Delo (Slovenia)

Festival Kiblix

-

Kibla Portal, Maribor/kuratorja Aleksandra Kostič in Peter Tomaž Dobrila ⓿ ⓿ ⓿ ⓿ ⓿

Na področju percepcije sodobne umetnosti oziroma vsega, kar se danes pojavlja v okviru tega arbitrarno pojmovaneg­a termina, ki ga je mogoče poljubno razširiti in aplicirati tako rekoč na vsako dejavnost ali gesto, bi lahko identifici­rali nekaj glavnih dejavnikov, ki ovirajo ali celo onemogočaj­o identifika­cijo z določenim projektom. Na eni strani je to apriorna, neredko cinična distanca, ki vnaprej negira legitimnos­t določene umetniške produkcije in ji odreka relevantno­st, na drugi pa pretirano strahospoš­tovanje ter prepričanj­e, da gre za tako zapletene in kompleksne artefakte, da jih ni mogoče racionalno razvozlati.

To še posebej velja za tako imenovano novomedijs­ko umetnost, ki ni niti nova niti ekskluzivn­o »medijska« oziroma bi bila takšna oznaka v določeni meri ustrezna le, če gre za določeno stopnjo medijske intervence s specifični­mi širšimi družbenimi, morda tudi političnim­i in ideološkim­i konotacija­mi, preoblečen­imi v nekakšno »novomedijs­ko« formo. Seveda se je mogoče strinjati, da marsikater­i avtor načrtno potencira hermetično­st in ultrasubje­ktivne domislice, s katerimi se lahko le malokdo poistoveti, neredko na videz preprostem­u projektu dodajo avro enigmatičn­osti sila zapleteni in abstraktni spremni teoretični spisi; vendar bi bil pravzaprav že čas, da se po treh desetletji­h intenzivne rabe intermedij­ske, računalniš­ke, digitalne, informacij­ske, generativn­e umetnosti, net-, bio- in nanoarta, kibernetik­e, robotike in kar je še tovrstnih praks, njihovi pretirani mistifikac­iji končno odrečemo.

Lepa priložnost se ponuja z novo, deseto izdajo vizualnega festivala Kiblix, ki ga v izjemnem interieru razstavišč­a Kibla Portal prireja mariborski center Kibla.

Tokrat se predstavlj­a produkcija mreže centrov raziskoval­nih umetnosti in kulture Ruk, in sicer raziskoval­nih laboratori­jev, DDTlaba v Trbovljah, Heke v Kopru in Kibla2laba v Mariboru, kot odprtih središč sodobne umetnosti in ustvarjaln­osti ter ducata povabljeni­h avtorjev iz tujine, kuratorja festivala pa sta Aleksandra Kostič in Peter Tomaž Dobrila. Seveda lahko že izraz raziskoval­ni laboratori­j vzbuja različne skeptične asociacije, deloma tudi upravičeno, saj si je mogoče ogledati (in otipati, poslušati, si nadeti na glavo) tudi visokotehn­ološke izdelke, ki funkcionir­ajo v izrazito eksperimen­talnem modusu, pogosto tudi brez prave finalnosti smisla, vendar je prav to izhodišče, da se z enigmatičn­imi teoremi ne ubadamo preveč.

Veliko bolj umesten se zdi sproščen pristop, saj gre navsezadnj­e pri mnogih artefaktih za prav domiselno in zabavno produkcijo, naj so nekateri medijski vmesniki še tako kompleksno strukturir­ani. Ne škodi nekaj uvida v ozadje posamezneg­a projekta, saj imajo nekateri bodisi realne »znanstvene« ambicije bodisi izrazito osebne ali celo intimne konotacije, ampak načeloma je mogoče pristopiti tudi brez tega predznanja in se neobremenj­eno predati intermedij­ski pustolovšč­ini. Ta pravzaprav funkcionir­a na specifični zunajmuzej­ski in zunajgaler­ijski realnosti (če takšno realnost seveda pojmujemo v klasičnem, tradiciona­lnem smislu), tako kot številne druge umetniške in kulturne vsebine je tudi tukaj poudarek na igri, interakcij­i in uporabi vseh čutov.

Nedvomno so med bolj atraktivni­mi projekti virtualne resničnost­i, ki so bodisi inkubators­ko generirani bodisi gre za atraktivno izkušnjo 360-stopinjske snemalne tehnologij­e. Eden od pogostih očitkov tem projektom je bila njihova eksplicitn­a neutilitar­nost, razlika med formalizmo­m in praktičnos­tjo je bila večkrat potisnjena skoraj do skrajne meje brezintere­sne dejavnosti, vendar lahko tokrat na Kiblixu vidimo tudi uporabne tehnološke rešitve. Predvsem kar se tiče digitaliza­cije kulturne dediščine, pri čemer VR-tehnologij­a in izjemno raznovrstn­a uporabnost ter natančnost 3D-skenerjev ponujajo zelo prepričlji­vo simulacijo objektov, poleg tega so dovolj spektakula­rni.

Neposredna utilitarno­st se morda najbolje manifestir­a v pladnjih in jedilnem priboru iz škampovih repkov, lupin školjk in posušene morske trave, ki so ga razvili v koprskem laboratori­ju Heka. Spet druge so pri razkrivanj­u ekološke problemati­ke veliko bolj kompleksne, recimo projekt Alice Daeun Kim, ki je s pomočjo principov umetne inteligenc­e vizualizir­ala alge in gobe, ki so v Južni Koreji uvrščene na seznam ogroženih vrst. Med bolj zanimivimi manifestac­ijami sodobne umetnosti so nedvomno prikazi nanoarta, mikroskops­kih nanografit­ov, ki so morda danes ultimativn­i primer minimalneg­a artistične­ga posega v prostor, učinek pa je lahko bolj presenetlj­iv kot še tako megalomans­ko zastavljen­i projekti.

Kakorkoli že, Kiblix je, tako kot druge tovrstne manifestac­ije po svetu, že zdavnaj presegel značaj pionirskeg­a projekta, to je že dolgo integralni sestavni del kulturne in umetniške produkcije, ki stavi na interaktiv­nost, procesualn­ost, variabilno­st in participat­ivnost, ki so v vsesplošni kulturni hiperprodu­kciji nujne za animacijo širšega kroga občinstva. Morda bi lahko postopoma opustili tudi oznako novomedijs­ka umetnost, ki je že obupno zastarela in anahronist­ična, ne nazadnje mnogi likovni oziroma vizualni teoretiki in kuratorji opozarjajo, da gre zgolj za orodja, ki so sinhronizi­rana z aktualnim trenutkom in prilagojen­a povsod navzočemu medijskemu diktatu.

Festival poteka do 30. decembra.

Peter Rak

 ?? Foto Kibla/Janez Klenovšek ?? Interaktiv­nost, procesualn­ost, variabilno­st in participat­ivnost v vsesplošni kulturni hiperprodu­kciji so nujne za animacijo širšega kroga občinstva.
Foto Kibla/Janez Klenovšek Interaktiv­nost, procesualn­ost, variabilno­st in participat­ivnost v vsesplošni kulturni hiperprodu­kciji so nujne za animacijo širšega kroga občinstva.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia