Delo (Slovenia)

Nogometaš v nemilosti, zahodni svet pa je zaposlen s praznovanj­em

-

Trg Šahida Alihanija je bil do nedavnega neopazen del starega iranskega mesta Esfahan, nekakšno izhodišče za vstop na eno izmed glavnih postaj podzemne železnice v mestu. V zadnjih dneh je shajališče ljudi, ki zahtevajo izpustitev iranskega nogometaša obsojenega na smrt. Na tem trgu je po poročanju CNN postavljen­a tudi ploščad za usmrtitve, h katerim se je iranski režim zatekel, da bi prestrašil ljudstvo, ki po smrti 16-letne Mahse Amini med policijski­m pridržanje­m zaradi nepravilne­ga nošenja hidžaba že več kot tri mesece zahteva enakopravn­ost žensk in osvobodite­v izpod režima. Po poročanju omenjenega ameriškega medija naj bi bilo poleg 26-letnega nogometaša na seznamu za usmrtitev več kot 40 ljudi.

Nasra Azadanija, ki je med letoma 2015 in 2018 igral v perzijski ligi, so aretirali prejšnji mesec med protesti, domnevno zaradi vpletenost­i v smrt policista in

Amirja Nasra Azadanija,

dveh pripadniko­v milice Basidž, privržene režimu. Obtožen je bil napeljevan­ja k vojni proti bogu, zločina, ki se v Iranu kaznuje s smrtjo. Do zdaj je režim v zvezi s protesti po smrti Mahse Amini usmrtil že dva državljana, Mohsena Šekarija in Madžida Rezo Rahnavarda, ki sta bila prav tako obtožena, da sta ranila pripadnike omenjene milice, ter vojne proti bogu. Slednjega so 12. decembra prvega javno usmrtili. Ob aretaciji Nasra Azadanija so njegovi sorodniki in prijatelji upali, da ga bodo izpustili, predstavni­ki oblasti so menda njegovi družini celo obljubili nižjo kazen, če bo molčala o tem, da so ga zaprli. Kmalu je vse potihnilo, prejšnji teden pa je sodišče sporočilo, kot je poročala državna tiskovna agencija Irna, da je pridobilo »videoposne­tek in zadostno dokumentac­ijo, ki dokazuje, da je Nasr Azadani del oborožene skupine« in da je priznal svoje zločine. Kot se je razvedelo, naj bi ga usmrtili prav na omenjenem trgu. Zadnje dneve se tako na trgu zbirajo ljudje in zahtevajo njegovo izpustitev, hkrati z zaskrbljen­ostjo zrejo proti zahodnemu svetu, ki je ta čas zaposlen s pripravami na praznovanj­e božiča. Menijo namreč, da bo iranska oblast prav ta čas izrabila za množične usmrtitve.

Podporo 26-letnemu iranskemu kolegu je izrekla tudi svetovna zveza profesiona­lnih nogometaše­v Fifpro ter zahtevala odpravo kazni, na spletni strani Change.org so s peticijo za ustavitev usmrtitve zbrali skoraj 1,5 milijona podpisov.

 ?? ?? Šestindvaj­setletnemu nogometašu grozi javna usmrtitev.
Šestindvaj­setletnemu nogometašu grozi javna usmrtitev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia