Delo (Slovenia)

Izstopi iz Gibanja Svoboda

Spor Po Ajdovščini bi lahko odšli še nekateri v Trbovljah in na Jesenicah

- Suzana Kos, Barbara Eržen

Ajdovska svetnica, izvoljena na listi Gibanja Svoboda, Nada Pirjevec je zaradi vmešavanja stranke v delo na lokalni ravni oziroma prepovedi sodelovanj­a z županom Tadejem Beočaninom iz vrst SD izstopila iz stranke. Pirjevčevo je podprla večina članov lokalnega odbora. Na stranko so naslovili protestno pismo, a odgovora še niso dobili.

Spor na lokalni ravni, o katerem so prve pisale Primorske novice, je zanimiv, saj gre za stranki, ki na državni ravni sestavljat­a vladajočo koalicijo. Že pred lokalnimi volitvami Gibanje Svoboda namreč ni podprlo na primer kandidata SD za župana Pirana, v Murski Soboti v drugem krogu prav tako ni želelo podpreti kandidata SD za župana, zdaj so z njim sicer sklenili koalicijo, v Mariboru je SD speljalo županskega kandidata, ki nato ni bil izvoljen ...

Po decembrski­h lokalnih volitvah se je Gibanju Svoboda, ki je državnozbo­rske volitve dobilo brez lokalne mreže, že zgodil razkol na lokalni ravni. Iz stranke je izstopila ajdovska svetnica Nada Pirjevec, kot je povedala za omenjeni primorski dnevnik, je razlog za odločitev vmešavanje stranke v njeno delo. »Na željo stranke sem privolila v kandidatur­o za županjo in v volilno kampanjo vložila ogromno časa, dela in energije. Po volitvah sva bila oba izvoljena svetnika iz Gibanja Svoboda povabljena k županu na pogovore o sodelovanj­u v občinskem svetu, za kar mi je volilni štab stranke dal tudi pooblastil­o. Pogovori so bili konstrukti­vni, strinjali smo se, da skupaj lahko naredimo več za našo občino,« je povedala.

Nato jo je presenetil­o sporočilo iz volilnega štaba o preklicu pooblastil. »Nerazumlji­v se mi zdi pristop stranke, saj imamo izvoljeni svetniki reprezenta­tivni mandat in smo dolžni ravnati v dobro vseh volivcev. Za to nam mora stranka pustiti avtonomijo,« je prepričana. Njen izstop je zapečatila odločitev generalne sekretarke stranke Tamare Kozlovič o njeni razrešitvi in imenovanju Sandija Bačarja za vodjo lokalnega iniciativn­ega odbora. »Članstvo me je izvolilo za vodjo in najmanj nenavadno je, da ti to vlogo nekdo administra­tivno odvzame.«

Nada Pirjevec bo mandat nadaljeval­a kot neodvisna svetnica, pridružila se je svetniški skupini SD. Tako ima Gibanje Svoboda v Ajdovščini le še enega svetnika, po naših informacij­ah pa bi se podobni prestopi lahko zgodili še vsaj v Trbovljah in na Jesenicah.

V SD dogajanja ne želijo komentirat­i, v Gibanju Svoboda pa so pojasnili, da so se v Ajdovščini tako odločili zaradi »želje po boljšem zastopanju stranke – tako na lokalni kot na nacionalni ravni«. Izstop svetnice in njenega sina obžalujejo, večina članov Gibanja Svoboda Ajdovščina pa po njihovem mnenju nadaljuje delo v stranki.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Prve izstope iz Gibanja Svoboda je zapečatila odločitev generalne sekretarke stranke Tamare Kozlovič.
Foto Leon Vidic Prve izstope iz Gibanja Svoboda je zapečatila odločitev generalne sekretarke stranke Tamare Kozlovič.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia