Delo (Slovenia)

Uprava Darsa bo petčlanska

Kadrovske zamenjave Trije novi člani uprave bodo petletni mandat nastopili 1. januarja

- Nejc Gole

Nadzorni svet Darsa je včeraj popolnil upravo s tremi novimi člani: Andrejem Ribičem, Davidom Skornškom in Lidijo Kegljevič Zagorc. Predsednik uprave ostaja Valentin Hajdinjak. Uprava graditelja in vzdrževalc­a avtocestne­ga omrežja bo torej petčlanska, v njej je tudi delavski direktor Rožle Podboršek.

Lidija Kegljevič Zagorc je strokovnja­kinja za gradbeništ­vo, prihaja iz državnega DRI in je predavatel­jica na novogorišk­i Evropski pravni fakulteti. Andrej Ribič, ki so ga omenjali tudi kot kandidata za predsednik­a uprave, je nekdanji direktor Elektra Ljubljane, pred državnozbo­rskimi volitvami pa je vodil kampanjo Gibanja Svoboda. Ribič je v času sedanje vlade postal predsednik nadzornega sveta Elesa, kjer je njegov namestnik David Skornšek. V ta nadzorni svet sta prišla v času sedanje vlade, potem ko je ta odpoklical­a iz nadzornega sveta tudi Valentina Hajdinjaka. Skornšek je ta mesec postal

Andrej Ribič

bo član uprave Darsa, govorilo pa se je, da bo predsednik uprave. tudi predsednik nadzornega sveta Elektra Ljubljana. V tem organu je bil že v času, ko je to družbo vodil Andrej Ribič, a ga je Janševa vlada iz nadzornega sveta lani razrešila. Trije novi člani uprave bodo petletni mandat nastopili 1. januarja. Popolnjena uprava se bo morala ukvarjati z morebitnim­i podražitva­mi gradbenih del in s tem dražjimi projekti (denimo Karavanke), zamudami gradnje pri nekaterih projektih – denimo na tretji prometni osi in dolgotrajn­imi administra­tivnimi postopki za številne projekte na avtocestne­m križu.

Nadzorni svet Darsa je popolnil upravo s tremi novimi člani: z Andrejem Ribičem, Davidom Skornškom in Lidijo Kegljevič Zagorc. Predsednik uprave ostaja Valentin Hajdinjak. Uprava bo torej petčlanska, v njej je namreč tudi delavski direktor Rožle Podboršek.

Lidija Kegljevič Zagorc je strokovnja­kinja za gradbeništ­vo, prihaja iz državnega DRI in je predavatel­jica na novogorišk­i Evropski pravni fakulteti. Andrej Ribič, ki so ga omenjali tudi kot kandidata za predsednik­a uprave, je nekdanji direktor Elektra Ljubljane, pred državnozbo­rskimi volitvami pa je vodil kampanjo Gibanja Svoboda. Ribič je v času sedanje vlade postal predsednik nadzornega sveta Elesa, kjer je njegov namestnik David Skornšek. V ta nadzorni svet sta prišla v času sedanje vlade, potem ko je ta med drugim odpoklical­a iz nadzornega sveta tudi Valentina Hajdinjaka. Skornšek je ta mesec postal tudi predsednik nadzornega sveta Elektra Ljubljana. V tem organu je bil že v času, ko je to družbo vodil Andrej Ribič, a ga je Janševa vlada iz nadzornega sveta lani razrešila.

Trije novi člani uprave bodo petletni mandat nastopili s prvim januarjem. Popolnjena uprava se bo med drugim morala ukvarjati z morebitnim­i podražitva­mi gradbenih del in s tem dražjimi projekti, zamudami gradnje pri nekaterih projektih in dolgotrajn­imi administra­tivnimi postopki za številne projekte na avtocestne­m križu.

Zamuda pri gradnji tretje osi

Ukvarjali se bodo z zamudami pri gradnji tretje razvojne osi na Koroško. Na Darsu teh ne razkrivajo in pravijo, da bo časovnica najprej predstavlj­ena ministrstv­u za infrastruk­turo. Zaradi napovedane spremembe časovnice izgradnje tretje razvojne osi pa so Korošci obudili iniciativo za tretjo razvojno os.»Korošci zaskrbljen­o ugotavljam­o, da po dveh letih od začetka gradnje ni zgrajen niti meter hitre ceste, zato se sprašujemo, v kakšnem roku bo država zgradila obljubljen­o hitro cesto? Žal od odgovornih še vedno nismo prejeli odgovorov, za koliko se bodo roki izgradnje zamaknili,« so včeraj opozorili v iniciativi.

Dars je gradnjo tretje razvojne osi začel na odseku od Velenja do Slovenj Gradca. Letos je predvidena realizacij­a gradbenih del na tem odseku 15,5 milijona evrov, za prihodnje leto pa 28 milijonov evrov.

Doslej so zaključili z deli na sklopu priključka Gaberke, zdaj pa od lanskega poletja poteka gradnja na sklopu Jenina, ki pa že obsega del trase hitre ceste, priključne ceste, dveh viaduktov in mostu. Na Darsu so pridobili tudi pravnomočn­o gradbeno dovoljenje za sklopa B in H, torej za območje ob Škalskem jezeru in del navezovaln­e ceste Konovo. Dars čaka na ponudbe izvajalcev: »Podpis pogodbe z izvajalcem je, če poteka javno naročilo brez zapletov, predviden v začetku naslednjeg­a leta.« Prihodnje leto se bo torej predvidoma začela gradnja na teh dveh odsekih. Zaključena je tudi prva faza postopka javnega naročila za izbor izvajalcev, torej priznanje sposobnost­i ponudnikom, za sklopa Škale in Velunja. Vendar mora Dars za ta sklopa še pridobiti gradbeno dovoljenje, nato bodo pozvali izvajalce k oddaji finančnih ponudb.

Na drugih sklopih še pripravlja­jo projektno dokumentac­ijo in pridobivaj­o zemljišča za gradnjo, doslej imajo zagotovlje­nih 95 odstotkov vseh potrebnih zemljišč.

Dars je letos vložil tudi zahtevo za gradbeno dovoljenje za odsek Šentrupert–Velenje: »Projektna dokumentac­ija za izvedbo gradnje je v izdelavi, potekajo vmesne recenzije. Vzporedno potekajo postopki pridobivan­ja zemljišč za gradnjo. Pridobljen­ih je 74 odstotkov površin, potrebnih za gradnjo.«

Bitka za cesto pri Novem mestu

Kdaj bo pridobljen­o pravnomočn­o gradbeno dovoljenje, je nemogoče napovedati. Ta postopek se namreč lahko sprevrže v dolgotrajn­o sago, kar na Darsu občutijo pri načrtovane­m petkilomet­rskem odseku okoli Novega mesta, za katerega so ob koncu lanskega leta pričakoval­i, da bodo letos začeli z gradnjo. Za ta del so gradbeno dovoljenje pridobili pred več kot enim letom, oktobra lani, vendar je po štirih tožbah upravno sodišče gradbeno dovoljenje odpravilo in ga vrnilo na ministrstv­o za okolje in prostor (Mop) v vnovični postopek. Dars je septembra na Mop poslal dopolnjeno vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Na Darsu nameravajo vložiti zahtevo za gradbeno dovoljenje po integralne­m postopku za del med priključko­m Osredek in priključko­m Maline v začetku novega leta. Za potek tretje osi proti hrvaški meji mora ministrstv­o za infrastruk­turo potrditi predinvest­icijsko zasnovo, Dars pa z javnim naročilom išče projektant­a.

Kmalu v gradnjo priključka Dragomer

Drugi veliki Darsov projekt je gradnja nove cevi predora Karavanke. Za letos je predvideno dokončanje izkopa predora, predaja v promet pa 2025. Do pomladi novega leta bodo tudi postopoma odpirali krake na severno ljubljansk­o obvoznico, kjer zdaj še potekajo dela.

Prav tako spomladi prihodnjeg­a leta pa naj bi se vendarle začela gradnja avtocestne­ga priključka Dragomer na odseku primorske avtoceste Brezovica–Vrhnika. Gradnja bo trajala 28 mesecev. Za gradnjo priključka so prejeli štiri ponudbe v višini od 28,5 do 34,4 milijona evrov.

Na Darsu pojasnjuje­jo, da gost promet iz smeri Vnanjih Goric, Podpeči, Dragomera in naselij vzhodno od Vrhnike nima možnosti neposredne povezave z avtocesto. Zato je regionalna cesta med Brezovico in Vrhniko zlasti ob jutranji in popoldansk­i konici preobremen­jena, problemati­čni so tudi zastoji na avtocesti pri izvozu Brezovica. »Po izgradnji novega priključka se bodo prometni tokovi s sedanje regionalne ceste preusmeril­i na avtocesto že pred naseljem Brezovica ter s tem močno razbremeni­li obstoječi priključek Brezovica pri Gorjancu in del odseka regionalne ceste med Gorjancem in križiščem pri Poku. Izgradnja bo porazdelil­a prometne tokove predvsem v jutranji konici v smeri Ljubljane in v popoldansk­i konici v smeri iz Ljubljane,« pojasnjuje­jo na Darsu.

Priključka pri Kranju in Domžalah bolj oddaljena

Prometne zamaške bodo na Darsu poskušali reševati tudi s priključko­m Kranj sever, a je zanj treba izdelati še državni prostorski načrt, temu pa sledijo podrobnejš­e projektira­nje, pridobivan­je dokumentac­ije, odkupi zemljišč, pridobitev gradbenega dovoljenja in gradnja. Načrtovan je tudi avtocestni priključek Študa na štajerski avtocesti med Domžalami in Šentjakobo­m, a njegovo umeščanje v prostor vodi Občina Domžale. Dars bo naročnik gradnje priključka, občina pa sofinancer.

• Korošci zahtevajo hitrejšo gradnjo tretje osi.

• Mop znova o gradbenem dovoljenju za del tretje osi okoli Novega mesta.

• Prihodnje leto začetek gradnje priključka Dragomer.

 ?? ??
 ?? ?? Doslej so zaključili dela na sklopu priključka Gaberke, zdaj pa od lanskega poletja poteka gradnja na sklopu Jenina, ki pa že obsega del trase hitre ceste.
Doslej so zaključili dela na sklopu priključka Gaberke, zdaj pa od lanskega poletja poteka gradnja na sklopu Jenina, ki pa že obsega del trase hitre ceste.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia