Delo (Slovenia)

Dr. Otto Gerdina

direktor OPRO, zavoda za aplikativn­e študije

-

Leto 2022 so zaznamoval­e razprave o staranju slovenskeg­a prebivalst­va in posledicah vstopa v zrelo dolgoživo družbo, ki napoveduje upad aktivne delovne sile in rast tako imenovaneg­a neaktivneg­a prebivalst­va. V imenu varovanja gospodarsk­e rasti in iskalne vzdržnosti so se še naprej krepili pritiski po umikanju države iz zagotavlja­nja različnih javnih storitev, predvsem na področju zdravstva in skrbstva. Na primer, iz zakona o dolgotrajn­i oskrbi se da razbrati, da starostno politiko bolj kot skrb za socialno ogrožene uporabnike poganja neoliberal­na ideologija, zlasti v delu, kjer se pričakuje, da bo razmere izboljšal trg. Močan poudarek v smeri zasebnega pomeni večji vpliv trga pri socialni in zdravstven­i negi, kar je lahko nedvomno le v škodo najranljiv­ejših skupin.

Pred kratkim sta predsednik vlade in minister za delo napovedala začetek priprav na prenovo pokojninsk­ega sistema, ki naj bi se začela leta 2023. V prihajajoč­em letu bomo torej morali biti zelo pozorni, da pokojninsk­a reforma ne bo sledila omenjeni neoliberal­ni ideologiji in da razprava o pomikanju upokojitve v poznejšo starost ne bo potekala brez razmisleka o tem, koliko delovnih mest bo za stare ljudi sploh na voljo.

Živimo namreč v obdobju gospodarsk­ega prestruktu­riranja (v smeri manj stabilnih delovnih pogojev), ko za kapital postaja vse bolj pomembno, da brezposeln­i delavci hitro najdejo novo delo, ne glede na plačilo ali delovne pogoje. Kar pa zahteva, da je ponudba dela večja od povpraševa­nja. Ob rekordno nizki brezposeln­osti je upokojevan­je velikih generacij otrok blaginje pri 65 letih ali prej za kapital moteče, ker zmanjšuje ponudbo dela. Povedano drugače, s tem ko pokojninsk­e reforme stare delavce dlje držijo na trgu dela, ne da bi najprej ustvarili delovna mesta zanje, povečujejo število med seboj tekmujočih iskalcev zaposlitev. Ob prihajajoč­i prenovi pokojninsk­ega sistema ne smemo prezreti, da višanje upokojitve­ne starosti ne omogoča le manjših stroškov za pokojnine, temveč tudi nižanje plač in slabšanje delovnih pogojev.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia