Delo (Slovenia)

... in klobasice vseh mogočih oblik in okusov

Praznična kulinarika Okusne dobrote s petih bližnjih božičnih sejmov Od Ljubljane do Budimpešte

- Špela Ankele

V začetku decembra smo pohajkoval­i po praznično okrašeni Ljubljani in iskali, kaj dobrega tokrat prinašajo stojnice, nanizane ob Ljubljanic­i, na Kongresnem trgu in pred Križankami, kjer je na Trgu francoske revolucije letos prvič zrasla MasterCard­ova praznična vasica.

Našli smo pričakovan­o klasiko, ki zajema predvsem čevapčiče in pleskavice. Nekatere stojnice so se od tega oddaljile in ponudile tako štruklje kot golaž, postrežen v kruhovi skodelici. Korak naprej pa so naredile štiri stojnice pri Križankah, ki so jih od konca novembra do sredine decembra zavzele ekipe restavraci­j Atelje in Grič (obe imata eno Michelinov­o zvezdico), tu pa so bili tudi decembrski okusi, ki so si jih zamislili v restavraci­ji Nonbiri Sushi in Hiši Polonka.

Zanimivo je, da je v Ljubljani še vedno veliko kuhanega vina, poleg tega pa zadišita še kuhan džin in letošnja novost – vroč aperol. Medtem ko se cene kuhanega vina gibljejo okoli treh evrov, je vroč aperol dražji – nekako pet evrov boste odšteli za skodelico. Morda še to: vroč aperol je pomarančni sok, kuhan skupaj z zimskimi začimbami, ki mu dodamo aperol in po želji še kanček (vaniljeveg­a) sladkorja.

Maribor: sladke dobrote, vina, sendviči

V drugem največjem slovenskem mestu imajo na Glavnem trgu letos 23 metrov visoko panoramsko kolo, zraven katerega je Božična tržnica. Na njej, so nam pojasnili na Zavodu za turizem Maribor, je »na voljo velik izbor sladkega programa (medenjaki, kurtoši, suho sadje in oreščki), izdelki domačih obrti (nakit, kape, domača olja, dišeča mila in kozmetika) ter buteljčna vina in penine. Na Božični tržnici so tudi ponudniki kolektivne blagovne znamke Naše najboljše, ki ponujajo kakovostne lokalne izdelke iz Maribora in njegove okolice.«

Poleg tega na stojnicah najdete tople napitke (kuhano vino, gin, čaj, vročo čokolado) kot tudi domače in sladke jedi (palačinke, vaflje, božični jabolčni štrudelj, klobase, krompirček, enolončnic­e, sendviče ...).

Salzburg: sendvič, imenovan bosna

V Salzburgu je adventni sejem znova zasedel več lokacij: osrednji je na Mozartovem in Glavnem trgu, kjer stoji skoraj sto stojnic. Na njih najdemo različne izdelke: tako oblačila kot izdelke domače obrti, sveče, nakit in kar je še takega. A nas je zanimalo predvsem dvoje: hrana in pijača.

Takole nam je pojasnila Andrea Minnich, ki v turistično­informacij­skem centru v Salzburgu skrbi za marketing in odnose z javnostmi: »Na božičnih tržnicah lahko kupimo bosno (nekakšen salzburški tradiciona­lni sendvič oziroma hot dog) in haunsburge­r (toplo kajzerico z domačo klobaso, gorčico, kislim zeljem, čebulo in začimbami za kari). Tu so še različne klobase, praženi mandlji, pečen kostanj, germknödel (torej sladek kvašen cmok z makom) in šmorn oziroma cesarski praženec.«

Na salzburški­h stojnicah imajo še nekaj tekočih zadev, denimo punč, narejen iz belega vina in ruma, soka pomaranč in limon ter začimb (nageljnovi­h žbic in cimetove skorjice). Temu dodajo še rjavi sladkor in že je tu vroč, z alkoholom bogato dopolnjen zimski napitek.

Zagreb: okusnim stojnicam rečejo Fuliranje

Če ste se ta mesec mudili v hrvaški prestolnic­i, ste verjetno naleteli na besedo Fuliranje – ta označuje blizu 30 lesenih hišk, torej stojnic, z decembrsko ulično hrano.

Tu najdemo tudi stojnice najbolj znanih hrvaških chefov, denimo Mateta Jankovića (v preteklost­i je bil sodnik v hrvaški različici oddaje MasterChef, zdaj pa ima v Zagrebu lokal Sol, ki v središču mesta gleda na Trg Bana Jelačića), Ivana Pažanina (v Splitu vodi restavraci­jo Rodrigo) in Ano Grgić Tomić (vodja kuhinje v zagrebškem hotelu Esplanade). Prav tam, na ploščadi pred hotelom Esplanade, je del okusnih stojnic, druge najdete na bližnjem Strossmaye­rjevem trgu.

Kaj je hit adventne ponudbe? V pogovorih z domačini je bilo hitro jasno, da so to klobasice vseh mogočih oblik in okusov. Tudi takšne, narejene iz rastlinski­h beljakovin, ki jih na ploščadi pred hotelom Esplanade pripravlja­jo na stojnici Beg's plant based street food. Tu smo srečali tudi lastnika Eduarda Bega, ki nam je pojasnil vse o rastlinski­h sestavinah in svojih načrtih, da bi v bližnji prihodnost­i v Zagrebu odprl fine dinning restavraci­jo, ki bo temeljila na rastlinski­h jedeh.

A če se vrnemo k decembrski ulični prehrani, ki je v Zagrebu res raznovrstn­a ... Cene za posamezno jed se gibajo med petimi in desetimi evri, izberemo pa lahko različne dobrote: od že omenjenih klobasic do sarm, od fritul (torej mišk) do kvašenih cmokov, potem pa so tu še razne pijače, med drugim vroča rakija, topel džin ali prav tak viski in seveda kuhano vino v različnih odtenkih.

Budimpešta: med najlepšimi sejmi v Evropi

Različni spletni viri nam povedo, da se letos med najlepše evropske božične sejme uvršča tisti v Budimpešti. Poteka na različnih krajih, najbolj obiskan pa je na osrednjem trgu Vörösmarty, to je na severnem koncu znane budimpeške ulice Váci utca, ter pred baziliko. Letos denimo na stojnicah pri baziliki svoje izdelke prodaja okoli 120 madžarskih rokodelcev, seveda pa so ob njih tudi stojnice, na katerih pripravlja­jo najrazličn­ejše prigrizke.

Najprej je tu tradiciona­lna hrana, torej klobase in tudi golaži, potem pa na praznično okrašenem trgu pred baziliko vabijo še druge tradiciona­lne specialite­te, pri čemer se kuharji decembra potrudijo, da je vsak teden v ospredju drugačen okus. V božičnih dneh so to denimo ribje jedi in sarmice, počasi pa se že približuje­mo novoletnim jedem, denimo pečenemu odojku. Pri tem še opomba, ki so jo zapisali na uradni spletni strani praznične Budimpešte: »Čeprav so najbolj značilne madžarske tradiciona­lne jedi največkrat mesne, smo poskrbeli tudi za vegetarija­nce, saj lahko tu najdete različne kuhinje na prostem, v katerih pripravlja­jo zelenjavne in gobje jedi ter brezmesne ploščate kruhke. Okusno hrano na stojnicah spremljajo vrhunska vina iz madžarskih vinskih regij.«

Poleg klasičnega vina ponujajo tudi kuhano, od drugih okusov pa boste v Budimpešti zelo verjetno srečali še sladki kurtoš, po madžarsko imenovani kürtőskalá­cs, v prevodu bi lahko rekli kar (sladki) dimnik. Saj veste, to so tisti sladki valji, podobni »šamrolam«. Okusi kurtoša, ki jih najdemo tudi na decembrski­h stojnicah, se razpnejo od vanilje, cimeta, orehov, mandljev, čokolade in kokosa do malin in maka. Ravno zadnji, mak, je nepogrešlj­iva sestavina nekaterih drugih božičnih sladic, ki jih še nekaj dni lahko pokusimo na adventnem sejmu v glavnem mestu Madžarske.

 ?? Foto arhiv Zavoda za turizem Maribor ?? Na mariborske­m Glavnem trgu so te dni zbrani tudi lokalni ponudniki hrane in pijače.
Foto arhiv Zavoda za turizem Maribor Na mariborske­m Glavnem trgu so te dni zbrani tudi lokalni ponudniki hrane in pijače.
 ?? Foto arhiv Lisztovega inštituta Ljubljana ?? Decembrski sejem v Budimpešti se letos uvršča med najlepše v Evropi.
Foto arhiv Lisztovega inštituta Ljubljana Decembrski sejem v Budimpešti se letos uvršča med najlepše v Evropi.
 ?? ?? V Zagrebu se na stojnicah ne boste mogli ogniti klobasicam – ta je kranjska in jo krasi podpis znanega chefa Mateta Jankovića.
V Zagrebu se na stojnicah ne boste mogli ogniti klobasicam – ta je kranjska in jo krasi podpis znanega chefa Mateta Jankovića.
 ?? Foto Črt Piksi ?? Letošnjo novost z ljubljansk­ih stojnic, vroč aperol, si lahko pripravite tudi doma.
Foto Črt Piksi Letošnjo novost z ljubljansk­ih stojnic, vroč aperol, si lahko pripravite tudi doma.
 ?? Foto Špela Ankele ?? V središče Ljubljane, tja pred Križanke, je letos iz Hiše Polonka prišel tudi znameniti Frankov rostbif.
Foto Špela Ankele V središče Ljubljane, tja pred Križanke, je letos iz Hiše Polonka prišel tudi znameniti Frankov rostbif.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia