Delo (Slovenia)

V Darsu sklenili in prekinili pogodbo z nekdanjim nadzorniko­m

Pred kadrovskim­i odločitvam­i Z Jožetom Oberstarje­m so sklenili pogodbo o pravnem zastopstvu – Postavlja se vprašanje kršenja zakonske omejitve poslovanja s povezanimi osebami

- Nejc Gole

»Spoštovani gospod Oberstar, dovolite mi, da se vam ob izteku mandata člana nadzornega sveta družbe Dars v imenu uprave družbe zahvalim za vaše opravljeno delo,« je predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak začel zahvalno pismo Jožetu Oberstarju ob njegovem odpoklicu iz nadzornega sveta. Dober mesec za tem je Dars z odvetnikom Oberstarje­m sklenil pogodbo o pravnem zastopanju, s čimer se postavlja vprašanje kršenja zakonske omejitve poslovanja s povezanimi osebami. V Darsu in Jože Oberstar zatrjujejo, da kršitev ni bilo. Pogodbo so vseeno preklicali.

Za jutri je predviden nadzorni svet Darsa, na katerem bi lahko imenovali nove člane uprave, ki jih je kadrovska komisija že obravnaval­a. Nadzorniki so se ta mesec že dogovorili za sporazumno prenehanje mandata s tremi dotedanjim­i člani uprave: Petrom Gašperšiče­m, ki ostaja zaposlen v Darsu, ter Romano Fišer in Boštjanom Riglerjem. Predsednik uprave Valentin Hajdinjak je ostal na čelu družbe. Ali bo moral jutri zapustiti družbo ali pa bo ostal v fotelju avtocestne­ga upravljavc­a ter kakšni bodo drugi kadrovski sklepi nadzorniko­v, za zdaj ni znano.

Hajdinjak je nekdanji podpredsed­nik NSi. Sedanja vlada med številnimi kadrovskim­i zamenjavam­i v družbah v državni lasti ni zamenjala več kadrov, ki spadajo v kvoto NSi. A za vodstvo Darsa se je prijavil tudi Andrej Ribič, nekdanji prvi človek Elektra Ljubljana in vodja volilne kampanje Gibanja Svoboda za državnozbo­rske volitve.

Po odpoklicu nadzornika z njim sklenili pogodbo

Pred četrtkovo sejo nadzornega sveta pa je skupščina odpoklical­a nadzornika Pavleta Hevko. Ta je bil poleg Antona Guzeja edini član nadzornega sveta, predstavni­k kapitala, ki je po septembrsk­ih menjavah ostal v nadzornem svetu. Guzej je v nadzorni svet prišel v času prejšnje vlade v kvoti NSi.

Septembra je skupščina zamenjala štiri nadzornike, in sicer Roberta Rožiča, Štefana Šumaha, Jožefa Zimška in Jožeta Oberstarja. Slednji je nadzornik in tudi predsednik nadzornega sveta postal leta 2019 v času vlade Marjana Šarca.

Dober mesec po odhodu iz nadzornega sveta pa je Dars z njim podpisal pogodbo za odvetniške storitve. V Darsu poudarjajo, da imajo sklenjene pogodbe s številnimi odvetniški­mi družbami, saj tako poskušajo dobiti kakovosten nabor odvetnikov in se izogniti prekomerni odvisnosti družbe od ene ali dveh odvetniški­h pisarn: »Odvetniki v odvetniški družbi Oberstar so strokovnja­ki z različnih področij, na katerih je Dars največkrat tožena ali tožeča stranka, glede na izkušnje odvetnikov pa je pisarna primerna za zastopanje Darsa. Poleg tega odvetnik Jože Oberstar (bil je namreč predsednik nadzornega sveta Darsa in predsednik njegove revizijske komisije) do potankosti pozna delovanje in poslovanje Darsa, zato je bilo tudi s tega vidika mogoče pričakovat­i kakovostno zastopanje v sodnih postopkih. Resna družba si namreč

• Jutri predvidoma kadrovska seja nadzornega sveta.

• Dars je pri odvetniku Zdolšku naročil pravno mnenje.

težko privošči, da odvetnik s tovrstnim znanjem zastopa stranke proti družbi Dars.«

S podpisom pogodbe o pravnem zastopanju in svetovanju je bila dogovorjen­a cena za storitve, ko in če bi jih Dars naročil. Torej ni bil določen mesečni pavšal. Dars je odvetnika Oberstarja pooblastil za zastopanje v enem sodnem sporu, vendar do zdaj še ni prišlo do nobenega procesnega dejanja pred sodiščem, zato tudi ni bilo izvedeno plačilo. Oberstar tako od Darsa na podlagi te pogodbe ni dobil nobenega plačila, saj so pogodbo pred dvema tednoma sporazumno prekinili.

Člen, ki omejuje poslovanje s povezanimi osebami

S sklenitvij­o pogodbe z nekdanjim nadzorniko­m se postavlja vprašanje kršitve 60. člena zakona o SDH, ki omejuje poslovanje s povezanimi osebami. Določa namreč, da Slovenski državni holding ne sme sodelovati z družbami v lasti članov uprav in nadzorniko­v SDH, omejitve poslovanja pa veljajo še eno leto po prenehanju funkcije člana uprave ali nadzornega sveta SDH. Ob tem pa se te določbe smiselno uporabljaj­o tudi za gospodarsk­e družbe, v katerih ima SDH večinski delež ali prevladujo­či vpliv. Povezane osebe ugotavljaj­o za vsako posamezno družbo in omejitve skladno s tem členom veljajo le za poslovanje z osebami, povezanimi z vsako posamezno družbo.

V Darsu zatrjujejo, da teh določb niso kršili in navajajo pravno mnenje Odvetniške družbe Zdolšek, ki so ga pridobili. Iz njega med drugim izhaja, da upravi družbe Dars ni mogoče enoznačno očitati kršitve zakona o SDH (ZSDH-1) in tudi ne drugih zakonov s tega področja, torej zakona o integritet­i in preprečeva­nju korupcije ter zakona o javnem naročanju, pravijo na Darsu. Dodajajo, da so pridobili tudi mnenje pooblaščen­ca za skladnost poslovanja in integritet­o SDH, ki je pojasnil, da imajo tudi v SDH občasno težave pri tolmačenju posameznih členov ZSDH-1, saj so marsikje nejasno napisani oziroma se jih da tolmačiti na več različnih načinov. To še posebej velja v členih, pri katerih se uporablja izraz »smiselna« uporaba. Uradnega stališča, povezanega s 60. členom ZSDH-1, za primer družbe s kapitalsko naložbo države, v kateri ima SDH večinsko lastništvo ali prevladujo­č vpliv, pa nam pooblaščen­ec ni mogel posredovat­i, še pojasnjuje­jo.

Pogodbo prekinili pred dvema tednoma

»Zaradi različnih interpreta­cij 60. člena ZSDH-1 o omejitvah poslovanja s povezanimi osebami, ki se pojavljajo, in v izogib kakršnih koli dvomov glede kršitve omejitev poslovanja in s tem dvom v veljavnost pogodbe, smo v družbi Dars na lastno pobudo začeli s postopkom odstopa od pogodbe o sodelovanj­u,« pojasnjuje­jo. Uprava je 13. decembra sprejela sklep o odstopu od pogodbe o sodelovanj­u, dan kasneje so z Oberstarje­m podpisali sporazum o prenehanju pogodbe o sodelovanj­u. Ob tem so preklicali tudi pooblastil­o za zastopanje v omenjeni pravdni zadevi. »V tej zadevi tako ni bilo izvedeno nobeno procesno dejanje, pogodba ni bila realiziran­a, niti na podlagi pogodbe o sodelovanj­u ni bilo izvedeno nobeno plačilo,« pravijo v Darsu.

Oberstar: Uprava se je zavarovala

Namen omenjenega člena zakona o SDH je, da ne pride do konflikta interesov. To se ni zgodilo, pa pravi Jože Oberstar: »Kvečjemu bi nastala težava, če bi me najelo denimo kakšno gradbeno podjetje, da bi ga zastopal proti Darsu. Uprava Darsa se je zavarovala in me navezala nase. Ko je prišlo do lažnih anonimk, sem se odločil, da ali odstopim ali pa da bomo pogodbo sporazumno razdrli. Zadnje smo tudi storili.«

SDH: Prijave domnevne nepravilno­sti ne komentiram­o

Na vprašanje SDH, ali ta primer poznajo in se z njim ukvarjajo, so nam odgovorili: »Vse prijave, ki se nanašajo na obravnavo prijav domnevnih nepravilno­sti v družbah s kapitalsko naložbo države, SDH obravnava v skladu z internimi postopki in jih podrobneje javno ne komentira niti ne razkriva udeležence­v teh postopkov.«

• SDH domnevne nepravilno­sti obravnava v skladu z internimi postopki.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Ali bo moral Valentin Hajdinjak v četrtek zapustiti družbo ali pa bo ostal v fotelju avtocestne­ga upravljavc­a ter kakšni bodo drugi kadrovski sklepi nadzorniko­v, za zdaj ni znano.
Foto Jože Suhadolnik Ali bo moral Valentin Hajdinjak v četrtek zapustiti družbo ali pa bo ostal v fotelju avtocestne­ga upravljavc­a ter kakšni bodo drugi kadrovski sklepi nadzorniko­v, za zdaj ni znano.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia