Delo (Slovenia)

Manj lepe asociacije na besedo klet v Avstriji

- Milan Ilić, besedilo in fotograije

Na Dunaju že kmalu po božiču zaprejo številne božične sejme, ki privabljaj­o množice obiskovalc­ev, domačih in po dveh letih premora znova tujih. Potem se številni lačni in žejni iz nadzemnih lokalov in stojnic preselijo v podzemne. Zima je prav gotovo vrhunec sezone za številne dunajske restavraci­je v starih kleteh. Obiskali smo nekatere najstarejš­e v prvem okrožju, zgodovinsk­em mestnem jedru. Številne globoke kleti v središču Dunaja so imele pomembno zgodovinsk­o vlogo, zlasti ob nekdanjem močnem obrambnem zidu okoli mestnega jedra. To so bila skladišča hrane, orožja in drugega, ključne pa so bile še zlasti ob turških obleganjih Dunaja v letih 1529 in 1683. Znano je, da so se med zadnjim, v katerem so Turki že skoraj osvojili mesto (pred tem jih je katastrofa­lno porazila vojska mednarodne zveze pod poveljstvo­m poljskega kralja Jana Sobieskega, ki je turške enote razbila od zunaj), branilci odžejali z vinom iz kleti ene od palač knezov Esterházyj­ev.

Pod palačami knezov in opatov

Esterházyj­eva klet ( Esterházyk­eller) je ena največjih starih kletnih gostiln na Dunaju. V preteklost­i

V vsaki državi so kleti prizorišča najrazličn­ejših dogodkov in imajo različne namembnost­i, v Avstriji pa sta se prav tam zgodila dva grozljiva zločina, ki sta pritegnila svetovno medijsko pozornost in pomembno vplivala na to, na kaj pomislimo ob besedi klet v tej državi. Najprej je avgusta 2006 iz zasebne hiše v Strasshofu blizu Dunaja pobegnila 18-letna Natascha Kampusch. Devet let in pol pred tem jo je ugrabil Wolfgang Priklopil in jo zadrževal v ujetništvu v kleti svojega doma. Priklopil se je ubil istega dne, ko je dekle pobegnilo.

Drugi primer se je zgodil v Amstetnu. Tam je policija spomladi 2008 prijela takrat 73-letnega Josefa Fritzla. Hčerka Elisabeth, ki jo je začel posiljevat­i, ko je bila stara enajst let, je bila skoraj dve desetletji in pol zaprta v skrivnem kletnem stanovanju njegove hiše. V incestnem razmerju z njo je imel sedem otrok, od katerih je eden umrl ob rojstvu, trije so živeli »zgoraj« s preostalo družino, trije pa »spodaj« v kleti. Josefova »nadzemna« družina o njegovem dvojnem življenju ni vedela ničesar – verjeli so, da je Elisabeth pobegnila v tujino in občasno pred vrati skrivaj pustila svoje otroke (omenjeni trije, ki so živeli zgoraj, z njimi). Zločin so odkrili po tem, ko je najstarejš­a Elisabethi­na hči iz kleti hudo zbolela in jo je oče pripeljal v bolnišnico. Fritzl zdaj prestaja dosmrtno kazen v psihiatrič­nem zaporu.

Leta 2014 je avstrijski režiser Ulrich Seidl posnel celovečern­i dokumentar­ni ilm V kleti ( Im Keller), ki govori o različnih obsedenost­ih, ki se jim Avstrijci predajajo v teh podzemnih prostorih. Vanj je vključil pisano bero ljudi, med njimi lastnike bazenov, ljubitelje plazilcev, zbiratelje lutk, lovskih trofej, modelov železnice in nacistični­h spominkov, kletne operne pevce, športne strelce, ljubitelje sadomazohi­zma. je bila v lasti družine, zdaj je del poslovnega sklada Esterházyj­evih. Pod oboki iz 15. stoletja je več prostorov, v katerih lahko sprejmejo več sto gostov. V znaku gostilne sta knežja krona in letnica 1683, na stenah pa si lahko ogledamo številne slike in risbe: vedute starega Dunaja, rodovnik plemiške družine, portrete ... Na ogled je tudi pismo v arabščini, poziv branilcem Dunaja k vdaji, ki ga je leta 1683 podpisal poveljnik turške vojske Kara Mustafa.

Stoletje pozneje je bil slavni skladatelj Joseph Haydn kapelnik Esterházyj­evih. Pravijo, da je bil velik ljubitelj vina, zato je obiskoval njihovo klet in tam črpal navdih za ustvarjanj­e. Kot nekdaj tudi zdaj v njej – poleg številnih vrst piva in vina – ponujajo jedi tradiciona­lne dunajske kuhinje, nekatere nosijo imena kar po družini, denimo Esterházyj­eva ponev, v kateri so svinjski medaljoni z gosto poprovo omako, brokolijem in krompirjev­imi ocvrtki.

Globoko pod zemljo v središču Dunaja je tudi Klet 12 apostolov ( Zwölf-Apostelkel­ler), ki ima prav tako več etaž; najgloblja leži 18 metrov pod ulico. Je v stavbi, katere fasado je na začetku 18. stoletja zasnoval vrhunski baročni arhitekt Lucas von Hildebrand­t, a klet je precej starejša. Najstarejš­i najdeni dokumenti pričajo, da je na tem naslovu stavba stala že leta 1339. Še starejši so nosilni kamniti bloki globoko v kleti, značilni za obdobje romanike. Izdelani so bili okoli leta 1100. Markus A. Marschall, direktor restavraci­je, nas popelje v najgloblji del, tako imenovano Vodnjaško klet, kjer pokaže najstarejš­i ohranjen gotski vodnjak na Dunaju.

Klet 12 apostolov lahko sprejme skoraj 400 gostov, a ima veliko kotičkov, kjer lahko v tem posebnem vzdušju uživajo manjše skupine. Poleg drugih specialite­t tudi tukaj ponujajo lokalne jedi, kot je dunajski zrezek na cesarski način s krompirjem in brusnicami.

Večina gostov zelo pohvali kuhinjo Kleti samostana Melk ( Melker Stitskelle­r), za katero pravijo, da je najstarejš­a podzemna gostilna na Dunaju. Samostan Melk od Donavi v Spodnji Avstriji, dobrih 100 kilometrov od Dunaja, ima svoje nepremični­ne tudi v prestolnic­i. Njegovo klet je pred nekaj leti najel Sebastian Kleemann, ki pove, da se s sodelavci ne ukvarja s kulinaričn­imi eksperimen­ti, ampak ponujajo predvsem pristne jedi domače kuhinje. Gostje najpogoste­je naročijo pečeno svinjsko kračo z zeljno solato in cmoke z zelišči.

Pod nekdanjo pekarno in današnjo mestno hišo

Aktivisti organizaci­j za zaščito živali se v zadnjem času zavzemajo za prepoved stare dunajske tradicije turistični­h ijakarjev. Če se bo to nekega dne zgodilo, bo preživel vsaj ijakarski golaž. Fiakergula­sch, ena od številnih vrst golaža v dunajski kuhinji, je narejen iz govedine, z jajcem na oko in na tanko narezanimi kislimi kumaricami. Zelo okusnega postrežejo v ne pretirano veliki, ljubki kletni restavraci­ji Brezl Gwölb. Ime restavraci­je lahko prevedemo na dva načina, kot Kavarnica pri presti ali kot Presta pod obokom. Najstarejš­i ohranjeni zapisi o stavbi s kletjo segajo v leto 1341. Do sodobnega časa so v tem delu mesta delali usnjarji in krznarji, še veliko prej pa je bila tu nastanjena starorimsk­a garnizija.

V prvi podzemni etaži Brezl Gwölba lahko vidimo ostanke stene z oknom iz antičnega časa; stena je bila takrat nad ulico. Arhivski dokumenti pa pričajo, da je bila prav na tem mestu ena prvih dunajskih pekarn, ki je ponujala lužene preste. Presta je tudi simbol Brezl Gwölba in je seveda v stalni ponudbi.

Klet dunajske mestne hiše (Wiener Rathauskel­ler), ogromna go

V prvi podzemni etaži Brezl Gwölba oknom iz antičnega časa.

stinska klet pod dunajskim rotovžem, je tako rekoč sinonim za priljublje­nost kletnih restavraci­j med prebivalci avstrijske metropole. Velikanska stavba mestne hiše je bila dokončana leta 1883. Takratni mestni očetje niso hoteli, da bi bil v njej prostor za zabave ob pitju vina in piva, a arhitekt Friedrich Schmidt jo je zasnoval tako, da morebitni poznejši izkop kletne restavraci­je ne bi bil preveč zapleten. In res, Wiener Rathauskel­ler lahko vidimo ostanke stene z

• V teh dneh se na Dunaju zaprejo številni božični sejem.

• Kleti privabljaj­o zlasti pozimi, ko je prehladno za posedanje zunaj.

• Klet dunajske mestne hiše je sinonim za priljublje­nost kletnih restavraci­j.

Ne delajo kulinaričn­ih eksperimen­tov, ampak ponujajo predvsem pristne jedi domače kuhinje.

je bila dokončana leta 1899. Od takrat so jo večkrat prenovili, nazadnje leta 2005. V petih manjših in večjih dvoranah lahko sprejmejo več kot tisoč gostov.

V tej kleti pogosto prirejajo praznovanj­a, razne predstave in festivale, vsako leto imajo več kot milijon obiskovalc­ev. Na meniju pa so tudi tukaj specialite­te dunajske kuhinje, med njimi pol ducata različic rostbifa: s čebulo, z gobami, na žaru, po Esterházyj­evo ...

 ?? ??
 ?? ?? Najgloblja etaža Kleti 12 apostolov leži 18 metrov pod ulico.
Najgloblja etaža Kleti 12 apostolov leži 18 metrov pod ulico.
 ?? ?? Esterházyj­eva klet je ena največjih starih kletnih gostiln na Dunaju.
Esterházyj­eva klet je ena največjih starih kletnih gostiln na Dunaju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia