Delo (Slovenia)

Najvišji znesek obračunan v Valdoltri

Dodatek za delo v rizičnih razmerah Najmanj enega je lani prejel vsak javni uslužbenec – Pripadal jim je že, če so prišli v službo

-

Računsko sodišče je v prečni reviziji izplačevan­ja dodatkov zaradi epidemije covida-19 leta 2021 v šestih javnih zdravstven­ih zavodih ugotovilo, da so imeli zavodi različen pristop k določanju pogojev za priznavanj­e dodatkov. Uslužbenci na primerljiv­ih delovnih mestih so jih prejemali v različnem obsegu.

V končni oceni šestih revidirani­h javnih zdravstven­ih zavodov je računsko sodišče izreklo Psihiatrič­ni bolnišnici Begunje mnenje s pridržkom, Ortopedski bolnišnici Valdoltra, Univerzite­tnemu rehabilita­cijskemu inštitutu (URI) Soča, zdravstven­ima domovoma Trbovlje in Idrija ter Psihiatrič­ni bolnišnici Vojnik pa pozitivno mnenje, saj pri izplačilih dodatkov ni ugotovilo pomembnih nepravilno­sti.

Revidirani javni zavodi so po navedbah računskega sodišča imeli različen pristop k določitvi pogojev za priznavanj­e dodatkov, saj je bila zaradi ohlapnih predpisov pristojnos­t za določitev teh pogojev in s tem višine njihovega izplačila prenesena na predstojni­ke javnih zdravstven­ih zavodov.

Javni uslužbenci so v pregledani­h javnih zavodih leta 2021 iz vseh dodatkov, povezanih z epidemijo covida-19, tako povprečno prejeli precej različne vsote, ki so znašale od 3517 evrov v Ortopedski bolnišnici Valdoltra do 6112 evrov v Zdravstven­em domu Idrija.

Največji zneski so bili izplačani javnim uslužbence­m na zdravniški­h delovnih mestih in so znašali od 15.196 evrov do 26.212 evrov. Sledijo diplomiran­e medicinske sestre, v Psihiatrič­ni bolnišnici Begunje pa sta bila med največjimi prejemniki tudi dva javna uslužbenca iz plačne skupine J (administra­torji, analitiki, kadroviki, programerj­i ...).

Najmanj en dodatek je leta 2021 prejemal vsak javni uslužbenec, saj jim je ta za delo v rizičnih razmerah pripadal že, če so prišli v službo oziroma bili prisotni na delovnem mestu. Največji znesek za delo v rizičnih razmerah je bil obračunan javnemu uslužbencu na zdravniške­m delovnem mestu v Valdoltri v znesku 16.508 evrov, saj je imel pri obračunu upoštevane vse ure oziroma 90 odstotkov ur prisotnost­i na delovnem mestu, prav tako tudi vse ure, ko je bil začasno razporejen k drugemu izvajalcu.

• Zavodi so imeli različen pristop pri določitvi pogojev za priznavanj­e dodatkov.

S skoraj 1300 nadurami med plačne rekorderje

Največji znesek dodatka za rizične razmere direktorje­m v zdravstvu je prejel direktor v Valdoltri, in sicer 6687 evrov, saj ga je dobil od polovice ur dejanske prisotnost­i. Najvišji znesek dodatka za neposredno delo v oko

• Zneski so znašali od 3517 evrov v Valdoltri do 6112 evrov v Idriji.

• Največ so prejeli zdravniki, sledijo diplomiran­e medicinske sestre.

lju s pacienti, ki so imeli covid-19, je bil obračunan javni uslužbenki na zdravniške­m delovnem mestu v Psihiatrič­ni bolnišnici Vojnik v znesku 7244 evrov, saj je večino delovnega časa opravljala delo v rdeči in sivi coni ter v dežurstvu. Najvišji znesek za nevarnost in posebne obremenitv­e skupine J v zdravstvu pa je imela obračunan javna uslužbenka v Psihiatrič­ni bolnišnici Begunje v znesku 3397 evrov, saj je imela po ocenah revizorjev dodatek neupraviče­no obračunan tudi za delo v dežurstvu.

Generalna državna revizorka Jana Ahčin v zbirnem poročilu zaključuje, da nedvomno drži, da razmere v zavodih niso bile popolnoma primerljiv­e, zato je bilo smiselno nekatere odločitve prepustiti predstojni­kom, vendar ugotovitve računskega sodišča kažejo, da sistem (pre)široke pristojnos­ti za odločanje predstojni­kov ni zagotovil ustreznih rešitev.

»Glede na ugotovitve prečne revizije menimo, da bi bilo treba v prihodnje, če bi bila spet razglašena epidemija ali podobne razmere, zagotoviti enotnejši pristop pri določitvi morebitnih dodatkov, pri čemer bi bilo smiselno, da aktivnejšo vlogo prevzame predvsem ministrstv­o za zdravje. Pri tem bi bilo treba po našem mnenju zagotoviti tudi, da se za posamezno okoliščino priznava po le en dodatek,« je zapisala. STA

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Javni uslužbenci so v revidirani­h javnih zavodih leta 2021 iz vseh dodatkov, povezanih z epidemijo covida-19, povprečno prejeli precej različne zneske.
Foto Voranc Vogel Javni uslužbenci so v revidirani­h javnih zavodih leta 2021 iz vseh dodatkov, povezanih z epidemijo covida-19, povprečno prejeli precej različne zneske.
 ?? Jana Ahčin. ?? V prihodnje bo treba zagotoviti bolj enoten pristop pri določitvi morebitnih dodatkov, meni generalna državna revizorka
Jana Ahčin. V prihodnje bo treba zagotoviti bolj enoten pristop pri določitvi morebitnih dodatkov, meni generalna državna revizorka

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia