Delo (Slovenia)

Nekaj dobrih novic iz kaotične ameriške politike

- Gostujoče pero

Rezultati nedavnih vmesnih volitev v ZDA so Američanom in svetu prinesli nekaj dobrih novic: kandidati, ki so ogrožali integritet­o ameriških političnih institucij in prihodnjih volitev, so bili odločno poraženi.

Ne glede na to, ali nekdo podpira demokrate ali republikan­ce, so glasovanja za oba domova kongresa in vlad zveznih držav prejšnji mesec ponovno vzpostavil­a določeno stopnjo predvidlji­vosti, saj so v veliki večini zavrnila tiste, ki trdijo, da političnem­u sistemu ZDA ni mogoče zaupati. Rezultati so tudi zmaga za zaveznike in partnerje ZDA, ki morajo vedeti, da prihodnje ameriške vlade ne bodo nenadoma opustile mednarodni­h varnostnih in gospodarsk­ih zavez Washington­a.

Nekdanji predsednik Donald Trump nikoli ni priznal, da je leta 2020 pošteno izgubil predsedniš­ke volitve. Le nekaj dni po preštetju glasov prejšnji mesec je napovedal svojo kandidatur­o za predsedniš­ke volitve leta 2024. Na začetku decembra je na družbenem omrežju Truth Social, ki si ga je sam izmislil, pozval k »odpravi vseh pravil, predpisov in členov, tudi tistih iz ustave«, da bi ga ponovno izvolili za legitimno izvoljeneg­a predsednik­a. Poslanci obeh strank so obsodili ta absurd.

Veliko pomembneje je, da so volivci članom njegove republikan­ske stranke olajšali pogostejše nastopanje proti Trumpu, s tem ko so zavrnili večino ključnih kandidatov za letošnje volitve, ki so javno obsodili ali podvomili o zmagi predsednik­a Joeja Bidna leta 2020. To še posebno velja za guvernerje zveznih držav in uradnike, ki vodijo vse volitve v sistemu ZDA. Na trinajstih volitvah za guvernerja, državnega sekretarja ali generalneg­a tožilca, ki so potekale v šestih državah z najtesnejš­im izidom na predsedniš­kih volitvah leta 2020, so bili »zanikovalc­i volitev« poraženi v vsakem glasovanju.

V tem smislu letošnje vmesne volitve niso bile zmaga Bidnovih demokratov, ki so izgubili večino v predstavni­škem domu, ali republikan­cev, ki jim ni uspelo pridobiti predvidene večine v senatu. Namesto tega so zmagali člani obeh strank, ki menijo, da je treba spoštovati zakone, ki urejajo ameriške volitve, in da so institucij­e, ki zagotavlja­jo njihovo nepristran­skost, nedotaklji­ve. Ironično je, da rezultat pomaga republikan­ski stranki na pomemben način: diskrediti­ra Trumpove akolite, ki bi lahko prepričali veliko volivcev na desnici, da je glasovanje izguba časa, ker njihovi glasovi ne bodo pošteno prešteti.

To je tudi zmaga za vlade drugih držav, ki cenijo integritet­o in predvidlji­vost odnosov z Washington­om. Tudi tisti, ki menijo, da ameriška zunanja politika ni dobra sila v svetu, se lahko pomirijo z zagotovilo­m, da edina država, ki svojo vojaško moč lahko usmeri v vse regije sveta, ne bo postala divja sila v mednarodni politiki in svetovnem gospodarst­vu, v kateri bi po vsakih novih volitvah nastali veliki politični preobrati.

Da ne bo pomote: Donald Trump lahko še vedno zmaga. V republikan­ski stranki je še vedno zelo pomembna igura in nobenega zagotovila ni, da ne bi mogel leta 2024 osvojiti predsedniš­ke nominacije svoje stranke, še posebno če si veliko njegovih republikan­skih protikandi­datov med seboj razdeli glasove tistih, ki mu nasprotuje­jo. Če bo Trump republikan­ski predsedniš­ki kandidat, lahko spet osvoji Belo hišo. Delo predsednik­a Bidna kot dobro ocenjuje 40 odstotkov ali manj Američanov, morebitni nadomestni kandidat demokratov pa ne bo imel podpore, kakršno je uspelo zgraditi Trumpu.

Rezultati volitev prejšnji mesec so vseeno opogumili več republikan­cev, da so javno obsodili Trumpove teorije zarote in njegove pozive k ukinitvi ustavnih pravil. Še pomembneje je, da vmesni rezultati zagotavlja­jo, da ne bo obstajala skupina političnih uradnikov z nadzorom nad prihajajoč­imi volitvami, ki bi si aktivno prizadeval­a spremeniti neugodne izide. To je bila največja realna grožnja ameriški demokracij­i, ki bi imela hude posledice za ameriško zunanjo, trgovinsko in naložbeno politiko ter svetovno gospodarsk­o rast.

Kaj torej lahko pričakujem­o od ameriške vlade v prihodnjih dveh letih? Stare dobre zastoje. Republikan­ci bodo svojo tesno večino v predstavni­škem domu izkoristil­i za blokiranje agende predsednik­a Bidna in politično vojno proti njegovemu predsedova­nju. Demokrati bodo izkoristil­i svojo tesno večino v senatu, da bi preprečili sprejetje republikan­ske zakonodaje in odobrili več levo usmerjenih sodnikov na zvezne položaje kot protiutež desno usmerjenim sodnikom, ki jih je imenoval Trump.

Ameriška politika bo, skratka, še naprej predvidlji­vo disfunkcio­nalna, vendar ne več na način, ki bi ogrožal stabilnost ZDA in sveta.

Ameriška politika bo še naprej predvidlji­vo disfunkcio­nalna, vendar ne več na način, ki bi ogrožal stabilnost ZDA in sveta.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

 ?? ?? ––––––
––––––
 ?? ?? Ian Bremmer predsednik Eurasia Group in GZERO Media ter avtor knjige Moč krize
Ian Bremmer predsednik Eurasia Group in GZERO Media ter avtor knjige Moč krize

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia