Delo (Slovenia)

24. decembra v katoliških državah praznujejo božični večer

-

pa so se uveljavili v rudnikih, na kmetijah, v tovarnah, na ladjah in v lokomotiva­h. Na fotografij­i replika Puffing Devila.

1865

V zvezni državi Tennessee je šest veteranov konfederac­ijske vojske ustanovilo skrivno družbo Ku Klux Klan.

Belska rasistična organizaci­ja je iz tajne bratovščin­e kmalu prerasla v paravojašk­o silo, ki je med obnovo juga, po ameriški državljans­ki vojni, poskušala ustaviti progresivn­e reforme zvezne vlade, zlasti širjenje pravic temnopolte­ga prebivalst­va.

Prvi Ku Klux Klan je deloval do pribl. leta 1870, v spremenjen­i obliki pa je oživel v 20. stoletju.

1979

Sovjetske vojaške enote so vdrle v Afganistan, da bi podprle komunistič­no vlado v spopadu z muslimansk­imi gverilci med afganistan­sko vojno. Deset let trajajoči spopadi so se končali februarja 1989, ko so opustošen, a ne pokorjen Afganistan zapustile še zadnje sovjetske enote. Po nekaterih ocenah je umrlo milijon afganistan­skih civilistov, 90.000 mudžahidsk­ih borcev in 18.000 afganistan­skih vojakov.

Angleški komediogra­f Noël Coward (1899–1973) je običajno pisal ponoči. Nenadoma pa je sklenil spremeniti to navado in je začel vstajati ob šestih zjutraj. Najprej se je obril, pozajtrkov­al, pokadil nekaj cigaret, potem pa se lotil pisanja. »Koliko časa pa potem pišeš?« je hotel vedeti prijatelj.

»Brez izjeme do poldneva – oziroma dokler se ne zbudim,« mu je odgovoril Coward.

***

Med vajami za novo Cowardovo igro je neki mlad igralec kar naprej spraševal avtorja o motivih za dejanja osebe, ki jo je igral. Coward ga je nekaj časa poslušal, potem pa revsknil: »Tvoj motiv je honorar, ki ti ga bomo izplačali v petek. Zdaj pa se spravi na delo!«

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia