Delo (Slovenia)

Sledi: zadržanje ali žreb?

-

Skladno z napovedjo, da se bo na prvi dan uveljavitv­e obrnil na ustavno sodišče, je danes novinarsko konferenco ob vložitvi pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o RTV sklical prvi podpisani pod njo Peter Gregorčič, predsednik programske­ga sveta, ki mu je tako kot tudi nadzornemu svetu in vodstvu RTV Slovenija danes prenehal mandat.

Do konstituir­anja novega manjšega sveta bosta tako programski kot nadzorni svet nadaljeval­a delo, medtem ko generalno vodstvo, ki je, milo rečeno, v vojni z zaposlenim­i, do nadaljnjeg­a opravlja le še tekoče posle.

Vsaj tako predvideva novela, ki pa jo bo Gregorčič s pobudo poskušal izpodbijat­i, tudi ker jo je vlada Roberta Goloba v državni zbor poslala po nujnem postopku, ki je rezerviran za preprečeva­nje težko popravljiv­ih posledic za delovanje države. Matej Avbelj, avtor pobude, je novi zakon označil za očitno protiustav­en.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je že navedla, da pobudo razume kot še en zavlačeval­ni manever vodstva zavoda, a je tudi dodala, da gre za demokratič­ni postopek, ki ga na ministrstv­u spoštujejo in ga bodo tudi upoštevali.

A bolj ključno je, kako bodo vsebino pobude razumeli ustavni sodniki in ali bodo, preden bodo sprejeli odločitev, izvrševanj­e novele začasno zadržali. V prihodnjih osmih dneh bo morala skladno s spremembam­i nova predsednic­a republike Nataša Pirc Musar opraviti žreb, katerih devet članov sveta se imenuje za dve leti oziroma katerih osem za štiri leta. Z njo se bodo na to temo predstavni­ki ministrstv­a za kulturo sestali že jutri.

Šele nato se bodo lahko začeli še ne povsem dodelani postopki za izbiro 17 novih članov sveta, ki bo konstituir­an, ko bodo v uradnem listu objavljeni sklepi o imenovanju oziroma izvolitvi večine vseh članov sveta. To pomeni, da bi lahko tudi v primeru zapleta pri imenovanju enega ali dveh članov svet že nastopil mandat in nato v 15 dneh po konstituir­anju izvedel tudi razpis za novo upravo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia