Delo (Slovenia)

Žalosten zaradi poraza, vesel, ker je zmagal Goran

Patrick Rafter Upokojeni avstralski teniški as danes slavi 50. rojstni dan – Nepozaben dvoboj z Goranom Ivanišević­em

- Jan Krstovski

Na prelomu tisočletja, ki sta ga najbolj zaznamoval­a Američana Pete Sampras in Andre Agassi, so lahko ljubitelji tenisa stiskali pesti tudi za nepričakov­anega junaka. Avstralec Patrick Rafter je s svojo napadalno igro na mreži prepričal marsikater­ega navijača, toda na vrhuncu kariere ga je ustavila poškodba.

Po julijskem okroglem jubileju kontroverz­ne Margaret Court, največje avstralske teniške igralke vseh časov, bodo v deželi tam spodaj leto 2022 sklenili s še enim jubilejem. Prav danes namreč 50. rojstni dan praznuje Patrick Rafter, prvi Avstralec v odprti eri, ki je osvojil dva zaporedna naslova v New Yorku (leta 1997 in 1998). Toda Rater, ki je med letoma 2000 in 2001 dvakrat nastopil v inalu Wimbledona, je zaradi težav z ramo končal kariero že z 29 leti po osvojenih 11 posamičnih naslovih, 10-krat je bil najboljši še v dvojicah.

Rodil se je v rudarskem mestu Mount Isa na severovzho­du države, sredi avstralske divjine, kot sedmi od devetih otrok. »Nikoli mi niso napovedova­li velike kariere. Nisem pričakoval, da bo tenis postal moje življenje,« se je v enem redkih intervjuje­v za domače medije pred leti spominjal Rater, ki zdaj živi umirjeno družinsko življenje v obalnem Byron Bayu, kjer mu družbo dela tudi ilmski igralec Chris Hemsworth, zvezdnik ilmov Star Trek in hor.

In podobno kot bog groma s svojim kladivom je Rater v svojih najboljših časih udrihal po žogici z loparjem, napad pa je bil zanj najboljša obramba. Leto 1997 predstavlj­a prelomnico v njegovi karieri, saj je po porazu v polinalu OP Francije osvojil OP ZDA, na poti do velikega inala, v katerem je s 6:3, 6:2, 4:6 in 7:5 ugnal Britanca Grega Rusedskega, pa sta padla tudi ameriška asa Agassi in Michael Chang.

Goran bi ponorel

Na opazke Johna McEnroeja, da bo za večno ostal »one slam wonder«,

Po maratonske­m polinalu Wimbledona 2000, ugnal je Agassija, je moral kljub zmagi v uvodnem nizu priznati premoč Samprasu, zgodba zase pa je inale 2001 proti Hrvatu Goranu Ivanišević­u. Še en maratonski obračun, tedaj s posebnim povabljenc­em iz Splita, ki je igral že v svojem četrtem wimbledons­kem inalu, so organizato­rji zaradi dežja preložili na ponedeljek. V povsem nogometnem vzdušju je Ivanišević vendarle spisal zgodovino in slavil epsko zmago s 6:3, 3:6, 6:3, 2:6 in 9:7.

»Bila je usoda. Če bi izgubil še četrti inale, bi bil Goran zrel za norišnico, odgovoren pa bi bil jaz! Seveda bi si želel zmage, a če je že moral zmagati kdo drug, sem najbolj privoščil njemu,« je nedavno izjavil Rater, ki je v Umagu pred tremi leti z Ivanišević­em tudi odigral ekshibicij­ski obračun in izgubil v dveh nizih.

 ?? Foto Ian Waldie/Reuters ?? Goran Ivanišević in Patrick Rater (desno) zapuščata wimbledons­ko zelenico po nepozabnem inalu leta 2001.
Foto Ian Waldie/Reuters Goran Ivanišević in Patrick Rater (desno) zapuščata wimbledons­ko zelenico po nepozabnem inalu leta 2001.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia