Delo (Slovenia)

Zadnjič proti Jugoslavij­i

-

Tudi Pelejev oče Joao Ramos do Nascimento – Dondinho je bil nogometaš, igral je za Atletico Mineiro in Fluminense. Edsona so poimenoval­i po ameriškem izumitelju Thomasu Alvi Edisonu, toda v družini so ga vsi klicali Dico. Vzdevek Pele je dobil v šolskih dneh, ker je napačno izgovarjal ime priljublje­nega vratarja Dileja. Prvo profesiona­lno pogodbo s Santosom je podpisal pri 15 letih starosti, za Brazilijo je prvič igral 7. julija 1957 ob porazu z 1:2 z Argentino na štadionu Maracanã, zadnjič 18. julija 1971 ob remiju z Jugoslavij­o (2:2) na istem štadionu, kjer je nastopil tudi Brane Oblak. Zelo pisano je bilo tudi njegovo zasebno življenje. Trikrat se je poročil in imel še nekaj romantični­h zvez, uradno je imel sedem otrok, neuradno še nekaj več.

Predsednik ga je prikoval na dom

V tednih, ko se je v igro za številko 1 v zgodovini nogometa resno vključil tudi Lionel Messi, so se seveda začeli znova krepiti tudi dvomi o Pelejevih dosežkih. Od 1281 golov, kolikor mu jih pripisujej­o, jih je namreč »zgolj« 757 zabil v uradnih dvobojih, v življenjep­isu so mu upoštevali tudi zadetke v mlajših kategorija­h in prijateljs­kih nastopih. Z okleščeno številko pa ni več prvi niti med Brazilci, saj ima 26 let mlajši Romario v svoji beri 772 golov. Peleju očitajo tudi, da je imel v reprezenta­nci tako dobre soigralce, da se mu lovorike skoraj niso mogle izmuzniti, in da ni nikoli okusil trdote evropskega klubskega nogometa.

Med celotno klubsko kariero je igral le za Santos v domovini (v obdobju 1956-74 je bil šestkrat brazilski prvak) in se šele pri skoraj 35 letih prvič preizkusil v tujini – pri

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia