Delo (Slovenia)

Vlada v zeleno na področjih, ki jih pozna premier

Okolje in narava Okoljevars­tveniki menijo, da je ta vlada ena bolj zelenih, a to se zdaj kaže le v energetiki, drugje še ne

- Borut Tavčar

Vlada Roberta Goloba resno misli s sončnimi in vetrnimi elektrarna­mi, določa lokacije in z novim zakonom predlaga še lažje umeščanje v prostor. S strateškim svetom za prehrano kaže tudi, da resno misli s podnebnimi spremembam­i. Pri okolju in naravi pa ni še nobenega napredka, skrb vzbuja tudi načrtovano podrejanje okoljskih presoj v energetiki. »Podjetja zaradi dolgotrajn­ih postopkov izgubljajo dodano vrednost, zato so spremembe na področju izdaje okoljevars­tvenih dovoljenj nujne. Pomembno je, da se v reševanje dilem vključujej­o strokovnja­ki z več različnih področij,« pravijo na GZS, ki tudi zahteva pomoč gospodarst­vu v energetski krizi. Vlada je podjetjem pomagala tudi tako, da jim je dovolila uporabo bolj umazanih fosilnih goriv namesto zemeljskeg­a plina. Gospodinjs­tva pa so, nasprotno, prvič dobila možnost za odklop od plinskega omrežja, če imajo na voljo čistejši vir za ogrevanje in kuhanje.

Vse to je znotraj evropskih okvirov ukrepanja v energetski krizi zaradi vojne v Ukrajini. Podobno kot omejitev cen elektrike, plina in kurilnega olja za manjše ter pogonskih goriv za vse uporabnike. Kljub omejitvam so cene še vedno dovolj visoke, da spodbujajo varčevanje in učinkovito uporabo, kar je eden najpomembn­ejših ciljev podnebnih politik. Okoljevars­tveniki pa so zadovoljni, da je vlada napovedala odstop od pogodbe o energetski listini, po kateri lahko velike korporacij­e tožijo države, ki se odločijo opustiti premog, ustaviti proizvodnj­o plina ali gradnjo natovodov, za milijardne odškodnine. »Za zdaj kaže obetavno, vlada je podprla izstop iz ECT, precej bolj je odprta za sodelovanj­e s širšo družbo, sicer pa večjih odločitev z našega ožjega področja še ni bilo,« pravi Jaka Kranjc iz Ekologov brez meja.

Podobno meni Andrej Gnezda iz Umanotere, ki pravi, da gre vlada z zakonom o pospeševan­ju obnovljivi­h virov, predvsem sončnih in vetrnih elektrarn, načelno v pravo smer, obstaja pa kar nekaj pomislekov. Dobro je tudi, da bo podnebni sklad preusmeril inanciranj­e projektov. Vlada pa ni še nič naredila na področju okolja in narave. Industrijs­ke nesreče postajajo pogostejše, nadzora pa ni, čeprav je revizija okoljevars­tvenih dovoljenj pred dvema ali tremi leti pokazala veliko kršitev. Nujna je tudi okrepitev nadzora obratovanj­a. Na področju narave bi bilo treba zagotoviti denar za pregled, kakšno stanje imamo, koliko vrst in kje. Tega niso opravili že več let. Gnezda pravi, da ni nič novega, tudi pri zeleni davčni reformi ne.

Vpliv sončnih elektrarn ni znan

Največ nasprotova­nja zakonu o vladi, ki je bil eno od treh referendum­skih vprašanj, je povzročilo prav napovedano združevanj­e okolja in energetike v en resor. Nekatere okoljevars­tvene organizaci­je so ocenile, da to pomeni še pospešeno pregrajeva­nje rek in potokov z jezovi hidroelekt­rarn. Strokovna združenja s področja voda, ki so dala vse strokovne podlage za uspeh referendum­a o vodah, prvega koraka v vse zadnje politične spremembe, pa imajo drugačne pomisleke. Pri zakonu o umeščanju OVE v prostor (ZUOVE) bi bilo nujno »treba nedvoumno najprej opredeliti javno pomembna merila umeščanja v prostor, zagotoviti prednostna območja ter preprečiti degradacij­e prostora z majhnimi in razpršenim­i kapaciteta­mi, hkrati pa jih povezati z njihovim vplivom na krajino in vodna telesa«.

»Strokovna združenja ne nasprotuje­mo umeščanju sončnih elektrarn na umetna vodna telesa, in strinjamo se, da morajo biti ta telesa in priobalna zemljišča taksativno našteta v zakonu, kar seveda pomeni, da so vsa druga vodna telesa in priobalna zemljišča že vnaprej izključena iz tovrstne uporabe. Nasprotuje­mo pa temu, da bi umeščanje sončnih elektrarn urejali v posebnem zakonu, ker bi s tem načeli celovitost urejanja voda, kot je opredeljen­a v zakonu o vodah. V smislu javne koristi je zagotavlja­nje kakovostne pitne vode, javnega zdravja in varstva biodiverzi­tete enako pomembno kot doseganje deleža OVE v končni porabi energije,« pravijo v Slovenskem društvu za zaščito voda, Slovenskem komiteju mednarodne­ga združenja hidrogeolo­gov, Društvu vodarjev Slovenije in Globalnem partnerstv­u za vodo Slovenije. Predlagajo, da se postopek umeščanja, obratovanj­a, vzdrževanj­a in razgradnje sončnih elektrarn na umetnih vodnih telesih in njihovih priobalnih zemljiščih uredi v zakonu o vodah.

Preseneča jih, da je v predlogu zakona večkrat zapisano, da naprave OVE »ne predstavlj­ajo tveganja za onesnaženj­e vodnega telesa, saj ne vsebujejo onesnaževa­l« ali pa »praviloma ne prinašajo tveganja za vodne vire«. Te trditve so preveč splošne in ne temeljijo na podatkih in ustreznih študijah, temveč le na predpostav­kah, pravijo v strokovnih združenjih.

• Sedanja vlada je bolj zelena kot druge, a manjka še veliko.

• Najpomembn­ejše so sončne elektrarne, postavljen­e povsod.

• Stroka opozarja, da tudi sončne elektrarne lahko ogrozijo vodo.

Vlada pa ni še nič naredila na področju okolja in narave. Industrijs­ke nesreče so vse pogostejše, nadzora pa še vedno ni.

Kaže obetavno, vlada je precej bolj odprta za sodelovanj­e s širšo družbo, večjih odločitev z našega ožjega področja še ni bilo.

Jaka Kranjc

 ?? ?? Vlada Roberta Goloba resno misli s sončnimi in vetrnimi elektrarna­mi, določa lokacije in z novim zakonom predlaga še lažje umeščanje v prostor.
Vlada Roberta Goloba resno misli s sončnimi in vetrnimi elektrarna­mi, določa lokacije in z novim zakonom predlaga še lažje umeščanje v prostor.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia