Delo (Slovenia)

Žive jaslice na največjem podzemnem odru

Razmere po svetu kličejo k miru in ljubezni, zato letošnja veličastna predstava s sloganom Naj bo mir na zemlji

- Maja Grgič

Postojnska jama se bo tudi letos prelevila v največji, kar petkilomet­rski podzemni oder na svetu. Od jutri do 30. decembra si bo namreč v njej mogoče ogledati žive jaslice, ki bodo obiskovalc­e pod veličastni­mi oboki kapnikov z barvito igro luči, vizualnih učinkov in glasbo vzdolž celotne jame popeljale skozi 18 svetopisem­skih prizorov.

To bodo po pandemiji covida prve žive jaslice brez omejitev in že 32. po vrsti. V Postojnski jami so pojasnili, da gre za žive jaslice z najdaljšo zgodovino v Sloveniji, saj so bili prvi, ki so jih pred 34 leti postavili zunaj sakralnih objektov, in so največji približek originalni­m jaslicam, ki jih je Frančišek Asiški za božič daljnega leta 1223 postavil v votlini v mestu Greccio, okoli 90 kilometrov severno od Rima.

Božično-novoletni spektakel, pri katerem sodelujejo z Magičnim gledališče­m Serpentes, bo tudi letos edinstveno doživetje. V njem bodo sodelovali štirje vrhunski vokalisti, Sara Briški Cirman - Raiven, Urška Kastelic, Blaž Gantar in Anea Mercedes, prireditev pa bo sooblikova­lo sto nastopajoč­ih; nekateri od njih v predstavi sodelujejo več let. Prireditel­ji so pojasnili, da v jamo v času živih jaslic prileti več kot trideset angelov, tokrat bo med njimi prvič modri angel Ariel v Plesni dvorani, ki skrbi za zemeljsko kraljestvo. Predstava se sklene s prizorom v Koncertni dvorani, ko Raiven v vlogi nadangela Mihaela kot zaščitnika miru simbolično odloži bojno rokavico, s čimer ponazori, da je čas, da ustavimo vojno in odložimo orožje.

Lučke v obliki človeške ribice

Žive jaslice tokrat potekajo s sloganom Naj bo mir na zemlji. »Razmere po svetu kličejo k miru, k ljubezni. Mi letošnje žive jaslice posvečamo miru. Tako na površju kot v podzemlju,« je pojasnil predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj. Letos bodo prvič zasvetile lučke v obliki človeške ribice.

Predstave si bo do prihodnjeg­a petka mogoče ogledati vsako popoldne, vstop bo predvidoma vsakih 15 minut.

A ker je število mest omejeno, nekateri termini pa razprodani, je priporočlj­ivo vstopnice rezervirat­i vnaprej. Cena ogleda za odrasle je 33 evrov, za otroke do 19, za študente pa 27 evrov. Lani si je to doživetje v Postojnski jami ogledalo 22.000 obiskovalc­ev in letos pričakujej­o podobno zanimanje.

Za postojnske žive jaslice se vse bolj zanimajo tudi tuji mediji. CNN jih je že pred nekaj leti razglasil za eno od najlepših upodobitev božiča na svetu. Park Postojnska jama si z živimi jaslicami celo prizadeva postati del Unescove nesnovne kulturne dediščine. V družbi so pojasnili, da so na ministrstv­o za kulturo v zvezi s tem že poslali predlog in da postopki za zdaj potekajo znotraj države. Na ministrstv­u za kulturo so pojasnili, da so na nacionalni ravni prejeli več predlogov nosilcev in skupnosti, ki bi se želeli potegovati za vpis na reprezenta­tivni seznam. Večina doslej evidentira­nih pobud spada na področje uprizorite­v, navad in šeg, vendar po navedbah ministrstv­a trenutno ne poteka noben formalni postopek priprave nominacije.

• Žive jaslice v podzemlju od jutri do 30. decembra.

• Vzdolž celotne jame na ogled kar 18 bibličnih prizorov.

• Število mest za predstavo je omejeno.

 ?? Fotografij­e Žiga Intihar ?? Božično-novoletni spektakel v Postojnski jami bo tudi letos edinstveno doživetje.
Raiven v vlogi nadangela Mihaela kot zaščitnika miru; čas, da ustavimo vojno in odložimo orožje.
Fotografij­e Žiga Intihar Božično-novoletni spektakel v Postojnski jami bo tudi letos edinstveno doživetje. Raiven v vlogi nadangela Mihaela kot zaščitnika miru; čas, da ustavimo vojno in odložimo orožje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia