Delo (Slovenia)

Orlica Nika bo zamahnila s krili, da pride do zlate sove

Silvestrsk­a turneja Nika Križnar tudi na drugi beljaški tekmi do tretjega mesta, skakalke jutri in v nedeljo na Ljubnem do končne odločitve

- Marko Uršič

Smučarke skakalke so tekmovalno opravile že polovico silvestrsk­e turneje. Tudi na drugi tekmi v Beljaku je zmagala Avstrijka Eva Pinkelnig, najboljša Slovenka Nika Križnar pa si je ponovno priskočila tretjo stopničko. Že danes se s kvaliikaci­jami ob 16.30 začenja slovenski del turneje na Ljubnem ob Savinji.

Pinkelnigo­va ima v boju za končno zmago na silvestrsk­i turneji in osvojitev prestižne zlate sove zdaj 23,5 točke prednosti pred Križnarjev­o. Tudi avstrijska skakalna legenda Andreas Goldberger pravi, da je to veliko, še posebno na tako majhnih skakalnica­h. A tekmovalka, ki prihaja iz Delnic pri Škoji Loki, bo na Ljubnem na obeh posamičnih preizkušnj­ah, v soboto z začetkom ob 16. uri in na prvi dan novega leta v nedeljo ob 16.30, zagotovo storila vse, da bi Avstrijkam pokvarila račune. Že lansko prvo izvedbo silvestrsk­e turneje je dobila severna soseda Marita Kramer pred Niko Križnar.

Eva Pinkelnig, zanimivo je, da se je ta 34-letnica smučarskim skokom posvetila šele pri 24 letih, si je pred domačimi navijači pribojeval­a še tretjo zmago v letošnji tekmovalni zimi, iz rok včeraj druge Nemke Katharine Althaus pa je že po sredini uvodni zmagi ponovno prigrabila rumeno majico vodilne v skupnem seštevku svetovnega pokala. Križnarjev­a, 22-letnica iz Poljanske doline, je prikimala doslej odskakanem­u. »Zelo sem zadovoljna, upam, da bom na obeh domačih tekmah pokazala takšne ali še boljše skoke. Pa še bolje je napadati iz ozadja. Tehnično je vse kar v redu, razen doskoka, tam imam še veliko rezerve. To je šola za naprej, za nadaljnje tekme,« je po opravljene­m v Alpenareni v Beljaku dejala četrta po prvi seriji.

Verjame v punce

Ema Klinec je z devetega mesta po prvi seriji napredoval­a na končno sedmo, Urša Bogataj (14.) je bila na koncu 11., Nika Prevc, sedma po polovici tekme, pa je po slabšem inalnem skoku tekmo sklenila na 12. mestu. Potem ko so na uvodni tekmi vse slovenske skakalke prišle med najboljših 30, sta na četrtkovi brez točk ostali Maja Vtič na 33. ter Katra Komar na 34. mestu. »Z Beljakom sem kar zadovoljna, pokazala sem dobre skoke. To je popotnica za naprej do res vrhunskih,« je menila Klinčeva. »Skoki so bili nekaj srednjega. Poskušam se bojevati, kot se le da, sem zadovoljna,« je bilo mnenje dvakratne olimpijske prvakinje iz Pekinga Bogatajeve.

Nika Prevc je navrgla: »Na žalost se mi ni dobro izšel napad v drugi seriji. A s seboj na Ljubno bom vzela dobre občutke.« Glavni trener Zoran Zupančič pa je s svoje strani vse strnil z naslednjim­i besedami: »Zadovoljni smo z izkupičkom. Upamo, da nam bo domače prizorišče dalo krila, verjamem, da bodo punce dale vse od sebe, da bomo na Ljubnem še močnejši.«

Brez špekulacij

Eva Pinkelnig je seveda po prvem delu silvestrsk­e turneje izražala veliko zadovoljst­vo glede lastnih skokov, o zlati sovi pa meni, da ji še ni priletela v naročje. »Sama sebe ne vidim kot favoritinj­o v boju za skupno zmago na silvestrsk­i turneji, temveč kot skakalko, ki poskuša vedno dati vse od sebe. Špekulacij­e o končnem zmagoslavj­u prepuščam novinarjem,« meni športnica iz Dornbirna na Predarlske­m.

Na Ljubnem ob Savinji bo sicer nastopilo dvanajst slovenskih skakalk, največ kar jih lahko, saj bodo gostitelji izrabili pravico do nacionalne­ga paketa. Ob že omenjeni šesterici bodo pod Rajhovko skakale še Taja Bodlaj, Nejka Repinc Zupančič, Nika Vetrih, Nika Krašovic (članica domačega SSK Ljubno BTC, bo sploh prva iz tega kluba, ki bo na domači skakalnici nastopila v svetovnem pokalu), Tinkara Komar in Ajda Košnjek.

• Na Ljubnem so danes že kvaliikaci­je z začetkom ob 16.30.

• Tekma v soboto bo ob 16. uri, na prvi dan novega leta ob 16.30.

• Pod Rajhovko bo nastopilo dvanajst slovenskih skakalk.

 ?? Foto Instagram ?? Nika Križnar bo po Beljaku na Ljubnem skušala poleteti do skupne zmage na silvestrsk­i turneji.
Foto Instagram Nika Križnar bo po Beljaku na Ljubnem skušala poleteti do skupne zmage na silvestrsk­i turneji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia