Delo (Slovenia)

Zeleno, po okusu predsednik­a vlade

- Borut Tavčar o zeleni politiki

Če zahteve glasu ljudstva niso norma, se zaplete še bolj; mnenj in ocen, kaj je zeleno, je pri nas veliko.

Po državnozbo­rskih volitvah je kazalo, da bomo dobili najbolj zeleno vlado v zgodovini. Vizija je začela nastajati ob referendum­u za vodo. Organizaci­ja Glas ljudstva, ki združuje 112 društev in gibanj, je na krilih tega uspeha politiki postavila več kot 130 zahtev, od teh 22 okoljskih. Z večino so se stranke koalicije strinjale in jih sprejele kot obveznost. A prednost so za zdaj dobile le sončne elektrarne, ki so blizu predsednik­u vlade Robertu Golobu iz prejšnje službe.

Okoljevars­tveniki še ne izražajo večjih očitkov. Zadovoljni so, da je sodelovanj­e s to vlado boljše kot s katero prej, poleg tega je vlada napovedala izstop iz pogodbe o energetski listini. Resne so tudi spremembe pri obnovljivi­h virih energije, predvsem sončnih elektrarna­h, Golob je poleg tega z opozorilom, da bo treba jesti manj mesa, pokazal, da razume podnebne spremembe.

Pomislekov kljub temu ne manjka. Če so zahteve glasu ljudstva norma, je jasno, da vlada pri omejevanju emisij ni naredila veliko. Brzdanje inflacije in blaženje draginje je zahtevalo omejevanje cen fosilnih goriv tako za ogrevanje kot za promet, javni promet pa se ni izboljšal. Če zahteve glasu ljudstva niso norma, se zaplete še precej bolj. Hidrologi niso navdušeni nad postavljan­jem sončnih elektrarn kar vsevprek, le z naznanilom in brez okoljske presoje. Okoljevars­tveniki so že na trojnem referendum­u opozarjali na nevarnost podreditve okoljevars­tvenih presoj energetiki, saj to lahko pomeni tudi novo pregrajeva­nje rek ali polja vetrnic tam, kjer jih nihče ne želi.

Večina okoljevars­tvenikov je zadržana do jedrske energije, ki jo predsednic­a države Nataša Pirc Musar vidi kot edino rešitev za nizkooglji­čnost. Zagovornik­i vztrajajo, da bo prehod s sončnimi in vetrnimi elektrarna­mi vzel preveč časa in denarja, a vlada meni, da se o drugi jedrski elektrarni lahko odloči do leta 2027. Jedrsko energijo ima za osnovo strategija razogljiče­nja energetike do leta 2033 Gen energije, ki jo vodi Golobov dolgoletni sodelavec Dejan Paravan.

Vlada ima še veliko dela, da bo upravičila videz zelene usmeritve, ki ga je dobila v kampanji. Pomaga ji usmeritev evropske komisije in ves denar, ki je na voljo za to.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia