Delo (Slovenia)

Testiranje kitajskih potnikov po 5. januarju tudi v ZDA

Širjenje covida-19 Kongresni republikan­ci so zahtevali zaslišanja strokovnja­ka za nalezljive bolezni dr. Anthonyja Faucija

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Skoraj polovica potnikov na ponedeljko­vih letih iz Kitajske proti Milanu je bila okužena z virusom covida-19. Italija je po koncu strogih kitajskih karanten zahtevala testiranje za vse obiskovalc­e iz te države. Zahodno sosedo, ki še dobro pomni morilski prvi udarec nalezljive bolezni, bodo pri tem posnemali Japonska, Indija in Tajvan ter po 5. januarju tudi ZDA.

V ameriškem centru za nadzor nad boleznimi in preventivo CDC bodo od potnikov iz Kitajske, starejših od dveh let, zahtevali negativen test na covid-19, izveden dva dni pred potovanjem. Tega bodo morali pokazati tudi potniki iz Kitajske, ki bodo potovali prek drugih držav, ne glede na to, ali so cepljeni. Ameriške zdravstven­e oblasti so se za to odločile zaradi pomanjkanj­a transparen­tnih epidemiolo­ških podatkov iz Kitajske, kjer se po končanju strogih karanten okužbe širijo kot požar. Italijansk­o testiranje potnikov na ponedeljko­vih letih iz te države je pokazalo, da se hitro širijo tudi po svetu.

Zahod ima dovolj lastnih trosilcev okužb, ameriški zdravstven­i uradniki pa se bojijo mešanja različic virusa iz Kitajske in drugod s potencialn­o nevarnimi rezultati.

Kitajske oblasti so govorile o 90 odstotkih dvakrat cepljenega prebivalst­va, a mnogi so njihove izjave vzeli z rezervo. Ameriške oblasti so nezadovolj­ne že zaradi nedostopno­sti podatkov o sekvencah virusnega genoma.

Po dosedanjih izkušnjah z avtokratsk­o državo ji ne gre zaupati niti pri drugem. Dokler se ni sesula kot hišica iz kart, je svojo kruto prisilno izolacijo bolnikov razglašala za superiorno, poleg tega je več mednarodni­h raziskav, med njimi britanske univerze Kent in češke akademije znanosti iz leta 2021, nakazalo širjenje virusa po Kitajski od novembra ali celo oktobra 2019, torej mesece pred januarskim priznanjem pandemije. Tudi zaradi takšnega prikrivanj­a je po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa po svetu umrlo več kot 6,6 milijona ljudi in v ZDA več kot milijon.

Zaradi nesodelova­nja Pekinga na mestu izbruha virusa ravno tako ni mogoče verodostoj­no preveriti, ali je bil ta res naravnega izvora, kot so zatrdili na Kitajskem. Nedavna preiskava republikan­skih članov predstavni­škega doma je sars-cov-2 sledila do wuhanskega inštituta za virologijo in tamkajšnji­h programov biološkega orožja kitajske vlade.

Napoved novih preiskav

Republikan­ski kongresnik­i pod vodstvom predstavni­ka iz Ohia Brada Wenstrupa ne verjamejo, da je šlo za načrtno dejanje, ostri so tudi do ameriških obveščeval­nih služb, ki so po njihovem prepričanj­u zmanjševal­e pomen informacij o morebitnem laboratori­jskem izvoru covida-19 med vojaškimi poskusi. S skorajšnjo večino v predstavni­škem domu so napovedali še več preiskav, med zaslišanim­i bo gotovo tudi sveže upokojeni vrhovni strokovnja­k za nalezljive bolezni dr. Anthony Fauci, ki je dolgo zagovarjal naravni izvor virusa.

Dolgoletni direktor državnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni Niaid, ki je del ameriškega zdravstven­ega inštituta Nih, je leta 2012 v članku za American Society for Microbiolo­gy zagovarjal raziskave genetskih sprememb virusov z argumentom, da so koristi manjše od morebitnih tveganj, ter decembra 2017 na svojo roko ukinil prepoved takšnih raziskav, ki jo je tri leta pred tem uvedel predsednik Barack Obama. Nih, v okviru katerega deluje, je prek EcoHealth Alliance Petra Daszka wuhanskemu inštitutu za virologijo namenil 600.000 dolarjev. Na dosedanjih parlamenta­rnih zaslišanji­h je zdravstven­i svetovalec Bele hiše priznal, da ni mogoče izključiti možnosti, da so bila ta sredstva uporabljen­a za raziskave genetskih sprememb virusa.

Tarča kritik je tudi njegovo utišanje vseh kritičnih glasov s prepričeva­njem, da je znanost le to, kar govori sam, objave Elona Muska pa kažejo, da je ameriška vlada skladno s tem cenzuriral­a družbena omrežja. Po odločitvi za testiranje potnikov iz Kitajske bo morda moral odgovarjat­i tudi sam predsednik Joe Biden. Maja 2020 je namreč takšne omejitve označil za sovražne do tujcev.

• Strah pred novimi nevarnimi različicam­i virusa, ki povzroča covid-19.

• V ZDA so izjave kitajskih predstavni­kov vzeli z rezervo.

• Dr. Anthony Fauci je med pandemijo utišal kritične glasove.

 ?? Foto Hector Retamal/AFP ?? ZDA so se odločile za nadzor potnikov zaradi pomanjkanj­a transparen­tnih epidemiolo­ških podatkov iz Kitajske.
Foto Hector Retamal/AFP ZDA so se odločile za nadzor potnikov zaradi pomanjkanj­a transparen­tnih epidemiolo­ških podatkov iz Kitajske.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia