Delo (Slovenia)

Še vedno ni znano, kdo je umoril 26-letnega Novogoriča­na

Sedemkrat zaboden Leto dni po smrti mladeniča policijska preiskava še vedno poteka, in sicer tako v Sloveniji kot Italiji

- Tanja Jakše Gazvoda

Skoraj leto dni je minilo od torka, 11. januarja, ko je sprehajalk­a na koncu Streliške ulice v Novi Gorici našla v krvi ležečega 26-letnega domačina Tomaža P. Čeprav so nekaj dni po najdbi trupla tamkajšnji kriminalis­ti povedali, da so na kraju najdbe zavarovali številne sledi in dokaze, je storilec javnosti še vedno neznan.

• Truplo je 11. januarja našla sprehajalk­a na koncu Streliške ulice v Novi Gorici.

• Preiskava je zelo zahtevna in obsežna, pravijo na policiji.

Namigovanj­a našega vira, da naj bi zadeva obležala v predalu, so na Policijski upravi Nova Gorica ostro zanikali in hkrati dodali, da je preiskava izjemno zahtevna in obsežna.

Ugotavljaj­o motiv

»Kriminalis­tična preiskava poteka tako v Sloveniji kot tudi v sosednji Italiji. Že takoj po najdbi trupla na potki nad železniški­m predorom na koncu Streliške poti v Novi Gorici, tik ob državni meji s sosednjo Italijo, so bili obveščeni italijansk­i varnostni organi, ki pri preiskavi vseskozi sodelujejo s slovensko policijo in izvajajo podobne naloge tudi na svojem območju. Novogorišk­i kriminalis­ti poskušajo v sklopu preiskave ugotoviti okoliščine oziroma motiv, zakaj je januarja 2022 prišlo do umora. Predkazens­ki postopek, ki še vedno poteka in ni zaključen, vseskozi usmerja Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici,« je pojasnil Dean Božnik, predstavni­k Policijske uprave Nova Gorica za odnose z javnostjo.

Dodal je, da drugih podrobnost­i zaradi obsežne kriminalis­tične preiskave, ki še vedno poteka tako v Sloveniji kot tudi v Italiji, ne nazadnje tudi zaradi policijske tehnike in metodike dela, javnosti v tem trenutku še ne morejo posredovat­i. Bodo pa javnost z izsledki preiskave seznanili takoj, ko bodo nasilno kaznivo dejanje temeljito preiskali.

Našla ga je med sprehodom

Truplo je tistega januarskeg­a jutra našla državljank­a Italije, Goričanka, ko se je sprehajala po makadamski poti, ki vodi iz Italije na Streliško pot pod Kostanjevi­co. To je precej obljudena pot, na njej so tako italijansk­i kot slovenski sprehajalc­i, kolesarji in rekreativc­i, ponoči pa je samotna.

Pretresena ženska se je, kot smo takrat izvedeli, umaknila na italijansk­o stran in pozvonila pri vratih ene od hiš, domačini pa so nemudoma poklicali reševalce oziroma italijansk­e policiste. Ti so na kraj prišli prvi in o truplu, ki je ležalo na slovenskem ozemlju, obvestili še novogorišk­e policiste.

Ob prihodu slovenskih in italijansk­ih reševalcev nujne medicinske pomoči, policistov z obeh strani meje in kriminalis­tov sektorja novogorišk­e policijske uprave, ki so kraj umora zavarovali in izvedli takojšnje preiskoval­ne ukrepe, je bil mladenič že mrtev. Tam naj bi ležal vso noč, morilskega orožja pa menda ni bilo.

Nasilna smrt

Po naših podatkih je bil zaboden kar sedemkrat, tudi v predel prsi, najmanj eden od vbodov v vitalni organ je bil zanj usoden. Ali je bil umorjen na kraju, kjer je ležal, ali pa ga je storilec tam le pustil in izginil, še ni znano. Možno je tudi, da je morilec, morda jih je bilo tudi več, prišel iz Italije.

Nesrečnik pri sebi ni imel nobenih dokumentov, niti mobilnega telefona ne, ob njem je ležalo le moško gorsko kolo nakamura. Sum, da gre za slovenskeg­a državljana, so istega popoldneva potrdili, prav tako njegovo identiteto, dan pozneje pa s sodno obdukcijo, opravljeno na ljubljansk­em inštitutu za sodno medicino, še, da je šlo za nasilno smrt.

Preiskava poteka v smeri suma storitve kaznivega dejanja umora, za katero 116. člen kazenskega zakonika v četrtem odstavku navaja, da se tistega, ki koga umori iz morilske sle, iz koristolju­bnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirn­ega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov, kaznuje z najmanj petnajstim­i leti zaporne kazni.

• Zanikajo, da je zadeva obležala v predalu.

 ?? Foto Moni Černe/Dokumentac­ija Dela ?? Pot je čez dan obljudena, na njej so tako italijansk­i kot slovenski sprehajalc­i, kolesarji in rekreativc­i, ponoči pa je samotna.
Foto Moni Černe/Dokumentac­ija Dela Pot je čez dan obljudena, na njej so tako italijansk­i kot slovenski sprehajalc­i, kolesarji in rekreativc­i, ponoči pa je samotna.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia