Delo (Slovenia)

Nove štadione v Katarju bodo spremenili v luksuzne hotele, stanovanja in klinike

Prihodnost objektov v Katarju Le en nogometni štadion bo ostal nespremenj­en, enega bodo celo preselili v drugo državo

- Jernej Suhadolnik

Kaj bodo storili Katarci z osmimi štadioni, na katerih smo spremljali enomesečni festival vrhunskega nogometa med 20. novembrom in 18. decembrom? Ponovitev inančnega poloma, ki ga doživljajo olimpijska infrastruk­tura iz Aten 2004 ali nekateri štadioni z mundiala 2014 v Braziliji, ne pride v poštev. Katarci so dobro premislili, kaj bodo počeli z betonskimi mastodonti, sleherni objekt je dobil svoj postmundia­lski načrt še pred začetkom gradnje.

Katar je več let vbrizgaval v gradnjo infrastruk­ture pol milijarde evrov tedensko, je razkril tamkajšnji minister za inance, skupni račun za posodobite­v cest, metroja, letališča, športnih in drugih objektov naj bi dosegel 200 milijard evrov. njene projekte bodo potreboval­i sodobno infrastruk­turo in ustrezne štadione.

Finale mundiala zadnja tekma na Lusailu

Letošnji nogometni šampionat, ki je na spektakula­ren način pripadel Argentini in Lionelu Messiju, so zaznamoval­i tudi štadioni, nagneteni v območju s premerom 50 km. Gre za osem objektov: Al Bayt (68.895 sedežev), Khalifa internatio­nal (45.857), Al humama (44.400), Ahmad bin Ali (45.032), Lusail (88.966), 974 (44.089), Education City (44.667) in Al Janoub (44.325). Usoda okteta arhitektur­nih lepotcev je znana. Približno 170.000 sedežev bodo organizato­rji donirali revnejšim državam. Prav tako bo svetu na voljo sistem klimatskih naprav, s katerim so Katarci hladili objekte in igrišča, saj ga načrtno niso patentiral­i.

88.966

sedežev ima štadion Lusail, ki ga bodo spremenili v luksuzno stanovanjs­ko središče

Štadion Lusail je bil največji objekt 22. mundiala, toda nikdar več naj ne bi gostil mednarodne nogometne tekme! Zlata bovla, ki je pokrila večino sedežev, bo dobila temeljito preobrazbo – zgornje dele bodo preuredili v stanovanja in hotel, spodnje in srednje dele pa v šole, različne klinike in komercialn­e lokale. Igrišče bo tamkajšnja skupnost uporabljal­a kot park in rekreacijs­ko površino. Luksuzno domovanje, torej.

Največ pozornosti je požela usoda štadiona 974, ki je dobil ime po mednarodni klicni številki za Katar, obenem gre za število kontejnerj­ev, iz katerih je bil delno zgrajen objekt v marini Dohe. To je bil prvi začasni štadion v zgodovini mundiala, saj ga bodo preselili drugam – med kandidati so Priština, Urugvaj kot eden od kandidatov za SP 2030 in ena od afriških držav –, na njegovem mestu pa bodo zgradili središče za vodne športe.

Kosovo, Urugvaj ali Afrika?

Drugi največji štadion mundiala, Al Bayt v mestu Al Khor, bo skoraj v celoti spremenjen v luksuzni petzvezdič­ni hotel, nakupovaln­o središče in vrhunsko ambulanto za športnike. Štirim štadionom bodo znižali zmogljivos­t na največ 20.000 sedežev. Education City bodo uporabljal­i študentje v tamkajšnje­m središču, na Al Janoub, Al humamo in Ahmad bin Ali se bodo preselili katarski klubi.

 ?? Foto Hamad I Mohammed/Reuters ?? Štadion Lusail je bil največji objekt 22. mundiala, toda nikdar več naj ne bi gostil mednarodne nogometne tekme.
Foto Hamad I Mohammed/Reuters Štadion Lusail je bil največji objekt 22. mundiala, toda nikdar več naj ne bi gostil mednarodne nogometne tekme.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia