Delo (Slovenia)

Kos se je čudil, Lanišek pogrešal sproščenos­t

Smučarski skoki Norvežan Halvor E. Granerud najbolje odprl 71. novoletno turnejo – Slovenci hitro izpadli iz boja za zmago

- Miha Šimnovec

Na uvodni tekmi 71. novoletne turneje v Oberstdorf­u je bil razred zase norveški smučarski skakalec Halvor Egner Granerud. Čeprav je v obeh serijah skočil z nižjega zaletišča, v prvi mu je nalet skrajšal glavni trener, Avstrijec Alexander Stöckl, ga je obakrat odneslo najdlje med vsemi (142,5 m in 139 m). Slovenski »orli« so na uvodni postaji tega znameniteg­a tekmovanja štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji moštveno iztržili manj, kot so si obetali pred odhodom na Bavarsko.

To sicer ne velja za Lovra Kosa (125,5 m in 133,5 m), ki je bil s sedmim mestom pred 25.000 gledalci v razprodani Audijevi areni v Oberstdorf­u – tako kot lani (6.) – znova naš najvišje uvrščeni tekmovalec, temveč za preostale izbrance glavnega trenerja Roberta Hrgote z Anžetom Laniškom na čelu. Domžalski as, ki v skupni razvrstitv­i za svetovni pokal drži odlično drugo mesto, je s skokoma, dolgima 119,5 in 129 metrov, zaokrožil elitno deseterico. Po prvem »polčasu« je bil kot trinajsti še zunaj »top 10«.

»Presenečen sem nad svojimi tokratnimi skoki. A tukajšnja skakalnica mi očitno ustreza, zdaj grem lahko sproščeno naprej in bomo videli, kam me bo to pripeljalo,« se je po svojem najboljšem nastopu v sezoni samemu sebi čudil Kos, ki je v uvodni seriji na izločanje premagal japonskega šampiona Rjojuja Kobajašija (124,5 m in 120,5 m). Branilec »zlatega orla« se je moral na koncu sprijaznit­i s 15. mestom.

Lanišek je po tekmi ugibal, zakaj mu pod Senčno goro, kjer je – mimogrede – lani na sosednji manjši napravi zablestel z bronasto kolajno, ni šlo tako dobro od nog kot nazadnje, ko je kot po tekočem traku nizal stopničke. »Kaj naj rečem? Tehnično moja skoka nista bila idealna. Tudi sproščen nisem bil tako kot na prejšnjih tekmah. Upam, da bom v Garmischu malo bolj zadihal,« si je zaželel 26-letni Domžalčan, ki za vodilnim Granerudom v seštevku novoletne turneje zaostaja že za 45 točk.

Potem ko je dan prej v kvaliikaci­jah navdušil s tretjim dosežkom, je več od 18. mesta pričakoval tudi Timi Zajc (122,5 m in 121 m), s svojima predstavam­a nista bila zadovoljna niti Peter Prevc (119 m in 118 m) niti Žiga Jelar (114 m in 118,5 m), ki sta pristala na 22. oziroma 28. mestu. Povsem praznih rok pa je na 39. mestu ostal Domen Prevc (109,5 m).

»Malo sem jezen nase, saj nisem tekmoval tako, kot znam. Malo sem tudi žalosten, ker se nihče iz naše ekipe ni boril za zmagovalni oder, po drugi strani pa sem očaran nad občinstvom, ki je pripravilo sijajno ozračje,« je na glas razmišljal najizkušen­ejši slovenski reprezenta­nt Peter Prevc.

Granerud: Moja skoka najboljša približka popolnosti

Zadovoljst­va pa po sinočnjem podvigu kajpak ni skrival Granerud, ki je v uvodni seriji le za en meter zgrešil rekord velike naprave v Oberstdorf­u svojega rojaka Sigurda Petersena iz leta 2003. Na odru za najboljše skakalce na svetu sta mu družbo delala Poljaka Piotr Zyla (132,5 m in 137 m) in Dawid Kubacki (140,5 m in 136 m), pred katerima si je 26-letni zvezdnik iz Osla priboril že 13,4 oziroma 17,5 točke naskoka.

»Moja tokratna skoka sta bila najboljša približka popolnosti, h kateri stremimo skakalci, prikazal pa sem ju ob najprimern­ejšem trenutku,« je bil po 15. zmagi v svetovnem pokalu vesel Granerud, ki je zaupal, da ima naslednjo skakalnico (v Garmisch-Partenkirc­hnu) med vsemi na novoletni turneji najraje.

Skakalna karavana bo imela danes prosti dan. V ekipah ga bodo izkoristil­i za selitev v Ga-Pa, kjer bosta jutri na sporedu uradni trening (11.45) in kvaliikaci­je (14.00) za nedeljsko tekmo (14.00).

• Halvor E. Granerud je sinoči slavil 2. zmago v sezoni in skupno 15.

• V seštevku novoletne turneje ima že 13,4 naskoka pred Piotrom Zylo.

• Lovro Kos na 7. mestu za vodilnim Norvežanom zaostaja za 31,7 točke.

 ?? Foto Lisi Niesner/Reuters ?? Norvežan Halvor Egner Granerud je takole poletel proti množici v Oberstdorf­u.
Foto Lisi Niesner/Reuters Norvežan Halvor Egner Granerud je takole poletel proti množici v Oberstdorf­u.
 ?? Foto Lisi Niesner/Reuters ?? Lovro Kos je bil včeraj najboljši Slovenec.
Foto Lisi Niesner/Reuters Lovro Kos je bil včeraj najboljši Slovenec.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia