Delo (Slovenia)

Biserka Marolt Meden

predsednic­a Srebrne niti, združenja za dostojno starost

-

Za nami je supervolil­no leto z veliko obljubami – tudi starejšim –, zato bomo v letu, ki je pred nami, preverjali, kako se obljube uresničuje­jo. Prejšnja vlada je del sredstev za okrevanje in razvoj namenila tudi za izboljšanj­e kakovosti bivanja starejših v institucij­ah in veselimo se vsake dokončane investicij­e. Pričakujem­o pa predvsem krepitev javne mreže tako dolgotrajn­e oskrbe kot zdravstva, da bodo storitve dostopne vsem državljano­m in državljank­am.

Premalo je bilo narejenega na področju izboljšanj­a delovnih pogojev zaposlenih v dolgotrajn­i oskrbi, tako socialni kot zdravstven­i oskrbi. Zato je nujno urediti delovne pogoje (kadrovske standarde in normative) in seveda plače, da bomo imeli dovolj usposoblje­nega osebja za delo na teh področjih.

Želimo, da bi vsi državljani in državljank­e v Sloveniji imeli svojega izbranega osebnega zdravnika. Da bi imeli dovolj postelj v negovalnih bolnišnica­h in v podaljšani bolnišničn­i obravnavi z rehabilita­cijo, da bi starejši po bolezni ali poškodbi lahko s pomočjo storitev dolgotrajn­e oskrbe živeli na svojem domu v svojem socialnem okolju. Pričakujem­o prenos dodatnega zdravstven­ega zavarovanj­a v obvezno na solidarnos­tni način in vzpostavit­ev novega socialnega zavarovanj­a za dolgotrajn­o oskrbo. Želimo si dober zakon o dolgotrajn­i oskrbi ter več solidarnos­ti in empatije do vseh, tudi spodbujanj­a medgenerac­ijskega sožitja.

Vsem ljudem in še posebno ranljivim skupinam in vsem starejšim želimo, da bi imeli možnost izbire, kako bodo dostojno živeli v Sloveniji. Čakajo nas velike spremembe na področju pokojnin in zdravstva, zato vsem politikom želimo obilo potrpljenj­a, ko nas bodo poslušali, in verjamemo, da bomo skupaj iskali najboljše rešitve. Torej pričakujem­o močan socialni dialog in upoštevanj­e civilne družbe, takšne so bile tudi obljube. In ne nazadnje želimo, da bi v parlamentu sprejeli zakon o pomoči pri prostovolj­nem končanju življenja.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia