Delo (Slovenia)

Murphy naj se izogne Kosovu

- Novica Mihajlović o zaostrovan­ju napetosti na Kosovu

Če lahko gre kaj narobe, bo narobe tudi šlo, pravi prvi Murphyjev zakon. Prva iz vrste krilatic, ki so dobile ime po ameriškem inženirju Edwardu Aloysiusu Murphyju, je menda nastala ob težavah pri preizkušan­ju raketnih sistemov. Če se je kje prvi Murphyjev zakon zares uveljavil, se je na Zahodnem Balkanu.

Pred dobrim letom strokovnja­ki s področja obrambe niso predvideli, da bo 24. februarja Rusija napadla Ukrajino, in tudi ko se je invazija zgodila, si niso upali napovedati, da bo iz tega nastala najhujša vojna po drugi svetovni vojni. Ves čas po začetku invazije pa so ti isti ljudje svarili, da obstaja resno tveganje, da se vojna iz Ukrajine zlahka prenese na Zahodni Balkan, ki ga je Evropska unija dovolj dolgo dovolj močno ignorirala, da so nastala plodna tla za »obrambo« ruskih interesov.

Veliki zaveznik Kremlja, srbski predsednik Aleksandar Vučić, rad poudarja, kako ogrožen je srbski narod na območju malih sosed, Kosova in Črne gore. Zato Srbi na severu Kosova že več kot osemnajst dni blokirajo trinajst cestnih povezav, vojska Srbije pa je v najvišji stopnji pripravlje­nosti. V senci sporočila srbskega obrambnega ministra Miloša Vučevića, da je Vučić kot vrhovni poveljnik oboroženih sil Srbije odredil najvišjo stopnjo bojne pripravlje­nosti, je ostalo dejstvo, da v ustavi Republike

Srbije ne obstajata besedni zvezi vrhovni poveljnik in oborožene sile. Obstaja le predsednik, ki skladno z zakonom poveljuje vojski, imenuje in razrešuje častnike. To pa je precej manj glamurozno in kulta osebnosti dostojno kot vrhovni poveljnik oboroženih sil.

Kosovu resnih problemov ne manjka, z njimi se spopadajo tako večinski Albanci kot tudi Srbi kot največja med manjšinami. Težave svojih rojakov bo Srbija z gradnjo kulta osebnosti in strašenjem – torej s formulo, ki mučno spominja na ruski recept iz Ukrajine – težko rešila. Tako kot ignoriranj­e dejstva, da Kosovo ni več pod nadzorom Beograda, ne vodi v rešitev statusa Kosova, škodi tudi trmoglavo ignoriranj­e v preteklost­i danih zavez srbski manjšini, ki se ga tako trdno oklepa kosovski premier Albin Kurti. Kurti in Vučić bosta morala najti srednjo pot, da se jima ne zgodi Murphy.

Kurti in Vučić bosta morala najti srednjo pot, da se jima ne zgodi prvi Murphyjev zakon.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia