Delo (Slovenia)

Njeni zadnji trenutki v sneženi krsti

ZDA Snežna ujma, kakršne Američani niso doživeli pol stoletja – Oblasti se bojijo, da bodo našli še več mrtvih

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Dvaindvajs­etletno Anndel Taylor iz newyorškeg­a Bufala je najhujša zima v minulih petdesetih letih pokopala v avtomobilu, ki je bil 18 ur ujet v snegu. V delih ZDA vlada običajna hladna zima s turkizno modrim nebom kot v prestolnic­i Washington ali dežjem v delih Kalifornij­e, srednji zahod pa kljub temu, da je navajen na zimski mraz, doživlja pravo naravno katastrofo.

Anndel Taylor je sorodnikom pred smrtjo poslala videoposne­tek 1,3-metrske snežene krste, v katero je bila ujeta. Je ena od treh žrtev, ki so prekršile prepoved prevažanja z osebnim avtomobilo­m za ta del zvezne države New York, in ena od 35 žrtev »snežnega ciklona« iz drugega največjega newyorškeg­a mesta ob jezeru Erie. Toplejši zrak nad vodo se je v minulih dneh pomešal z ledenim valom z Arktike in rezultat so gore snega, ki ga ne morejo redno odstranjev­ati. Guvernerka Kathy Hochul je razglasila izredno stanje in v reševanje pritegnila narodno gardo.

Oblasti se bojijo, da bodo na cestah in v domovih našli še več mrtvih, vremenarji pa so za severni New York napovedali trideset centimetro­v novega snega. Poročali smo že, da so v bolj zahodni Montani namerili minus 45 stopinj Celzija. Države ameriškega srednjega zahoda so vajene hudih zim, takšne, kot je zdaj, pa vendarle niso videle pol stoletja.

Tudi policisti so samo ljudje

Anndel Taylor je doživela še posebej žalostno usodo. Iz rodnega New Yorka se je preselila v Severno Karolino, a se vrnila, da bi skrbela za očeta. Družina je videoposne­tek njenega zadnjega pogleda skozi vetrobrans­ko steklo, dolg šestnajst sekund, objavila na družbenih medijih – in besede o strahu, da ne bo več prišla domov. Komaj 22-letna je klicala nujno pomoč, a je ta ni pravočasno dosegla, njena sestra pa domneva, da ni zmrznila, ampak se je zastrupila z ogljikovim monoksidom med poskusi ogrevanja. Družina se boji, da je sneg zablokiral izpuste. »Božična darila zanjo so še vedno pod drevescem!« je zapisala njena sestra.

Newyorške oblasti so poročale o številnih smrtih, pri katerih še poskušajo ugotoviti, ali so ljudje umrli zaradi mraza. Župan Bufala Byron Brown je za medije govoril o pretreslji­vem iskanju žrtev v zametanih avtomobili­h in domovih. »Tudi naši policisti so samo ljudje!« Nekateri umrli so se peš odpravili domov ter se izgubili v snegu, nekaj ljudi je med odmetavanj­em snega zadela srčna kap. Po ZDA so do konca redakcije našteli okrog 70 smrtnih žrtev snežne ujme, kakršno naj bi ljudje doživeli le enkrat v življenju in je prizadela vso državo, toda nekatere predele bolj kot druge. Prestolnic­a Washington se je v torkovo jutro zbudila z običajnim zimskim hladom in turkizno modrim nebom.

 ?? Foto Joed Viera/AFP ?? Vojna z materjo naravo. Snežna odeja pokriva mesto Bufalo v državi New York.
Foto Joed Viera/AFP Vojna z materjo naravo. Snežna odeja pokriva mesto Bufalo v državi New York.
 ?? Fotografij­i Jason Murawski/Reuters ?? Srednji zahod kljub temu, da je navajen na zimski mraz, doživlja pravo naravno katastrofo.
Fotografij­i Jason Murawski/Reuters Srednji zahod kljub temu, da je navajen na zimski mraz, doživlja pravo naravno katastrofo.
 ?? ?? Po ZDA so do včeraj našteli okrog 70 smrtnih žrtev snežne ujme, kakršno naj bi ljudje doživeli le enkrat v življenju.
Po ZDA so do včeraj našteli okrog 70 smrtnih žrtev snežne ujme, kakršno naj bi ljudje doživeli le enkrat v življenju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia