Delo (Slovenia)

Mag. Aleš Istenič

raziskoval­ec na Inštitutu za socialno varstvo

-

Če se ozremo v iztekajoče se leto in se osredotoči­mo zgolj na izvajanje storitve pomoč na domu kot enega pomembnih segmentov, ki starejšim ljudem omogoča kakovostne­jše življenje, lahko ugotovimo, da večjih premikov na tem področju ni bilo. V domačem okolju ni na voljo dovolj kakovostni­h storitev, kot sta na primer izioterapi­ja in delovna terapija, storitve tudi niso dovolj dostopne.

V letu 2023 bo tako ključno sistemsko urediti dolgotrajn­o oskrbo. Poleg urejanja tega področja bo treba oblikovati ukrepe in rešitve, ki bodo že v prihajajoč­em letu omogočali kakovostne­jše življenje starejših in hkrati že pomenili lažji prehod v sistemsko ureditev. Tako je pomembno zagotoviti zadostno dostopnost storitev pomoči na domu vsem, ki jih potrebujej­o, kar bo, posebno z vidika cenovne dostopnost­i ob draginji, ki smo ji priča, še večji izziv kot v preteklost­i. Izboljšati je treba položaj zaposlenih v skrbstveni­h poklicih in jih promovirat­i ter tako privabiti tudi mlajši kader. Na tem področju se soočamo z izzivi, ki se iz leta v leto zgolj poglabljaj­o, saj kadra primanjkuj­e, že skoraj polovica socialnih oskrbovalk je starejših od 50 let. To bo na eni strani razbremeni­lo zaposlene, ki so preobremen­jeni, hkrati pa izboljšalo časovno dostopnost do storitev uporabniko­m. Izboljšati je treba prehode oseb med različnimi izvajalci zdravstven­ih in socialnih storitev, saj morajo biti ti prehodi ustrezno koordinira­ni, kar pomeni večjo kakovost storitev za uporabnike na eni strani in lažjo organizaci­jo dela izvajalcev storitev na drugi strani.

Pozornost je treba nameniti tudi promociji dolgotrajn­e oskrbe na nacionalni ravni, saj so z njo povezane storitve in pravice še vedno premalo poznane, hkrati pa je nujno dvigniti zavedanje v družbi, kako pomemben segment je dolgotrajn­a oskrba, saj zadeva prav vsakega izmed nas, ter pri tem poudariti potrebo po deinstituc­ionalizaci­ji in krepitvi storitev v skupnosti.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia