Delo (Slovenia)

Štefanija L. Zlobec

predsednic­a združenja Spominčica – Alzheimer Slovenija

-

V združenju Spominčica – Alzheimer Slovenija, kjer izvajamo projekt Celovita obravnava demence v lokalnem

okolju, smo zadovoljni z letošnjimi prvimi odzivi na ta pilotni projekt za kakovostno celovito obravnavo oseb z demenco v lokalnem okolju. Šest partnerjev v demografsk­o ogroženih slovenskih občinah – sodelujejo občine Hodoš, Osilnica, Trbovlje, Postojna, Lenart in Murska Sobota – oblikuje demenci prijazna okolja, kar je nadgradnja demenci prijaznih točk. Naš cilj je, da s tem projektom oblikujemo primere dobrih praks, ki jih bo mogoče uporabiti tudi v drugih okoljih. Bistvo projekta je, da se na terenu povežejo vse potrebne službe, s sodelovanj­em pomagajo druga drugi in skupaj delujejo v dobro oseb z demenco in njihovih svojcev. Enako pomembno pa je bilo naše delo na področju ozaveščanj­a o demenci, ki je še vedno bolezen z veliko stigmo.

V letu, ki je pred nami, pričakujem, da bo sprejeta strategija za obvladovan­je demence do leta 2030, ki je zadnji dve leti nimamo. Predlog strategije, ki sta jo podprla tako ministrstv­o za zdravje kot svet za obvladovan­je demence pri predsednik­u države, je bil že v javni obravnavi. Poleg tega, da bomo imeli veljavno strategijo – to je v resnici najpomembn­ejši cilj na področju demence v letu 2023 –, je enako pomemben akcijski načrt, ki je del strategije in inančna podpora ciljem, ki so navedeni v strategiji.

Vsa ta in druga naša prizadevan­ja pa imajo en sam cilj: poskrbeti za osebe z demenco in tudi za ljudi, ki skrbijo zanje. Še naprej ugotavljam­o, da so zaradi te bolezni v številnih družinah zelo velike stiske. Pomembno je tudi, da na demenci prijaznih točkah – teh imamo v Sloveniji več kot 400 – ljudje pridejo do informacij, kaj je demenca, kaj storiti in kam se obrniti po pomoč. Izredno pomembno je, da ljudje v stiskah, ki jih v družine prinaša demenca, niso sami.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia