo madridski Atletico z Janom Oblakom že v četrtek gostil zadnjeuvrš­čeni Elche. Italijani, ki so zaradi neuspeha svoje reprezenta­nce v kvalifikac­ijah tudi letošnje svetovno prvenstvo pospremili brez čustvenih spon, se bodo lahko prvoligašk­ega nogometa naužili 4. januarja, ko bo na sporedu vseh deset tekem 16. kola, vrhunec pa bo predstavlj­al večerni spopad Interja in Napolija, ki bo novo leto začel z 8 točkami prednosti pred branilcem naslova AC Milan na vrhu lestvice.

Zimski nogometni spored 2022/2023 tekmovanje kolo začetek

Premier League 17. 18. 19. 16. 17. 15. 16. 16. 16. 21. izločilni boji 26. december 30. december 2. januar 28. december 1. januar 29. december 6. januar 4. januar 20. januar 11. februar 14. februar

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia