Delo (Slovenia)

dr. Jože Ramovš

Inštitut Antona Trstenjaka za gerontolog­ijo in medgenerac­ijsko sožitje

-

V letu 2022 je pojemala epidemija covida-19. Tisoči starejših so zaradi nje prej umrli, sproščeno druženje je zamenjal strah pred stiki z ljudmi. Letošnji dodatek je groza vojne v Ukrajini. Strah se zažira v kosti, ne da bi se človek zavedal. Širita se nezaupanje in negotovost, ki usmerjata človeka in skupnost v obrambno nazadovanj­e. Če pa dovolj zrelih posameznik­ov to silno energijo usmeri ustvarjaln­o, postane odskočna deska za novo kakovost skupnosti. Leto 2022 nas zapušča pred tem križiščem. Nas starejše pred zorenjem, kot si je želel pesnik Gradnik: ko odpadem, naj odpadem zrel, ali pred zapiranjem vase, jamranjem in kritiziran­jem. Slovensko skupnost pred križiščem med zavestnim sodelovanj­em in medsebojni­m nasprotova­njem.

V leto 2023 gremo z nekaj dobrimi znaki za kakovostno staranje in sožitje. Krhkost starejših je v epidemiji zdramila socialno odpornost. Zavedeli smo se, da razvoj skupnosti nosi sočutna solidarnos­t. Da slovenski sistem dolgotrajn­e oskrbe zaostaja desetletja za potrebami in razvojem po Evropi. Da zdravniki ne zmorejo delati nekajkrat več kakor pri sosedih. Voščimo si: V letu 2023

naj zori naša odrasla svoboda! Ki dela z zavestjo, da je moj razvoj odvisen od tega, kar naredim za razvoj skupnosti. Ki ve, da je uveljavlja­nje svojih trenutnih želja otroška razvojna stopnja svobode; da skupnost razpada, če odrasli ostanejo na tej stopnji. Za slovensko skupnost je izpit iz svobode in solidarnos­ti uvajanje kakovostne­ga sodobnega sistema dolgotrajn­e oskrbe. Integriran­a in lokalno organizira­na oskrba se kaže po Evropi kot edina rešitev zaostrenih kadrovskih, inančnih in humanih razmer pri oskrbi ljudi, ki ne morejo sami poskrbeti za vsakdanja opravila. Prednostno usmeritev v starosti prijazne občinske skupnosti nam na podlagi dobrih praks priporoča svetovna in evropska skupnost.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia