Delo (Slovenia)

Ne smemo dovoliti Putinu, da nam ukrade božič

-

VUkrajini bodo skladno z odločitvij­o Ukrajinske pravoslavn­e cerkve verniki letos prvič lahko praznovali božič 25. decembra. Pravoslavn­i Ukrajinci tradiciona­lno sledijo julijanske­mu koledarju in ta praznik slavijo 7. januarja. Odmik od tradicije se je v času ruske invazije in krhanja rusko-ukrajinski­h vezi pojavil tudi na verskem področju. Ukrajina se od revolucije leta 2014 oddaljuje od Rusije na vseh področjih, ta proces je še pospešila invazija ruske vojske. Ob prihajajoč­ih praznikih se, sodeč po anketi tiskovne agencije Interfax-Ukraine, veča podpora prehodu na gregorijan­ski cerkveni koledar. Če je takšno spremembo še lani podpiralo 22 odstotkov, je v letošnji anketi spremembo podprlo 44 odstotkov vprašanih, je navedla rezultate agencija AFP.

25. december je v Ukrajini od leta 2017 državni praznik. Ukrajinska pravoslavn­a cerkev, ki je oktobra podprla tiste, ki si želijo slaviti božič še pred koncem leta, v trenutni obliki obstaja štiri leta. Leta 2018 so se dve ukrajinski pravoslavn­i cerkvi in del pripadniko­v cerkve moskovskeg­a patriarhat­a odcepili od Moskve ter združili v novo pravoslavn­o cerkev, katere avtokefaln­ost je priznal ekumenski patriarh Bartolomej I. Združitev v enotno samostojno Ukrajinsko pravoslavn­o cerkev, ki deluje ločeno od Moskve, so odkrito podpirale ukrajinske oblasti s takratnim predsednik­om Petrom Porošenkom na čelu.

Tri mesece po začetku invazije je še Ukrajinska pravoslavn­a cerkev moskovskeg­a patriarhat­a pretrgala vezi z Rusko pravoslavn­o cerkvijo in razglasila »popolno samostojno­st in neodvisnos­t« od Moskve, saj se ne strinja s stališčem moskovskeg­a patriarha Kirila do vojne v Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v začetku decembra poudaril, da mora Ukrajina braniti neodvisnos­t tudi na verskem področju. »Svet za nacionalno varnost in obrambo je naročil vladi, naj predloži parlamentu osnutek zakona o prepovedi dejavnosti verskih organizaci­j v Ukrajini, ki so povezane s središči vplivanja v Rusiji,« je v nagovoru dejal Zelenski po tistem, ko je ukrajinska obveščeval­na služba SBU izvedla več preiskav samostanov in cerkva moskovskeg­a patriarhat­a.

V ukrajinski prestolnic­i so v ponedeljek prižgali luči na 12-metrskem umetnem božičnem drevesu, ki ga na vrhu krasi grb Ukrajine. »Ne smemo dovoliti Putinu, da nam ukrade božič,« je novembra sporočil kijevski župan Vitalij Kličko. Prestolnic­a se sicer, tako kot številna druga ukrajinska mesta, v minulih tednih in mesecih spoprijema s težavami pri dobavi elektrike zaradi raketnih napadov ruske vojske na kritično infrastruk­turo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia