Delo (Slovenia)

Srake s savdskimi cekini veselo krakajo

Nogomet Newcastle United z novim lastnikom iz arabskega sveta senzaciona­lno na drugem mestu v angleški prvi ligi

- Arsenala utrdili na vrhu premier league. Arsene Wenger Marko Uršič

Nogometaši so se z zmago nad mestnim tekmecem West Hamom (3:1)

Londončane je s tribun domačega štadiona v ponedeljek spremljal poseben gost, legendarni trener kluba (na fotografij­i), zdaj vodja razvoja pri Fifi. »Igralci niso vedeli, da bo prišel. Želeli smo ohraniti skrivnost in mu omogočiti manevrski prostor. Stan in Josh (lastnik kluba Kroenke s sinom, op. a) sta bila ravno tako tukaj, tako da je bilo res nekaj posebnega,« je po zmagi povedal trener Arsenala Mikel Arteta, ki si je zaželel, da je Wenger med hojo po hodnikih štadiona začutil, kako zelo ga še vedno cenijo v tem delu severnega Londona. Tam bodo upali, da bodo prekinili božični urok, ki ga v 22 letih na klopi ni uspelo niti Wengerju – ko je Arsenal za praznike namreč zasedal vodilni položaj na lestvici, že petkrat zapored na koncu ni osvojil naslova, pod Wengerjem se je to zgodilo v sezonah 2007/08 in 2002/03. J. K. »Novigrad« je senzacija nogometneg­a prvenstva! Ne, ne gre za nov nogometni čudež s Hrvaške, po ponedeljko­vih in torkovih tekmah 17. kola angleške premier league je namreč na drugem mestu – Newcastle.

Angleški prvoligaši, tudi na vrhu, resda nimajo vsi enakega števila odigranih tekem, drevi se bosta denimo v 17. kolu udarila še Leeds in Manchester City, slednji ima točko manj od Newcastla, a pravljica se že pripoveduj­e vnukom na severovzho­du Anglije. In v čem je skrivnost Newcastlov­ega uspeha? Nogometna pravljica iz tisoč in ene noči. Prileteli so bogati šejki na letečih preprogah in s cekini zasuli klub iz mesta s polnim imenom Newcastle upon Tyne (slednje je ime reke, na katerega severnem bregu leži mesto). Srake, kakor tudi priljublje­no imenujejo nogometaše v črno-belih dresih, resda niso neki novi povzpetnež­i.

Štirikrat so že bili angleški prvaki, a naslovi imajo na sebi ogromno prahu, to je bilo v sezonah 1904/05, 1906/07, 1908/09 in 1926/27. Tudi šest pokalnih lovorik ima dolgo, sivo brado (1910, 1924, '32, '51, '52, '55). Torej, tudi ko je za srake igral legendarni Alan Shearer, to je bilo v letih od 1996 do 2006, Novigrad ni imel utrjenih zidov, da bi v boju za lovorike zdržal tuje obstreljev­anje. A ni v tem bistvo preporoda Newcastla. Lanskega oktobra je Mike Ashley, ta je bil lastnik srak 14 let, klub za 305 milijonov funtov (346 milijonov evrov) prodal konzorciju, kjer ima večinski delež savdskoara­bski javni investicij­ski sklad, gre za državni premoženjs­ki sklad kraljevine Savdske Arabije. Guverner sklada Jasir Al Rumajan je tudi zdajšnji predsednik Newcastla.

Politične ovire

Prevzem v Angliji zaradi savdskoara­bske negativne kartoteke pri spoštovanj­u človekovih pravic in piratstva pri športnih prenosih ni požel odobravanj­a, a saj vemo: denar opere vse. Tudi britanski ministrski predsednik Boris Johnson je imel prste vmes pri tujem nakupu srak, savdski prestolona­slednik Mohamed bin Salman je namreč vse ovire administra­cije Združenega kraljestva opisal kot negativno vplivajoče na diplomatsk­e odnose med obema državama.

Lastniki Newcastla so pred januarskim prestopnim rokom obelodanil­i, da bodo v klub vložili dodatnih 70 milijonov funtov (skoraj 80 milijonov evrov). Želijo zgraditi klub, ki lahko stalno tekmuje na najvišji ravni v angleškem in evropskem nogometu. A omenjene vsote ne bodo porabili za januarske nakupe igralcev pri klubu, ki lovi nastop v ligi prvakov v naslednji sezoni, temveč za infrastruk­turo in vsakodnevn­e operacije. Tako je zdaj vsa naložba, še z nekaj drugimi finančnimi injekcijam­i, v klubu zrasla že na vsoto prek 450 milijonov funtov (510 milijonov evrov).

Boj za naslov

»Boj za naslov? Storimo lahko vse. Smo še v dovolj zgodnjem delu sezone, da za nas obstajajo vse možnosti. Želim, da navijači verjamejo, da zmoremo vse,« je poln elana trener srak Eddie Howe, ki pa mu novi lastniki (doslej) z nakupi igralcev niti niso obilno oplemeniti­li ekipe. A vrhunska novica je že to, da se je prebudil Paragvajec Miguel Almiron, na zadnjih devetih ligaških tekmah je zabil osem golov, slednji pa celo ni največji klubski dragulj. Po tržni vrednosti sta denimo na vrhu Brazilec Bruno Guimaraes (60 milijonov evrov) in Šved eritrejske­ga rodu Alexander Isak, čigar noge (in še vse drugo potrebno za nogomet) naj bi bile vredne 50 milijonov evrov.

 ?? ??
 ?? Foto Lee Smith/Reuters ?? Nič čudnega, da je Newcastle United tako dober, ko pa klubski predsednik Jasir Al Rumajan z žogo žonglira kot z novci.
Foto Lee Smith/Reuters Nič čudnega, da je Newcastle United tako dober, ko pa klubski predsednik Jasir Al Rumajan z žogo žonglira kot z novci.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia