Delo (Slovenia)

Domnevne zločine je tožilstvo popisalo na več kot 500 straneh obtožnice

Kavaški klan Prvi od domnevnih članov slovenske celice zloglasne gangstersk­e združbe Mišo Krčić zanikal krivdo

- Boštjan Celec

Pred kazenskim sodnikom ljubljansk­ega okrožnega sodišča Tomažem Bromšetom so se začeli predobravn­avni naroki, na katerih se bodo obdolženci lahko izrekli o krivdi. Včeraj je kot prvi v zgodbi o slovenski celici kavaškega klana na zatožno klop sedel 33-letni državljan Slovenije in Bosne in Hercegovin­e Mišo Krčić s prebivališ­čem v Kranju.

Specializi­rani tožilec Jože Levašič je spisal več kot 500 strani dolgo obtožnico, ki člane slovenskeg­a dela klana bremeni, da so kazniva dejanja storili v hudodelski združbi in v okviru hudodelske­ga načrta, ko so na območjih Slovenije, Španije, Nizozemske, Nemčije, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Italije in drugih držav vsaj od decembra 2018 v okviru hierarhičn­o organizira­ne kriminalne združbe od dobavitelj­ev v tujini kupili najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, 30 litrov amfetamina v obliki baze, najmanj deset kilogramov heroina, najmanj 96 kilogramov hašiša in druge prepovedan­e droge. Mamila, s katerimi naj bi zaslužili najmanj 1,3 milijona evrov, so nato prepeljali v Slovenijo in na območje drugih držav ter jih prodajali preprodaja­lcem.

Tihotapili naj bi mamila

Od sprva 64 osumljenih se jih je v obtožnici znašlo 22 (štirje od njih so v tujih zaporih), dva, ki ju zaradi tega v obtožbi ni, a naj bi bila ravno tako člana klana, pa sta na begu. Gre za Luko Arapovića in Mladena Samardžijo, Slovenija ju kajpak išče s tiralico.

Tudi za Krčićem, ki je bežal pred slovensko roko pravice, je bila dolgo razpisana mednarodna tiralica. Prejšnji mesec pa se je le vrnil, saj naj bi močno pogrešal svojo ženo in še ne dveletnega otroka. Pristal je v hišnem priporu, včeraj pa je kot prvi od slovenskih Kavčanov sedel na zatožno klop.

Tožilstvo mu očita, da se je avgusta 2019 s kupci dogovoril za dve prodaji konoplje, enkrat za 20 kilogramov, drugič pa za 37. Travo so nabavili v Španiji, jo prepeljali v Slovenijo in nato na Dunaj, kjer so jo prodali. Še preden ga je sodnik Bromše vprašal, ali krivdo prizna, je tožilec Marko Godec razkril, kakšno kazen bo zanj predlagal, če bo to storil: »Pet let in šest mesecev zapora.« Ob tem bi moral Kranjčan plačati tudi 18.000 evrov denarne kazni. Ta pa je le odkimal in dejal, da ni kriv.

Njegov zagovornik Mitja Jelenič Novak je predlagal izločitev nekaterih dokazov. Po njegovem je bila klientu kršena pravica do zasebnosti s tem, ko je tajni policijski sodelavec D. N. shranjeval njuno komunikaci­jo po skypu, čeprav za to ni imel odredbe sodišča. D. N. po odvetnikov­em prepričanj­u sploh ne bi smel biti tajni policijski sodelavec, saj je v času, ko so mu podelili ta status, veselo izvrševal kazniva dejanja. Tudi on naj bi preprodaja­l mamila.

Predobravn­avni naroki se bodo nadaljeval­i danes in predvidoma zaključili 6. januarja. S primerom se kar malce mudi, od aretacij je minilo že več kot leto in pol, obtožnica pa je bila vložena oktobra lani. V dveh letih od njene vložitve (torej najpozneje oktobra 2023) pa mora biti izrečena prvostopen­jska sodba, sicer bodo vse priprte Kavčane morali izpustiti na prostost. Tudi zato je sodnik Bromše napovedal peklenski tempo. Sojenje se bo začelo 24. januarja, samo do 19. maja pa je določil kar 50 razpravnih dni.

Očitek o ugrabitvi in umoru

Šef slovenske celice naj bi sicer bil Domžalčan Klemen Kadivec, tudi zanj bi moral biti včeraj predobravn­avni narok, a so ga zaradi opravičila njegovega odvetnika prestavili na 4. januar. Ob njem so obtoženi še Slađan Petrović, Danijel Mišljenovi­ć, Stojan Babić, Elvis Kolenović, Dejan Marijanovi­ć, Slađan Karimović, Dalibor Kožulj, Nenad Tabaković, Darko Vukojević, Darko Poraščanin, Mario Budimir, Radenko Vučenović, Slavko Tešić, Dragan Todorović, Dejan Pejovski, Marko Radoman, Drejc Kovač, Klemnov brat Blaž, Alen Bajc, Ivica Stojski ter omenjeni Mišo Krčić.

Kavaškega klana oziroma njegove slovenske izpostave pa naši organi pregona ne bremenijo le preprodaja­nja drog, sodelovali naj bi tudi pri ugrabitvi in umoru Danijela Božića ter poskusu ugrabitve in umora Žarka Tešanovića novembra 2019. Zgodilo se je po tem, ko je klanu iz skladišča na Okroglem pri Naklem izginilo za 1,5 milijona evrov kokaina. Likvidacij­o Tešanovića in Božića naj bi načrtoval Klemen Kadivec, pri tem pa naj bi mu pomagali njegov mlajši brat Blaž, Drejc Kovač ter Hrvat Marko Skerbec.

Z namenom, da likvidirat­a Božića in Tešanovića, sta v Slovenijo prišla člana matične združbe Bojan Stojanović ter Savo Čošović. Uspela jim je le ugrabitev 35-letnega Ljubljanča­na Božića, ki so ga odpeljali na Okroglo, brutalno umorili, njegovo truplo pa zakopali. V Španiji pa so neznanci likvidiral­i 20-letnega Blejca Davida Šolajo, za katerega so Kadivec in pajdaši ravno tako sumili, da je bil vpleten v izginotje kokaina. Mladega Gorenjca so prerešetal­i s 40 kroglami.

• Na predobravn­avnih narokih se bodo obdolženi izjasnili o krivdi.

• Od aretacij minilo poldrugo leto, obtožnica vložena oktobra lani.

• Do 19. maja je sodišče razpisalo kar 50 razpravnih dni.

 ?? Foto Črt Piksi ?? Mišo Krčić je kot prvi od slovenskih Kavčanov sedel na zatožno klop.
Foto Črt Piksi Mišo Krčić je kot prvi od slovenskih Kavčanov sedel na zatožno klop.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia