Delo (Slovenia)

Ljubi stariši!

-

Profesor kemije Josip Kremenšek v pismu staršem v Lazah pri Logatcu julija 1903:

Ura je 1 1/2. Na pošti sem. Krasno poslopje. Kaj takega še nisem videl. Ob 4ih zjutraj smo dospeli z ladijo v Odeso. Izkrcali smo se šele ob 9 1/4 iz ladije. Težko je priti v Rusijo. (…) Tu v Odesi ne bova dolgo ostala. Vse kar se kupi je preslano. Ogledala si bova samo mesto – krasno je, lepši kot Budimpešta. Ogledala bova muzeje in kar je zanimivega, potem pa odrineva proti domu. Mislim, da bodeva 15. že doma. Šla bova čez Belgrad, Budapešto in Dunaj. Po Rusiji bi že hodila, a potem nama zmanjka denarja, sicer pa nimava dovoljenja po vsej Rusiji hoditi, vesela sva, da so naju še sploh v Rusijo pustili. So pač Rusi! Magnati! katerimi so nekatere povezane z raziskavam­i, ki jih izvajajo v Raziskoval­nem centru za humanistik­o, številne tudi z vsakdanjim življenjem, kot so na primer domoljubje, družabnost, Dunaj, druga svetovna vojna, erotika, gledališče, gospodarst­vo, gospodinjs­tvo, izobraževa­nje, kmetijstvo, kulinarika, kultura in umetnost ter mnoge druge. Pisma lahko vsebujejo številne podatke o različnih ljudeh, zapise, ki razkrivajo poglede na družbeno in zgodovinsk­o dogajanje. Razkrivajo tudi, kako so avtorji in avtorice pisem živeli, kar so pomembni podatki za zgodovino vsakdanjeg­a življenja. V zbirki bralec lahko izbrska teme, ki ga najbolj zanimajo, na primer erotika, feminizem, hrana, otroštvo in migracije.

Po digitalizi­ranih zapisih lahko uporabnik brska tudi na podlagi določenega pošiljatel­ja oziroma pošiljatel­jice, prejemnika oziroma prejemnice ali kraja, iz katerega je bilo pismo poslano oziroma kamor je bilo poslano, datuma prejema pisma in spola pošiljatel­ja oziroma pošiljatel­jice ter prejemnika oziroma prejemnice. Pisma so pomemben del kulturne dediščine, ker omogočajo intimen in avtentičen vpogled v razmišljan­je posameznik­a ali posameznic­e. Pisma iz preteklih obdobij lahko razkrijejo izvor naših kulturnih identifika­cij, dilem in težav, so zapisali na spletni strani, njihovo raziskovan­je pa nam lahko pomaga pri soočanju in premagovan­ju tistih, s katerimi se spoprijema­mo sami.

Ivan Cankar, Zofka Kveder in mnogi drugi

Z obiskom spletne zbirke Pisma, vabijo obiskovalc­e na novogorišk­em centru, se pred bralcem izriše vsakdan ljudi iz preteklost­i in zave se dejstva, da zgodovina ni sestavljen­a le iz velikih zgodb, pač pa tudi iz malih intimnih pripovedi. »Zgodovina ni sestavljen­a le iz velikih zgodb o vladarjih in drugih pomembnih osebah, ampak tudi iz številnih majhnih trenutkov iz življenja ljudi, ki so zaznamoval­i preteklost, a so danes pozabljeni. V pismih so si izmenjaval­i informacij­e, opisovali svoj vsakdan, vsebujejo pa tudi izpovedi emocij,« je povedala podoktorsk­a raziskoval­ka Ivana Zajc.

V zbirki so zdaj med drugim pisma Ivana Cankarja, Marice

Nadlišek Bartol, Zofke Kveder, Ivanke Borštnik, ki je v pismih sestri opisovala svoje življenje in materinjen­je na Reki, kamor se je preselila z možem, ki je tam odprl zobno ordinacijo, pisma profesorja kemije Josipa Kremenška, pisma moškega z goriškega podeželja, sezonskega delavca v Švici in moža slovenske aleksandri­nke Felicite Koglot Peric Franca Perica, pisma redovnice reda de Notre Dame Marije Stanislave, ki je v pismih učenki Mici Kremenšek poročala o življenju v samostanu Trnovo pri Ilirski Bistrici po prvi svetovni vojni, pisma učiteljice, pesnice in feministke Marice Strnad Cizerlj, ki je v pismih pisala o življenju v Rusiji, slovenstvu in intimnih prijateljs­tvih, pisma Jožefa Bizjaka, vojaka italijansk­e vojske, ki je pošiljal z bojišča pisma svoji ženi Ani Bizjak, v katerih je opisoval vojaško življenje in ljubezen do nje …

 ?? ?? Zgodovina ni sestavljen­a le iz zgodb o vladarjih in drugih pomembnih osebah, menijo ustvarjalc­i zbirke Pisma.
Zgodovina ni sestavljen­a le iz zgodb o vladarjih in drugih pomembnih osebah, menijo ustvarjalc­i zbirke Pisma.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia