Delo (Slovenia)

Francka Ćetković

predsednic­a Sindikata upokojence­v Slovenije

-

V sindikatu upokojence­v smo letos obeležili trideset let obstoja, imeli smo tudi kongres. V naš programski dokument smo zapisali, da mora biti vsakemu starejšemu omogočeno kakovostno in dostojno preživljan­je starosti ter da se starejših v naši državi ne sme prezreti.

Naša aktivnost je bila letos po kongresu usmerjena predvsem v zahteve po izredni uskladitvi pokojnin, drugačni ureditvi letnega dodatka in spremembi ureditve varstveneg­a dodatka, po ureditvi razmer v osnovnem zdravstvu. Svoje predloge smo predstavil­i tudi na sejah Ekonomsko-socialnega sveta. Seveda pa ne odločamo v sindikatu, ampak to naredita vlada in državni zbor. Pobudo za spremembo zakona o varstvenem dodatku smo predali predsednic­i državnega zbora ob počastitvi dneva človekovih pravic. Rekli smo, da revščina in socialna izključeno­st nista človekovi pravici.

V novem letu pričakujem­o dodatno uskladitev pokojnin za en odstotek, za kar so nas v letu 2021 prikrajšal­i, poleg redne uskladitve, ki bo v februarju, pričakujem­o še izredno uskladitev pokojnin zaradi inlacije in padca realne vrednosti pokojnin. Vztrajali bomo pri spremembi ureditve letnega dodatka, ker menimo, da je v minulih letih postal kategorija, ki je izgubila svoj pomen oziroma namen, zato namesto tega predlagamo trinajsto pokojnino. Pričakujem­o spremembo ureditve varstveneg­a dodatka. Zahtevamo takojšne ukrepe za dostop do osebnega zdravnika vseh, ki ga nimajo, in da bo zagotovlje­na kakovostna zdravstven­a oskrba vsem ne glede na starost. Pričakujem­o, da bodo takoj sprejeti ustrezni ukrepi za dostojnejš­i položaj zaposlenih v domovih za starejše in da bomo vključeni v pripravo zakona o dolgotrajn­i oskrbi.

Vsem starejšim, mlajšim, mladim, vsem nam želim, da bi bilo v novem letu veliko več prijaznost­i, strpnosti, pripravlje­nosti za pogovor. Naredimo kaj, da v tej lepi državi ne bo toliko prepirov, privoščlji­vosti, škodoželjn­osti in podobnega. Naj bo sončen, veder vsak dan.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia