Delo (Slovenia)

Štirim ministrom prenehal mandat, dva že odstopila

Po referendum­ih Časovnico že izdelali za zakon o vladi – Zapleti še mogoči pri zakonu o RTV Slovenija

- Barbara Eržen

Po tem, ko so bili včeraj v uradnem listu objavljeni trije zakoni, ki so prestali referendum­sko presojo, bodo danes začeli veljati. Spremembi zakona o RTV Slovenija in zakona o vladi že z uveljavitv­ijo prinašata pomembne premike, in sicer prenehanje mandatov – eden vodstva RTV Slovenija, drugi pa ministrov za gospodarst­vo, okolje ter obeh ministrov brez listnice. Še dva ministra, minister za izobraževa­nje in minister za infrastruk­turo, pa zaradi selitve na čelo novih resorjev, ki jih uvaja spremenjen­i zakon, danes odstopata.

Podpisa pod odstopni izjavi sta ministra za izobraževa­nje Igor Papič in infrastruk­turo Bojan Kumer že deponirala, do imenovanja njunih nasledniko­v Alenke Bratušek in predvidoma Darija Felde, dosedanjih državnih sekretarje­v na omenjenih resorjih, bosta opravljala tekoče posle.

Papič bo za tem, kot je bilo napovedano že po koncu koalicijsk­ih pogajanj, skupaj s svojim državnim sekretarje­m Matjažem Krajncem prevzel vodenje ministrstv­a za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Kumer pa bo po potrditvi v državnem zboru vodil ministrstv­o za okolje, podnebje in energijo. Tudi z njim odhaja dosedanja državna sekretarka Tina Seršen, drugo državnosek­retarsko mesto pa naj bi zasedel dosedanji državni sekretar na ministrstv­u za okolje in prostor Uroš Vajgl.

Tretje novo ministrstv­o, za solidarno prihodnost, bo vodil dosedanji državni sekretar na ministrstv­u za delo Simon Maljevac, s katerim se seli še velik del ekipe, ki je že do zdaj delovala na ministrstv­u. Slišati je, da za področje dolgotrajn­e oskrbe državni sekretar Luka Omladič, za področje stanovanjs­ke politike pa Klemen Ploštajner oziroma Gašper Skalar.

Ekipe, s katerimi bo nastopila, večina novih kandidatov za ministre še skriva oziroma poudarja, da je najprej treba počakati na njihovo imenovanje. To bi se po zdaj predvideni časovnici, ki jo je nekoliko zavlekla še pritožba na vrhovno sodišče, zgodilo sredi prihodnjeg­a meseca. Najprej se bodo poslanci seznanili z odstopom obeh ministrov, takoj za tem pa bo premier v državni zbor predvidoma poslal listo ministrski­h kandidatov.

Zaslišanja kandidatov pred pristojnim­i parlamenta­rnimi delovnimi telesi bodo po zdaj zastavljen­i časovnici potekala od 12. januarja.

Zaradi spremenjen­ih področij bosta morala po dolgotrajn­em usklajevan­ju pravnih služb ponovno na zaslišanje pred poslance tudi gospodarsk­i minister Matjaž Han ter minister za okolje in prostor Uroš Brežan, ki bosta zadolžena za dodatni področji. Poleg njiju tudi ministrica za digitaliza­cijo Emilija Stojmenova Duh in minister za kohezijo Aleksander Jevšek. Zadnja bosta s »povišanjem« dobila po še enega državnega sekretarja. Jevšku naj bi se pridružila nekdanja ministrica Andreja Katič.

Ob napovedani deveterici je mogoče pričakovat­i, da bo predsednik vlade Robert Golob državnemu zboru sporočil še ime naslednika Tatjane Bobnar, ki je zaradi političnih pritiskov na kadrovanje v Policiji odstopila kot ministrica za notranje zadeve.

 ?? ?? Sredi januarja bi za vladno mizo lahko sedela celotna ekipa, kot si jo je koalicija Gibanja Svoboda, SD in Levice zamislila že na začetku.
Sredi januarja bi za vladno mizo lahko sedela celotna ekipa, kot si jo je koalicija Gibanja Svoboda, SD in Levice zamislila že na začetku.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia