Delo (Slovenia)

Pozornost kot valuta, ego kot gorivo

-

»Vzadnjem desetletju je mešanica nesramnega samopoveli­čevanja in samozavest­nega šarma nekaterim ljudem zelo dobro služila,« piše urednica in novinarka portala Politico Joanna Weiss. Forbesovi modeli z naslovnic, superzvezd­niki družbenih omrežij, izpovedova­lci pri Oprah, voditelji poslovnih konferenc, plutokrati novega denarja, nekateri celo ameriški predsednik­i. Glavni narcisi odhajajoče­ga leta so po njenem Elon Musk, Sam Bankman-Fried, Ye, Elizabeth Holmes, Donald Trump in Meghan Markle. Vsi so uporabljal­i pozornost kot valuto, ego kot gorivo in bili nekaj časa celo nagrajeni s tem, kar so si tako želeli. Očitno nas, kot piše Joanna Weiss, privlačijo ljudje, ki ljubijo sami sebe.

Tudi ona se najprej osredotoči na nekdanja vojvodo in vojvodinjo Susseška, sploh na njuno tv-serijo na Netlixu Harry in Meghan. Čeprav je bila, kot pravi, sprva prepričana, da ni javnega para, ki bi bil bolj zaljubljen, bolj družbeno ozaveščen ali bolj ranljiv, se je njena simpatija po tej seriji spremenila v razdraženo­st, piše. Namreč prav pretiravan­je, ki je omogočilo tv-serijo Harry in Meghan, je po njenem mnenju zakrivil »isti impulz«, ki je Elona Muska spremenil v terorista na twitterju, ki je nekdanjega

Kanyeja Westa - Yeja spodbudil, da je še stopnjeval svoje kontroverz­no vedenje, dokler ni prestopil meje antisemiti­zma, in tudi tisti impulz, ki je Bankmana-Frieda z vrha sveta poslal v zapor na Bahamih.

Harry in Meghan sta sprva nenavadno spretno upravljala svoje javno življenje: »osvobodila« sta se britanske kraljeve družine, leta 2020 sta z Netlixom sklenila pogodbo o razvoju tv-serije v vrednosti 100 milijonov dolarjev, lani pa pretresla svet z intervjuje­m pri Oprah Winfrey in mimogrede dobila še 20 milijonov dolarjev predplačil­a za Harryjeve spomine Spare. Joanna Weiss seveda ni edina, ki se je kritično razpisala o Harryju in Meghan. Marina Hyde je v časniku Guardian par primerjala z »mornarjema, ki sta obsojena na to, da svojo zgodbo pripoveduj­eta vsakomur, ki ga srečata«. Novinar Daily Maila Richard Kay je napisal, da je »dokumentar­ec izkrivljen­a zgodba, s katero bi rada sama sebe prikazala kot žrtvi institucij­e«, in poudaril, »da so pred kraljevo poroko Charles, Camilla in kraljica menili, da bo Meghan čudovita okrepitev hiše Windsor – ne zaradi svojih korenin, temveč zaradi svoje inteligenc­e in očitne ljubezni do Harryja«. Britanski novinar Piers Morgan ju je za New York Post označil za »cmeravo verzijo družine Kardashian«, z manj lojalnosti, manj uglajenost­i in pameti.

 ?? Foto Randall Hill/Reuters ?? Med glavnimi narcisi odhajajoče­ga leta je tudi Ye.
Foto Randall Hill/Reuters Med glavnimi narcisi odhajajoče­ga leta je tudi Ye.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia