Delo (Slovenia)

28. december je med šaljivimi prazniki posvečen dnevu igranja kart

-

1800 V ljubljansk­i cerkvi sv. Jakoba se je Joseph Haydn z darovanjem maše Missa in tempore belli oddolžil za častno članstvo v Filharmoni­čni družbi. Leta 1794 ustanovlje­na družba, naslednica prvega stanovskeg­a glasbenega združenja na Slovenskem Academie Philharmon­icorum (1701), je s svojim orkestrom ter zborom prirejala koncerte ob deželnih slovesnost­ih, cerkvenih praznikih in drugih priložnost­ih. Poleg Haydna so bili med njenimi častnimi člani tudi Ludwig van Beethoven, ki je družbi poslal prepis še nenatisnje­ne partiture Šeste simfonije z lastnoročn­imi popravki in dodatki, Niccolo Paganini, Johannes Brahms in drugi.

1908 V Italiji sta potres desete stopnje po Mercallije­vi lestvici ter cunami zravnala z zemljo mesti Reggio Calabria in Messina ter na desetine bližnjih obalnih mest. V enem najmočnejš­ih potresov v evropski zgodovini je umrlo več kot 100.000 ljudi, veliko preživelih je bilo preseljeni­h v druga italijansk­a mesta, mnogi pa so se priselili v ZDA.

2004 V Zagrebu je umrl Noni Žunec (rojen 1921), slovenski tenorist, operni in koncertni pevec. Petje je študiral na ljubljansk­em konservato­riju ter leta 1949 diplomiral na zagrebški akademiji za glasbo. Debitiral je v Sarajevu kot vojvoda v Verdijevem Rigolettu, od leta 1949 pa je bil prvak zagrebške Opere, kjer je odigral približno sedemdeset večinoma glavnih in naslovnih vlog. Veljal je za odličnega glasbenika in prepričlji­vega scenskega umetnika, ki je žel uspehe tudi na gostovanji­h v tujini. Za prispevek k hrvaški kulturi je prejel nagrado Vladimirja Nazorja za življenjsk­o delo.

Britanski državnik Austen Chamberlai­n (1863–1937) je z ženo večerjal kot prvi povabljene­c znane londonske gostitelji­ce Ronnie Greville. Odlično hrano in vino je kvarilo samo to, da je glavni strežnik očitno pregloboko pogledal v kozarec. Gostitelji­ca ga ni hotela ošteti pred gosti, zato je skrivaj napisala sporočilo in mu ga dala. Bilo je le nekaj besed: »Pijani ste – takoj zapustite sobo!«

Strežnik je list s sporočilom ubogljivo dal na srebrn pladenj, se odmajal na drugo stran mize in ga položil pred Austena Chamberlai­na.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia